03.10.2017 - 10:17 | Son Güncellenme:
Listenin zirvesinde Danimarka'nın başkenti Kopenhag yer alıyor. Kent nüfusunun %60'ı bisikleti ana ulaşım aracı olarak kullanıyor. Bunda kent yollarının bisiklet kullanımına son derece uygun bir şekilde tasarlanmış olmasının da katkısı büyük. Düz bir arazide kurulu olan Kopenhag'ın bu özelliği de bisiklet kullanımı kolaylaştıran etkenlerden biri. Kopenhag'ın birçok yerine otomobillerin girişine izin verilmezken tek ulaşım aracı olarak bisiklete müsade ediliyor.
Kopenhag ile birincilik için kıyasıya yarışan Utrecht listede ikinci sırada yer alıyor. Utrecht belediyesi yakın zamanda 33.000 bisiklet kapasiteli bir bisiklet parkı yapmaya hazırlanıyor. Bu şu ana kadarki en büyük proje olacak. Utrecht, aynı zamanda Hollanda'daki en uzun bisiklet yoluna sahip. Yolun uzunluğu 6 kilometre.
İlk üçteki ikinci Hollanda kenti Amsterdam oldu. Kanalları ve mimarisiyle ünlü kentte en çok tercih edilen ulaşım araçlarının başında bisiklet geliyor. Tıpkı Kopenhag ve Utrecth'te olduğu gibi Amsterdam'da da bisiklet yolları kentin geneline yayılmış durumda. Bisiklet, kent içi ulaşımın doğal bir parçası haline gelmiş. Bisikletin yanı sıra kentte scooter sayısında da son dönemde büyük artış görülüyor. 2017 itibariyle Amsterdam'da 35.000 scooter bulunuyor.
Avrupa bürokrasisinin kalbinin attığı kentlerden biri olan Strasbourg, Fransa'nın Alsace bölgesinde yer alıyor. Almanya sınırındaki kent, yüzyıllar boyunca Fransa ve Almanya arasındaki savaşlara sahne olmuş. Günümüzde Ortaçağ ve modern mimariyi bir arada yaşatan kentin en önemli ulaşım araçlarının başında bisiklet geliyor. Kentin düzlükte yer alması ve büyüklük açısında bisiklet kullananlara mesafe engeli çıkarmaması bu ulaşım aracına ilgiyi daha da arttırmış.
Listenin birinci sırasındaki Kopenhag'ın karşıyakasında yer alan Malmö, 2015'ten itibaren çizdiği yeni bir projeksiyonla bisiklet kullanımını arttırmaya yönelik hamlelere girişti. Taşımacılıkta, bisikletin ağırlığını arttırmak için harekete geçen belediye, yakın gelecekte kent merkezine otomobil girişini tamamen yasaklamayı hazırlanıyor. Böylece kent içi ulaşımda seçenekler toplu taşıma ve bisiklet olacak.
Fransa'nın batısında yer alan Bordeaux, bisiklet kullanımı konusunda dünyanın önde gelen kentlerinden biri. 84 milyon dolarlık bir bütçe, kentte bisiklet yolu ağının geliştirilmesi için harcanacak. Şu anda Bordeaux'da kent içi ulaşımda bisiklet kullanımının oranı %15.
Belçika'dan listeye giren tek kent olan Antwerp, dünya mücevher piyasasındaki ününün yanı sıra bisiklet tercihiyle de biliniyor. Antwerpliler kent içi ulaşımda ağırlıklı olarak bisiklet kullanma eğiliminde. Antwerp Belediyesi yakın gelecekte kent merkezinde çevre ilçelere uzanan bir bisiklet yolu ağı kurulmasının hazırlıklarını yapıyor.
Slovenya'nın başkenti Ljubljana da bisiklet dostu kentler listesinde yer bulan şehirlerden biri oldu. Tarihi yapıların korunduğu, birçok dar sokağa sahip kentte ideal ulaşım araçlarının başında bisiklet geliyor. 2016'da Avrupa'nın Yeşil Başkenti unvanına sahip olan Ljubljana'da belediye, kent içi ulaşımda bisikletin oranını daha da yükseltmek için çalışmalar yürütüyor.
Listede ilk ona giren Avrupa'dan olmayan tek kent Tokyo. 20 milyona aşkın nüfusuyla dünyanın en büyük metropolitan bölgelerinden biri olan Tokyo'da ulaşım için en iyi alternatiflerden biri bisiklet. Trafikte saatlerce kalmak yerine birçok Tokyolu artık bisiklet kullanmayı tercih ediyor.
İki yıl önce listenin 12. sırasında yer alan Berlin, geçen zaman zarfında yaptığı düzenlemelerle üst sıralara tırmandı. Düz bir arazide kurulu olan şehirde pek çok caddede bisiklet yolu da bulunmakta. Şu anda kent içi ulaşımda bisiklet kullanım oranı %13 seviyelerinde. Bunun artması için belediye çalışmalar yürütüyor.
Avrupa'nın en çok turist çeken şehirlerinden biri olan Barcelona, bisiklet kullanımı konusunda da öne çıkıyor. Yeni belediye başkanı 22 milyon dolarlık bir bütçeyle 65 kilometre uzunluğunda bir bisiklet yolu ağı yapmayı vaat etmişti. Bu konuda çalışmalar da başlamış durumda. Hedef, kent içi ulaşımda bisikletin oranını %20 seviyelerine çıkarmak.
Avusturya'nın başkenti Viyana da dünyanın en bisiklet dostu kentlerinden biri. Şehrin belli bölgelerine otomobille girmek yasak. Buralarda kullanabileceğiniz tek ulaşım aracı bisiklet. Viyana aynı zamanda dünyada bisikleti kargo taşımacılığında kullanmaya başlayan ilk kent.
Dünyanın en çok ziyaret edilen kentlerinin başında gelen Paris, bisikletin kullanımını arttırma yönünde birçok adım atıyor. Ünlü Champ-Elysee bulvarı sık sık trafiğe kapatılıp sadece bisikletlerin kullanımına açılıyor. Pahalılığıyla ünlü kentte, çok uygun fiyatlara belediyenin hemen hemen köşebaşına koyduğu bisikletleri kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken üyelik başvurusunda bulunmanız.
Listeye İspanya'dan giren bir diğer kent olan Sevilla, tarihi kimliğiyle dikkat çeken bir yer. Kent son zamanlarda bisiklet kullanımını teşvik edici kararlar alıyor. Uygulanan teşvikler sayesinde çok kısa sürede kent içi ulaşımda bisiklet kullanım oranı sıfırdan %8'e çıkartılmış. Yakın gelecekte hedef bu rakamı %20 seviyelerine çıkarmak.
Almanya'nın en zengin kentlerinden biri olan Münih, dünya otomobil endüstrisi için de önemli bir kent. Ancak, Münihliler kent içi ulaşımda otomobillerinden ziyade bisiklet kullanmayı daha çok seviyor. Otomobili ağırlıklı olarak hafta sonu tatilleri için şehir dışına çıktıklarında kullanmayı tercih eden birçok Münihli işe bisikletle gidiyor.
Listeye Fransa'dan giren dördüncü kent olan Nantes, 2013 yılına kadar listede dahi yoktu. Çok kısa bir sürede uygulanan politikalar sayesinde bisiklet dostu kentler listesine girmeyi başaran Nantes, önümüzdeki dönemde daha da üst sıralara çıkma hedefinde.
Avrupa'nın en büyük şehirlerinden biri olan Hamburg da listede yerini alan kentlerden biri. Kuzey Almanya'da bulunan Hamburg limanı, kanalları ve tarihi yapılarıyla ünlü. Bunun yanı sıra kent yakın gelecekte Amsterdam ve Kopenhag'ı tahtından etmeyi amaçlıyor. Bu yönde çalışmalar yürütmeye başlayan Hamburglu yöneticilerin bunu başarıp başaramayacağını zaman gösterecek.
Kuzey başkentlerinden Helsinki de bisiklet konusunda atılım yapan kentlerden biri. Ancak çetin kış koşulları nedeniyle birkaç ay boyunca bisiklet kullanmak biraz zor. Buna rağmen kent yönetimi, bisiklet kullanımını teşvik etme konusunda kararlı. 2020 yılına gelindiğinde kent içi ulaşımda bisiklet kullanımı oranının %20'lerin üzerine çıkartılması hedefleniyor.
Bir diğer kuzey başkenti olan Oslo da bisiklet kullanımının yaygın olduğu kentlerden biri. Norveç'in başkentinde 2019 itibariyle şehir merkezine araba girmesi yasaklanıyor. Bu da kent içi ulaşımda bisiklet kullanım yüzdesinin bir anda çok yüksek seviyelere ulaşmasına neden olacak. Halihazırda belediye de bu konuda çalışmalar yürütmekte.