23.04.2021 - 17:45 | Son Güncellenme:
DHA
Samsun Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca 3 yıl önce anıt ağaç olarak tescillenen 1100 yıllık çınar ağacı, Büyükşehir Belediyesince bakıma alındı.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Türkiye'de bu yaşta ender bulunan 1100 yıllık ağacın bakımını yaptıklarını belirtti. Ağaç içindeki çürük dokuların temizlendiğini vurgulayan Demir, "Ağacın içini ağaca zarar vermeyen maddelerle temizleyecek ve muhafaza altına alacaklar. Bu çınar ağacını uzun yıllar yaşatmayı hedefliyoruz. Ağacın etrafında güzel bir proje geliştirerek burayı turizm destinasyonu olarak da kullanmak istiyoruz." diye konuştu.
Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanı Ekrem Şahin ise AA muhabirine, tarihi ağaçlarda rehabilitasyon çalışması yürüttüklerini aktardı.
Ağaçların çürümüş kısımlarının alındığını belirten Şahin, "Düşme tehlikesi ve yan yatma ihtimali bulunan tarihi ağaçları restorasyon yapıyoruz. Doğu çınarı cinsi ağaç iki ana gövdeden oluşuyor. Bir tanesi düşmesin diye üst kısımdan budama yaparak yükünü hafiflettik. Sonra ağacı çelik hat ile birbirine bağladık"
"İçinde çürümüş olan tabakayı tamamen temizliyoruz ve ilaçlama yaparak içinde mantar oluşumunu engelliyoruz. Reçine gibi bir madde ile çürümüş yerleri kapatarak bu ağacın uzun ömürlü yaşamasını sağlıyoruz." dedi.
Tekkeköy ilçesi Hamzalı Mahallesi'nde Hamit Akbaş'a ait bahçede yer alan çınar ağacı, heybeti ile görenlerin dikkatini çekiyor. dev çınar ağacı geçtiğimiz yıllarda 'anıt ağaç' olarak tescillenip, koruma altına alındı.
Akbaş ailesi ise arazilerinde bulunan çınar ağacını aile yadigarı sayıp nesillerdir gözleri gibi bakıyor.
Tarihi çınar ağacının nesillerdir ailesinin topraklarında bulunduğunu belirten Şükrü Akbaş "Büyük dedelerim Kafkasya'dan buraya gelmişler. O zaman bu dev çınar ağacı varmış. Ailemizde nesillerdir bu ağaca gözümüz gibi bakıyoruz."
"Ağacı, yeşili çok seven bir aileyiz. Dedelerimizden hatıra bize bu ağaç; bir dalına bile kıyamayız. Bu ağacın altında gölgede oturmak bile bizim için çok önemli. Ağaç iki defa budandı, bir de çelik halatlarla bağlanarak güçlendirildi. Görenler büyüklüğü karşısında şaşırıyor."
Emir Tuna Akbaş da anıt ağacın insanların ilgisini çektiğini kaydederek, "İnsanlar gelip ağacın altında oturuyor, fotoğraf çektiriyor. Çınar şu an koruma altında. Bir ağacın bu seviyeye gelmesi çok önemli. Ağaç, bölgemizin simgesi haline geldi diyebiliriz" diye