EkonomiTüzmen: Korumacılık, durgunluğu kalıcı hale getirebilir

Tüzmen: Korumacılık, durgunluğu kalıcı hale getirebilir

21.12.2008 - 11:09 | Son Güncellenme:

.

Tüzmen: Korumacılık, durgunluğu kalıcı hale getirebilir

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, dünyada yaşanan krizle birlikte gelişmiş ülkelerin korumacı politikalara yönelmesinin, dünya ticaretine zarar verdiğini belirterek, korumacılığın durgunluğu kalıcı hale getirebileceğini söyledi.
Tüzmen, bankacılık sektörünün ihracatın finansmanına destek vermemesinin de ihracatı olumsuz etkilediğini bildirdi.
Bakan Tüzmen, AA muhabirinin "dünyada yaşanan krizle birlikte, krizden etkilenen ülkelerin aldıkları önlemlerin dünya ticaretini nasıl etkileyeceğine" ilişkin sorusunu yanıtlarken, bir çok ülkenin uluslararası kuralları dikkate almadan uygulamalar yaptıklarını ifade etti.
Gelişmiş ülkelerdeki ekonomi yönetimlerinin tam bir panik içinde olduğunu kaydeden Tüzmen, söz konusu ülkelerin aldıkları kararların uluslararası hukuka, Dünya Tİcaret Örgütü (DTÖ) kurallarına uyup uymadığını tartışmadığını söyledi.
Bakan Tüzmen, geçmişte korumacı politikalara şiddetle karşı çıkan ve DTÖ toplantılarında korumacılığa karşı mücadele eden bu ülkelerin, şimdi korumacılığa yönelme eğilimine girdiğini belirterek, "Gelişmiş ülkelerin korumacı politikalara yönelmesi, dünya ticaretine zarar veriyor. Kriz nedeniyle dünya ticaretinde ciddi bir pazar daralması yaşanırken, buna bir de korumacı politikaların eklenmesi tehlikeli bir durum yaratıyor" dedi.

"KORUMACI POLİTİKALAR, DÜNYADA VAR OLAN DENGESİZLİĞİ DAHA DA ARTIRIR"
Gelişmiş ülkelerin korumacı politikalara yönelmesinin DTÖ yöneticilerince de eleştirildiğini, ancak bu politikaların engellenmesi konusunda herhangi bir çalışma olmadığını ifade eden Bakan Tüzmen, şunları söyledi:
"Gelişmiş ülkelerin korumacı politikalarını sürdürmesi özellikle gelişmekte olan ülke ekonomilerini çok olumsuz etkiler. Korumacı politikalar ve bu politikaların ortaya çıkaracağı yıkıcı rekabet, yaşanmakta olan ekonomik durgunluğu kalıcı hale getirebilir. Gelişmiş ülkelerin korumacı politikaları, dünyada var olan dengesizliği daha da arttırır. Bu da dünyadaki istikrarsızlığı tetikler. Oysa ki yaşanan kriz ortamında dünyada daha fazla istikrara ihtiyaç vardır.
2009 yılının ilk aylarında DTÖ Bakanlar Toplantısının yapılmasını bekliyorum. Yaşanan sıkıntıların bu toplantıda ele alınması ve gerekli müdahalelerin yapılması gerekiyor. Dünya, yaşanan krizi ancak dünya ticaretinin artmasıyla aşabilir. Gelişmiş ülkelerin, gelişmiş ülke olmanın sorumluluğu ile hareket etmesi gerekiyor."

İHRACATIN FİNANSMAN
Dünyada yaşanan krizle birlikte dünya pazarlarında daralma yaşandığını, ihracatçıların buna karşı mücadele ettiğini ve yeni pazarlar bulmak için çalıştığını ifade eden Bakan Tüzmen, ihracatçıların sıkıntıları ile ilgili görüşlerini ise şöyle açıkladı:
"İhracatçılarımız dünya pazarlarındaki daralmaya rağmen, çabalarını sürdürüyorlar. Özellikle krizden az etkilenen Orta Doğu, Afrika, Orta Asya ve Asya pazarlarında yeni anlaşmalar yapıyorlar. Ancak akreditiflerini Türk bankalarında teyit ettiremiyorlar. Bu nedenle sıkıntı çekiyorlar.
Bankacılık sektörü, ihracatın finansmanına destek olmuyor. Aşırı temkinli davranıyorlar. Akreditifi teyit edilmediği için, ihracat yapmakta sıkıntı çeken firmalarımızın sayısı hızla artıyor. Akreditiflerini teyit ettirecek banka bulamadığı için, yapılamayan ihracat miktarı milyarlarca dolara ulaştı. Bankacılık sektörünün ihracatın finansmanına destek vermemesi ihracatı olumsuz etkiliyor. Biz, bu ihracatçı firmalarımızı yıllarca süren çabalarımız sonucu yarattık. Firmalarımız bugünkü durumlarına gelmek için çok emek verdiler. Bankacılık sektörü, bugünkü ortamda yılların emeğini yok etmemeli, ihracatın finansmanını desteklemelidir. Gerektiğinde risk almalıdır. Risk almadan bu işler olmaz. Hepimiz aynı gemideyiz. Hep beraber düzlüğe çıkacağız."
Bankalardan 5 milyon dolarlık teminat mektubu bulamadığı için, ihracatın finansmanında kullanacağı 3 milyon doları bulamadığı için, 50 milyon dolarlık ihracatı gerçekleştiremeyen çok sayıda firma olduğunu kaydeden Bakan Tüzmen, "Türk ekonomisinin ana dayanağı ihracattır. Türkiye, yaşanan sıkıntıları ihracatla aşacaktır. Başka da yolu yoktur. Bankacılık sektörü bu gerçekten yola çıkarak hareket etmelidir" diye konuştu.

KEŞFETYENİ
Yasemin Kay Allen aşkını duyurdu! Eski FBI çalışanıyla birlikte
Yasemin Kay Allen aşkını duyurdu! Eski FBI çalışanıyla birlikte

Cadde | 08.04.2025 - 07:14

Instagram'da yaptığı paylaşımlarla adından sıkça söz ettiren Yasemin Kay Allen, bu kez aşkını duyurdu.

Yazarlar