Ekonomiİlan haftalık ama işlem 101 günlük!

İlan haftalık ama işlem 101 günlük!

07.06.2024 - 06:44 | Son Güncellenme:

Kiralık yazlıklar için bu sezon yeni uygulama ile açıldı. Konutunu turizm amaçlı kiralamaya verenler izin belgesi almak zorunda. 100 günün üzerindeki kiralamalar ise ‘konut kiralama’ olarak değerlendiriliyor ve sistemin dışında kalıyor.

İlan haftalık ama işlem 101 günlük

Duygu Erdoğan / İSTANBUL - Turizm amaçlı konut kiralama sistemine takılan mülk sahipleri, izin belgesi almamak ve ek vergi ile uğraşmamak için artık kiralamaları 100 günün üzerinde yapıyor. İlan sitelerinde fiyatlar haftalık ve aylık olarak verilse de aranılan ilan sahipleri sezonluk kiralama talep ediyor. Kanunda 100 günün üzerinde yapılan kiralamalar, konut kiralama olarak değerlendiriliyor ve uygulamanın dışında kalıyor.

Haberin Devamı

Yaz sezonu bu yıl yeni uygulama ile açıldı. Halk arasında ‘Airbnb’ düzenlemesi olarak bilinen ‘Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesini Amaçlayan Yönetmelik’, konutun yazlık olarak kiraya verilmesine ilişkin izin belgesi almayı; apartman, site maliklerinin onayını de gerektiriyor. Bu nedenle kiralamada daha çok müstakil konutlar öne çıkıyor. Aynı zamanda ‘100 gün sınırı’ daha çok sezonluk kiralama uygulamasının kullanımını sağlıyor. 

SAHİBİHDEN KİRALAMA FARKI

Kiralamayı kurumsal yapanlar, haftalık ve aylık gibi seçenekleri de sunuyor. Ancak ‘sahibinden’ verilen ilanlarda kendi yazlığının kiralamasını yapanlar tek bir mülk için izin belgesi alımıyla uğraşmak istemiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın denetimleri de sıklaştırdığı bu ortamda online kanallar üzerinden ilan verenler herhangi bir cezaya karşı sezonluk kiralamayı öneriyor. Sezon genel olarak 100 gün üzerinden hesaplanıyor. 

Haberin Devamı

FAZLADAN 2 AY!

Konu sezonluk kiralama olunca; bütçeleri buna göre ayarlamak da zorlaşıyor. Kiralama için genel olarak birkaç hafta ya da bir ay gibi bir süre üzerinden hesaplama yapan tatilciler, sezonluk kiralama karşısında yüksek fiyatla karşılaşmış oluyor. Örneğin Tekirdağ, Edirne ve Marmaraereğlisi’nde aylık 20-40 bin lira arasında değişen fiyatlar sezonluk olarak 80-100 bin lira arasında sunuluyor. Bu kapsamda aileler daha kalabalık gruplar halinde giderek kirayı paylaşma yöntemini deniyor. Yine bu bölgelerde sezonluk kiralamayı cazip hale getirmek isteyen mülk sahipleri ise fazladan 2 ay kullanım öneriyor. Örneğin hazirandan eylül başına kadar olan kiralama dönemi, kasıma kadar bedel almadan da uzatılıyor.

KOMŞUNUN İZNİNE DİKKAT

Yeni düzenlemeye göre, konutta turizm amaçlı kiralama faaliyeti yürütülmesinin uygun görüldüğüne ilişkin bağımsız bölümün bulunduğu binada yer alan konut nitelikli tüm bağımsız bölümlerin kat malikleri tarafından oy birliği ile alınan kararın noter onaylı örneği isteniyor. Eğer izin başvurusunu konut işletmesi ya da seyahat acentesi yapıyorsa kiraya verenin onayı ile yönetim işletmesinin de onayını gösteren belge talep ediliyor. Aynı binada aynı kiraya veren adına izin belgesi talep edilen konut sayısının beşi geçmesi durumunda ise iş yeri açma ve çalışma ruhsatı isteniyor.

Haberin Devamı

CEZALAR YÜKSELİYOR

İzinsiz kiralama faaliyetine ilk tespitte 100 bin lira ceza ve 15 gün içinde izin belgesi alma süresi veriliyor. 15 günde izin belgesi almadan faaliyete devam edene bu sefer 500 bin lira idari para cezası uygulanıp tekrar 15 gün süre tanınıyor. Bir izin belgesi olandan kiralama yapıp üçüncü kişilere kiralayanlara; mesken olarak kiraladığı konutu yazlık olarak kiralayana; izin belgesi olmayan konutların kiralanmasına aracılık edenlere her bir sözleşme için yüz bin lira ceza uygulanıyor.