17.05.2021 - 17:18 | Son Güncellenme:
Kudüs'ten Gazze ve Batı Şeria'ya sıçrayan gerilimde İsrail'in saldırıları ikinci haftasına girdi, uluslararası haber ajansları Filistin topraklarından arka arkaya 'son dakika' haberleri geçiyor.
Abluka altında tuttuğu Gazze'de binaları, sokakları, sahilleri, fabrikaları ve tarım arazilerini bile bombardımana tutan İsrail, yalnızca Pazar günü 42 Filistinliyi öldürdü.
İsrail savaş uçaklarının hava saldırıları Pazar gecesi ve Pazartesi gündüz saatlerinde de devam etti, Gazze'nin birçok noktasından patlama sesleri duyuldu.
Akdeniz kıyısındaki bir noktayı hedef alan bombardımanın ardından kurtarma ekipleri bir cesedi hastaneye taşırken, bir haftada yaşamını yitirenlerin sayısı 200'ü aştı. İsrail katliamında can verenlerin 59'u çocuk.
Birleşmiş Milletler (BM) Gazze Şeridi’nde yaşayan 42 bin kadar Filistinlinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı. BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), evlerinden ayrılan Filistinlilerin 50 okula sığındığını belirtirken, 2 bin 500’den fazla insanın da evsiz kaldığını açıkladı.
Bugün yaptığı açıklamada bir kez daha İsrail'e Washington'ın desteğini yineleyen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas'tan acil şekilde roket atışlarını durdurmasını istedi. Blinken, ayrıca İsrail'in vurduğu AP ve Al Jazeera binasına ilişkin herhangi bir kanıt görmediğini de söyledi.
ABD Başkanı Joe Biden ise, bugün İsrail'le yapılan 735 milyon dolarlık silah anlaşmasını onayladı. İsrail'in Jerusalem Post gazetesi, ABD füzelerinin de dahil olduğu anlaşmanın Gazze'deki saldırılara rağmen onaylandığını vurguluyor.
Bölgesel ve küresel aktörlerin yoğun ateşkes çabasına rağmen İsrail saldırılarını sürdürüyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, operasyonun 'tüm gücüyle' devam edeceğini belirtip "Sükuneti sağlamak için gerekli olduğu sürece devam edeceğiz. Bu biraz vakit alacak" dedi. Adı yolsuzluğa karışan, 4 seçim sonrası da hükümeti kurmakta başarısız olan Netanyahu, iktidarda kalabilmek için Gazze'ye saldırı başlattığı yönündeki eleştirilere ise "saçma" yorumunu yaptı. Netanyahu, güvenlik meselesi ve askerlerin hayatını siyasi çıkarlara feda etmediklerini savundu.
İsrail ordusunun, AP’nin bürosunu ve Gazze’deki diğer haber kuruluşlarını barındıran binayı hedef alması ve yok etmesi konusunda ise Netanyahu, vurulan medya binasında "Hamas'ın askeri malzemelerinin olduğu ve yaşayanları kalkan olarak kullandığını" iddia etti.
İsrail'in acımasız bombardımanına rağmen bir sonuç alması beklenmiyor. Haaretz gazetesi, İsrail ordusunun Hamas'a karşı gizli ve stratejik silahlar sevk ettiğini yazdı. Örgütün kullandığı tünellere büyük zarar verilse de kaç Hamas üyesinin öldüğünün belirsiz olduğunu aktaran gazete, gizli silahlı saldırıların kısıtlı bir yararı olduğunu kaydediyor.
Haaretz'in yazarlarından Alon Pinkas ise, İsrail'in Gazze için herhangi bir stratejisi veya bir final planı olmadığını belirtiyor. Pinkas'a göre, Tel Aviv yönetiminin Hamas'la 'son oyunu'nu bilmek imkansız, çünkü başından beri yanlış hesaplar, siyasi manevralar ve güçlü misillemeler vardı. Ve halihazırda bunun bedeli ödeniyor.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüştü. Merkel'in görüşmede, Gazze'den İsrail'e yönelik devam eden füze saldırılarını bir kez daha sert bir şekilde kınadığı ve Netanyahu'ya Alman hükümetinin dayanışma içinde olduğu güvencesini verdiği belirtildi.
"İsrail'in kendini savunma çerçevesinde saldırılara karşı koyma hakkı olduğunu" ileri süren Merkel'in, "her iki tarafta çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesinden dolayı çatışmanın bir an önce bitmesi umudunu dile getirdiği" aktarıldı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile bir araya geldi. Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Macron'un, "Sudan'da Demokratik Dönüşümü Destekleme Konferansı"na katılmak için Paris'te bulunan Sisi ile İsrail-Filistin meselesini görüştüğü belirtildi.
Açıklamada, "Fransa'nın amacı şiddet sarmalını sona erdirmek, Mısır'ın devam eden ara buluculuğunu desteklemek ve itidale çağırmak." ifadesi kullanıldı. Fransa Hükümet Sözcüsü Gabriel Attal da RTL radyosunda bu konuda Fransa'nın desteğiyle Mısır, Ürdün ve Almanya'nın dahil olduğu ara buluculuk sürecinin başladığını belirtti.
Hafta sonu ABD New York'taki gösteriye Filistin poşusuyla katılan ve sosyal medya hesaplarından canlı yayın yapan dünyanın en ünlü modellerinden Bella Hadid, İsrail'i çıldırttı.
New York Brooklyn'de binlerce kişiyle birlikte Filistin'e destek için yürüyen model Hadid, yüzünde kefiye ile Instagram hesabından çok sayıda fotoğraf da paylaştı.
Ünlü isim ve arkadaşlarının büyük ses getiren gösteri sırasında 'Filistin özgür olacak' sloganları attığı Hadid'in paylaştığı canlı yayına yansıdı.
Instagram paylaşımında Filistinlilerin türüne ender rastlanan bir tür olduğunu kaydeden Bella Hadid, şu ifadeleri kullandı: "Kalbimde hissettiklerim...
Bu kadar güzel, zeki, saygılı, sevgi dolu, nazik ve cömert Filistinlinin etrafında tek bir yerde olmak... Bir bütün gibi hissettiriyor! Biz nadir bir soyuz. Filistin özgür kalana kadar özgür Filistin!"
Ünlü ismin Instagram'da paylaştığı fotoğraflar 3,7 milyondan fazla beğeni aldı, kısa sürede Twitter'da trend topic listesine girdi. Gazze'de onlarcası çocuk 200'ü aşkın insanı öldüren İsrail ise, Hadid'e doğrudan yanıt verdi.
İsrail hükümetine ait Twitter hesabı, Bella Hadid'i etiketleyerek ateş püskürdü: "Bella Hadid gibi ünlüler Yahudileri denize dökmeye destek verirken, aslında Yahudi devletini yok etmeye destek veriyorlar. Bu bir İsrail-Filistin sorunu olmamalı bu bir insanlık sorunu olmalı. Yazıklar olsun."
24 yaşındaki Bella Hadid, ayrıca dedesi ve büyükannesinin 1941 yılında Filistin'in Nasıra kasabasında evlendiğini gösteren fotoğrafı da Instagram hesabından paylaştı.
Düğün fotoğrafının yer aldığı söz konusu kare de, 2,4 milyonu aşkın beğeni aldı. Hadid ailesinin memleketi Nasıra kasabası, on yıllardır işgalci İsrail'in toprağı.
Filistin kökenli manken, fotoğrafın altına yazdığı mesajda İsrail'in kurulmasıyla yurtlarından atılan ailesinin Suriye, Lübnan ve Tunus'tan ABD'ye uzanan yolculuğunu özetledi; ailesini ve kökenlerini sevdiğini sevdiğini söyledi.
İsrail tarafında ise geride kalan bir haftada Hamas'ın 3 bini aşkın roket ateşlediği belirtiliyor. Söz konusu roketler, 10 kişinin ölmesine yol açtı.
BBC muhabiri Rushdi Abualouf, gece boyunca İsrail uçaklarının Gazze'de çok sayıda hava saldırısı düzenlediğini aktararak, onlarca kişinin enkaz altında kaldığını söyledi.
BBC muhabiri, "Şimdiye kadar bu kadar yoğun bir hava saldırısı görmemiştim. Gazze'nin her yerinde patlama oluyor. Saldırıların konumuna dair yetkililerle iletişim kurmak zorlaştı" mesajını paylaştı.
Abualouf, "Şehrin batısında benim de yaşadığım bina deprem gibi sarsıldı. 200 kişinin yaşadığı binada büyük bir kaos yaşanıyor" dedi.
İsrail'de ise Hamas tarafından atılan roketler Aşkelon, Aşdod ve Netivot'a düştü. Roketlerin ardından herhangi bir hasar bildirilmedi.
BBC diplomasi muhabiri Paul Adams'a göre, İsrail'in "Duvarların Muhafızı" olarak adlandırdığı Gazze'deki operasyon henüz sonuçlanmaktan uzakta.