05.12.2024 - 17:49 | Son Güncellenme:
Vücudumuzda, dengeyi sağlayan, kontrol eden ve baş dönmesine yol açabilen sisteme vestibüler sistem deniyor. Kendi çevremizde döndüğümüzde ise, vestibüler sistem olumsuz şekilde etkilenir ve bu da baş dönmesine yol açar. Şimdi, bu durumu daha yakından inceleyeceğiz.
İç kulak, baş dönmesinin başlıca sorumlusudur. Kulaklarımızda bulunan yarım daire kanalları, vücudumuzun hareketini algılar ve beynimize iletir. Biz kendi etrafımızda dönerken, bu kanallar içinde yer alan sıvılar da hareket etmeye başlar. Beyin, sıvıların hareketini algılar, ancak kendi etrafımızda dönerken oluşan o sıvıların hızlı-dengesiz hareketi beynin bu sinyalleri doğru bir şekilde işlemesine engel olur. Bu da baş dönmesine yol açar.
Biz kendi etrafımızda dönerken gözlerimiz ise çevremizi izlemeye çalışır. Dönme hareket esnasında gözlerimiz sabit bir noktayı görmeye çalışırken, vücudumuz ise farklı bir hareket gerçekleştirir. Beynimiz ise bu ikisi farklı sinyalden dolayı karışıklık yaşar ve baş dönmesi ortaya çıkar. Beynin gözlerden ve iç kulaktan gelen bilgileri yanlış bir şekilde işlemesi, baş dönmesi durumuna yol açar.
Peki, dönme hareketini bıraktığımızda ne olur? İç kulağımızda yer alan sıvılarında hareketi biter, durmaya başlar. Bu durum ise beynimize yeniden doğru sinyallerin gitmesini sağlar ve baş dönmesi yavaş yavaş geçer. Ancak genellikle ilk dengemiz yerine gelmeden, yere düşmüş oluruz. Eğer ki kendi etrafınızda dönmek ve bunu deneyimlemek istiyorsanız, çevrenizde sivri ve sert eşyaların olmamalı, hatta anne ve babanızın da sizi izlemeli, gerektiğinde müdahale etmek için.