01.03.2021 - 11:13 | Son Güncellenme:
AA
Kuzey Kutup Dairesi’nin 150 kilometre içinde, Vorkuta adlı Rus kenti uzanıyor. Başlıca geçim kaynağı madencilik olan bu kent, Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla büyük oranda terk edildi.
Bölgede yaşanan aşırı soğuklar, eksi 50 dereceye kadar düşen hava sıcaklığı ve işsizlik göçü tetikledi. Son 30 yılda nüfusun üçte ikisi şehirden ayrıldı.
Her geçen yıl yaşanan göç, 2013’den sonra bazı yerleşim yerlerini adeta hayalet şehre dönüştürdü. Vorkuta’ya 17 kilometre uzaklıktaki Severny bölgesinde de terk edilen apartmanların dairelerinin içi ve dış yüzeyi, katları, merdivenleri ve posta kutularına kadar her noktası buzla kaplandı.
Vorkuta’ya 5 kilometre uzaklıkta bulunan ve uzun süredir park halinde bulunan bir şantiyeye ait iş makineleri, yağan kar ve fırtına nedeniyle beyaz örtüye gömüldü.
Siyah beyaz görüntüsüyle dikkat çeken kentteki geniş buzul kütleleri çatırdayan kömür madenlerinin izlerini taşıyor. 1990'lardaki 13 kömür madeninden 8'i kapanmış durumda.
Kimsenin gönüllü olarak gitmeyeceği bir yer olarak kabul edilen Vorkuta mahkumların kurduğu şehir olarak biliniyor. Vorkuta, 1930’larda buzlarla çevrili çorak arazilerden doğmuş ve Josef Stalin’in Gulag mahkumları tarafından inşa edildi. Donmuş toprak tabakada, 200 bin civarında siyasi mahkum gömülü.
Vorkuta’nın dış dünyayla tek bağı olan tren yolunu da Gulag mahkumları inşa etti. Vorkuta Moskova’dan trenle 45 saat uzaklıkta. Havaalanıysa, hava şartlarından dolayı genellikle kapalı.
Vorkuta kentinin çevresindeki kasabaların gittikçe ıssızlaşmasıyla bölge adeta bir buz çölüne döndü. Günümüzde kar ve buz esareti altında kalan bu kasabalar, etkileyici görüntülerin peşindeki blogger ve turistlerin ilgi odağı haline geldi.
Öte yandan geçtiğimiz yıllarda ise Google Street View kullanıcıları tarafından Vorkuta dünyanın en sefil şehri olarak belirlenmişti.