Son Dakika HaberlerSon Dakika HaberlerSon Dakika Haberler
Son Dakika
Gündem
Yazarlar
Ekonomi
Dünya
Resmi İlanlar
  • UzmanPara
  • Skorer
  • Cadde
  • Pembenar
Menü
Giriş
MİLLİYET ANA SAYFA
  • Son Dakika
  • Gündem
  • Yazarlar
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Resmi İlanlar
Gündem
Dünya
Ekonomi
75.yıl
UzmanPara
AnasayfaBorsaDövizAltın
Skorer
AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
Cadde
Pembenar
Yazarlar
Milliyet Tv
Astroloji
Teknoloji
Seçim Sonuçları
Son Depremler
Tümü
Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
Resmi İlanlar
Bize Ulaşın
KünyeReklamÜyelik
  • Twitter icon
  • Instagram icon
  • Youtube icon
  • Tiktok icon
© Copyright 2025 Milliyet.com.tr | Giriş Yaptığınız taktirde kullanım koşullarını ve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
Son Dakika Haberler
GündemHasankeyf hangi il sınırları içerisinde, nerede? Hasankeyf tarihçesi nüfusu ve turizmi hakkında merak edilenler...
  • Paylaş:
  • Twitter icon
HaberlerGündem Haberleri

Hasankeyf hangi il sınırları içerisinde, nerede? Hasankeyf tarihçesi nüfusu ve turizmi hakkında merak edilenler...

04.11.2021 - 22:21 | Son Güncellenme: 16.12.2021 - 11:32

#Hangi ilin sınırları içerisinde#Tarihçesi
TwitterLinkedinFlipboardLinki Kopyala
TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Hasankeyf konusunda araştırmalar devam ediyor. Tarihi 12 bin yıl öncesine dayanan Hasankeyf'in adı Kayalar Kenti anlamına gelen Arapça Hısnı Keyfa denilmiştir. Bu isim Osmanlı İmparatorluğu döneminde Hısnıkeyf halk arasında da Hasankeyf şekline dönüşmüştür. İşte Hasankeyf tarihçesi hakkında merak edilen tüm detaylar...

1/3Hasankeyf hangi il sınırları içerisinde, nerede Hasankeyf tarihçesi nüfusu ve turizmi hakkında merak edilenler...

Hasankeyf nerede, hangi ilin sınırları içerisindedir sorusu araştırma konusu olmaya devam ediyor. Tarihi 12.000 yıl öncesine kadar dayanan Hasankeyf ismi "Mağralar Şehri" ya da "Kayalar Kenti" anlamına Arapça ve "Hısnı Keyfa" denilmiştir. "Hısn-ı keyfa" adı Osmanlılar zamanında Hısnıkeyf, halk arasında da Hasankeyf şekline dönüşmüştür.

Hasankeyf, Batman'a bağlı olan, iki yakasını Dicle'nin ayırdığı tarihi bir ilçedir. İlçenin tarihi, 12.000 yıl öncesine kadar gitmektedir. 1981'de doğal koruma alanı ilan edilmiştir.

2/3HASANKEYF TARİHÇESİ

HASANKEYF TARİHÇESİ

Hasankeyf’in ne zaman kurulduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte tarihi antik döneme kadar dayanmaktadır. Hasankeyf höyüğünde yapılan çalışmalarda 3.500 yıldan 12.000 yıl öncesine kadar arkeolojik buluntulara rastlanılmıştır. Yerleşim, Yukarı Mezopotamya’dan Anadolu’ya geçiş yolu üzerinde ve Dicle Nehrinin kenarında kurulmuş olması nedeniyle stratejik bir öneme sahipti. MS 2. ve 3. yüzyıllarda sınır yerleşimi olarak Bizanslılarla Sasaniler arasında el değiştirmiştir. Diyarbakır ve çevresini ele geçiren Roma İmparatoru II. Constantius, bölgeyi Sasanilerden korumak amacıyla iki sınır kalesi inşa ettirmiştir. MS 363 yılında inşa edilen kale uzun süre Roma ve Bizans egemenliğinde kaldı. Hristiyanlığın bölgede 4. yüzyıldan itibaren yayılmaya başlamasından sonra yerleşim Süryani piskoposluğunun merkezi durumuna geldi. Kadıköy Konsili tarafından MS 451 yılında Hasankeyf'teki piskoposluğa Kardinal unvanı verilmiştir. Hasankeyf 640 yılında, Halife Ömer döneminde İslâm ordusu tarafından ele geçirildi. Emeviler, Abbasiler, Hamdaniler ve Mervaniler egemenliğinde kalan yerleşim 1102 yılında Artuklular tarafından ele geçirilmiştir.

Artuklu Beyliği'nin 1102-1232 yılları arasında başkentliğini yapan Hasankeyf, en parlak dönemini bu tarihlerde yaşamıştır. Artuklular döneminde imar edilerek kale kasabası özelliğinden kurtulup şehir haline geldi. 1232 yılında Eyyubiler tarafından ele geçirilen yerleşim, 1260 Moğollarca ele geçirildi ve tahrip edildi. Hasankeyf' in Eyyubi hakimi Hülagü' ye bağlılığını bildirerek şehirdeki egemenliğini devam ettirebildi. Hasankeyf, 14. yüzyılda önemli bir şehir olma özelliğini korumakla birlikte eski parlak günlerine kavuşamadı. 1462 yılında Uzun Hasan tarafından ele geçirilen şehir Akkoyunlu topraklarına katıldı. Akkoyunlular' ın zayıflamasıyla 1482 yılında Hasankeyf'te Eyyubi emirlerinin yönetimi yeniden başlamıştır. Bir süre sonra Safeviler'in denetimine geçen yerleşim, 1515 tarihinde Osmanlı topraklarına katılmıştır. 1524 yılına kadar Osmanlı yönetimine bağlı Eyyubi yöneticiler tarafından idare edilen Hasankeyf, bu tarihten itibaren Osmanlı idarecileri tarafından yönetilmeye başlamıştır.

17. yüzyıldan itibaren ana ticaret yollarının değişmesi ve Osmanlı-İran savaşları sonucunda ticarette görülen duraklama neticesinde şehir önemini yitirdi. 1867 yılından sonra Mardin Midyat’a bağlı olan yerleşim, 1926 yılında Gerçüş ilçesine bağlanmıştır. 1990 yılında Batman'ın il olmasıyla ilçe bu şehre bağlanmıştır. Ilısu Barajının yapılması kararlaştırılınca tarihi yerleşimin sular altında olacak olması nedeniyle 3 km uzaklıkta yeni yerleşim kuruldu. Bu esnada tarihi yerleşimdeki Artuklu Hamamı, Sultan Süleyman Koç Camisi, İmam Abdullah Zaviyesi, Er-Rızık Camisi ve minaresi, Zeynel Abidin Türbesi, Eyyubi (Kızlar) Camisi ve kale giriş orta kapısı gibi büyük ölçekli yapılar ile türbe ve zaviye gibi tarihi yapılarda Dicle Nehri kıyısında kurulan Kültürel Park'a taşındı. 2019 yılı Kasım ayında Ilısu Barajı'nın su tutmasıyla 2020 yılı Şubat ayından itibaren su altında kalmaya başlamıştır. Koruma altına alınan Yukarıkale ise yapılan çalışmalar sonucu su altında kalmaktan ve zarar görmekten korunmuştur.

3/3HASANKEYF NÜFUSU VE TURİZMİ

HASANKEYF NÜFUSU VE TURİZMİ

1526 yılında Hasankeyf'te 1301 hane bulunmakta olup, bunlardan 787 hanede Hıristiyanlar, 494 hanede Müslümanlar ve 20 hanede de Yahudiler yaşamaktaydı. 16. yüzyılın ikinci yarısında yerleşim daha da büyümüş ve 1006’sı Hristiyanlara, 694’ü Müslümanlara ait olmak üzere hane sayısı 1700’ e yükselmiştir. 1935 yılında 1425 kişiden oluşan nüfus, 1990 sayımına göre 4399’a yükselmiştir. 1975 nüfus sayımlarına göre ilçe nüfusu 13.823 olan Hasankeyf'in, sürekli verdiği göçler nedeniyle 2000 yılında nüfusu 7493'e düşmüştür.

Günümüzde; ilçenin çoğunluğunu Kürtler oluşturmak üzere Araplar ve Türkler beraber yaşamaktadır. Hasankeyf'in merkezinde yaşayanların çoğu Arapça ve Kürtçe, köylerinde yaşayanlar ise genellikle Kürtçe konuşmaktadır.
HASANKEYF TURİZMİ

Tarihi ve doğal güzellikleriyle önemli turizm merkezlerinden biri olan Hasankeyf, yerli ve yabancı turistlerce ziyaret edilmektedir. Kalkerli yapısı nedeniyle kayalık tepelerde ve derin kanyonlarda, doğanın ve insanların oluşturduğu ve sayısı binlerce olan "Hasankeyf Mağaraları", Roma döneminden kalma Hasankeyf kalesi Köprüsüne girişte soldaki tepe üzerinde bulunan ve İslam ordularının Hasankeyf' i kuşatması sırasında hayatını kaybeden İmam Abdullah için yapılmış İmam Abdullah Türbesi, Artuklular tarafından yapıldığı düşünülen ve günümüze kadar önemli kısmı yıkılan Hasankeyf Dicle Köprüsü, Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın Otlukbeli Savaşı'nda hayatını kaybeden oğlu için yaptırdığı Zeynel Bey Türbesi, Akkoyunlular tarafından yapılan ve son halini Eyyubiler döneminde alan Ulu Cami, 1328 yılında Eyyubiler tarafından yapılan Küçük Saray, günümüze harabesi ulaşan ve Akkoyunlu dönemine tarihlenen Büyük Saray, 15. yüzyılda yapılan Mescid-i Ali Cami, Eyyubiler döneminde yapılan Rızık Cami, Süleyman Cami, Koç Cami, Kızlar Cami ve Küçük Cami, Eyyubilerden kalma Kale Kapısı, halk arasında "Yolgeçen Hanı" olarak adlandırılan doğal mağarası yerleşimin önemli tarihi eserlerini oluşturmaktadır.

EN ÇOK OKUNANLAR
Skandal karikatür tarihteki krizi hatırlattı Defalarca denediler... Abdülhamidden tek cümleyle ültimatom
Skandal karikatür tarihteki krizi hatırlattı! Defalarca denediler... Abdülhamid'den tek cümleyle ültimatom
Türk pilotun kullandığı uçak kaza kırıma uğradı Acı haberi Vali paylaştı
Türk pilotun kullandığı uçak kaza kırıma uğradı! Acı haberi Vali paylaştı
Hakan Çalhanoğlu Galatasaray için gemileri yaktı Ya şimdi ya hiç
Hakan Çalhanoğlu Galatasaray için gemileri yaktı! 'Ya şimdi ya hiç'
Survivor Almeda Baylan eşi Ercan Baylandan boşanıyor Ayrılık açıklamasındaki ihanet detayı dikkat çekti
Survivor Almeda Baylan eşi Ercan Baylan'dan boşanıyor! Ayrılık açıklamasındaki ihanet detayı dikkat çekti
EN ÇOK OKUNANLAR
Arıcı: Ölüm Kovanı filminin konusu nedir, oyuncuları kimler, ne zaman çekildi
Arıcı: Ölüm Kovanı filminin konusu nedir, oyuncuları kimler, ne zaman çekildi?
SÜPER LOTO AÇIKLANIYOR | 3 Temmuz Perşembe Milli Piyango Süper Loto çekiliş sonuçları belli oldu mu ve nasıl sorgulanır Süper Loto sorgulama ekranı
SÜPER LOTO AÇIKLANIYOR | 3 Temmuz Perşembe Milli Piyango Süper Loto çekiliş sonuçları belli oldu mu ve nasıl sorgulanır? Süper Loto sorgulama ekranı
VAİZ MAAŞI 2025 Temmuz ne kadar oldu Yeni memur zammı ile 2025 zamlı vaiz maaşı kaç TL oldu, yüzde kaç arttı
VAİZ MAAŞI 2025 Temmuz ne kadar oldu? Yeni memur zammı ile 2025 zamlı vaiz maaşı kaç TL oldu, yüzde kaç arttı?
65 AY AYLIĞI 2025 TEMMUZ ZAMMI NETLEŞTİ Yaşlılık maaşı ne kadar oldu 2025 Temmuzda 65 yaş aylığı zammı kaç TL oldu
65 AY AYLIĞI 2025 TEMMUZ ZAMMI NETLEŞTİ! Yaşlılık maaşı ne kadar oldu? 2025 Temmuz'da 65 yaş aylığı zammı kaç TL oldu?
Yazarlar
Tunca Bengin
Tunca BenginMutasyona uğrayan kriptolar...
Melih Aşık
Melih AşıkTEMMUZ ATEŞİ
Hakkı Öcal
Hakkı ÖcalÇözüm, İsrail’in yıkılması
Ali Eyüboğlu
Ali Eyüboğluİrem Sak’a menajer şoku
Eren Aka
Eren Akaİstanbul’dan sonra şimdi Sakarya’da!
Çağdaş Ertuna
Çağdaş ErtunaBob Dylan’ın kaleminden zihninin resmi
Cansen Erdoğan (Avukat – Yazar)
Cansen Erdoğan (Avukat – Yazar)Yanlış ata oynamayın
Osman Gençer
Osman GençerKorkutan yaz
Prof. Dr. Mahmut Özer
Prof. Dr. Mahmut ÖzerYapay Zekâ Bağımlılığı Bilişsel Becerileri Zayıflatıyor mu?
Gözden Kaçmasın
İran görüntüleri paylaştı İşte İsrailin saldırı anı
İran görüntüleri paylaştı! İşte İsrail'in saldırı anı
Görevden alınan başbakan şimdi de kültür bakanı oldu
Görevden alınan başbakan şimdi de kültür bakanı oldu!
Kremlin detay vermedi, Putin açıkladı: Trump ile görüşeceğim
Kremlin detay vermedi, Putin açıkladı: Trump ile görüşeceğim!
Fransada yolsuzluk skandalı: Gözler Le Pende
Fransa'da yolsuzluk skandalı: Gözler Le Pen'de!
Önerilen Haberler
MİT Başkanı Kalından Hakkaride önemli temaslar
MİT Başkanı Kalın'dan Hakkari'de önemli temaslar
İran görüntüleri paylaştı İşte İsrailin saldırı anı
İran görüntüleri paylaştı! İşte İsrail'in saldırı anı
İstanbul Havalimanı Avrupanın en yoğun havalimanı oldu
İstanbul Havalimanı Avrupa'nın en yoğun havalimanı oldu
Baykar Piaggio Aerospacein üst yöneticisi İtalyan Tomassini oldu
Baykar Piaggio Aerospace'in üst yöneticisi İtalyan Tomassini oldu
milliyet logomilliyet logodemiroren logo
  • Haberler
  • Son Dakika Haberleri
  • Gündem Haberleri
  • Spor Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Dünya Haberleri
  • Magazin Haberleri
  • Otomobil Haberleri
  • Teknoloji Haberleri
  • Eğitim Haberleri
  • Gazete Haberleri
  • Yerel Haberler
  • Seçim Sonuçları
  • Künye

Pembenar

  • Astroloji
  • Rüya Tabirleri
  • Burç Uyumu
  • Yükselen Burç
  • Gebelik Hesaplama
  • Yemek Tarifleri
  • Çorba Tarifleri
  • Kek Tarifleri
  • Kurabiye Tarifleri
  • Tatlı Tarifleri
  • Pasta Tarifleri
  • Kahvaltı Tarifleri

Uzmanpara

  • Altın Fiyatları
  • Canlı Borsa
  • Döviz Kuru
  • Kripto Para
  • Gram Altın
  • Yarım Altın
  • Çeyrek Altın
  • Dolar Kuru
  • Euro Kuru
  • Döviz Çevirici
  • Yüzde Hesaplama
  • Altın Hesaplama
  • KDV Hesaplama
  • Yaş Hesaplama
  • Zam Hesaplama
  • Kredi Hesaplama
  • Metrekare Hesaplama
  • 2025 Milli Piyango Sonuçları
  • 2025 Ramazan Ne Zaman
  • 2025 İstanbul İmsakiye
  • Güzel Sözler
  • Puan Durumu
  • Ramazan
  • Sigorta
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • Hız Testi
  • Ayetel Kürsi
  • Rüya Tabirleri
  • Burçlar
  • Instagram Dondurma
  • Instagram Silme
  • Daha Fazla
    • E Okul
    • Türkiye Haritası
    • Yasin Suresi
    • E Devlet
    • Saatlerin Anlamı
    • Marmaray Durakları
    • Metrobüs Durakları
    • Soğuk Espriler
    • Kız İsimleri
    • Erkek İsimleri
    • Bebek İsimleri
    • Deprem Haberleri
    • Kapalı Çarşı Altın Fiyatları
    • Ankara Seçim Sonuçları 2024
    • İzmir Seçim Sonuçları 2024
    • Bursa Seçim Sonuçları 2024
    • Antalya Seçim Sonuçları 2024
    • Konya Seçim Sonuçları 2024
    • Adana Seçim Sonuçları 2024
    • 2018 Seçim Sonuçları
    • 2023 Seçim Sonuçları
    • 2019 Yerel Seçim Sonuçları
    • 2014 Yerel Seçim Sonuçları
  • Oyun
  • Çocuk
  • Nasrettin Hoca Fıkraları
  • Ateş ve Su
  • Atasözleri
  • Daha Fazla
    • Masal Oku
    • Boyama Sayfası
    • Bilmeceler
    • Tekerlemeler
BİZİ TAKİP EDİN
UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ
  • Appstore'dan İndirin
  • Google Play'den İndirin

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

© 2025 Milliyet.com.tr
  • • Künye
  • • İletişim
  • • Kişisel Verilerin Korunması
  • • Reklam
  • • Arşiv
  • • Üyelik