22.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Bu sorunu çözmeye aday çalışmalardan birine de Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Gülin Vardar imza atıyor.
Şarj hızı düşük
Boğaziçi Üniversitesi ve MIT, iki kurumun araştırmacıları arasında iş birliği kurulmasını ve her yıl en az üç projenin finanse edilmesini öngören MISTI (Science and Technology Initatives) programı kapsamında desteklenecek yeni projeler arasına, Dr. Gülin Vardar’ın ‘Cold Sintering: a Novel Solidification Technique for Solid-State Batteries’ başlıklı araştırmasını ekledi.
MIT’den Bilge Yıldız ile ortak bir çalışan Gülin Vardar’ın araştırması aynı zamanda Limak Vakfı tarafından da destekleniyor. Vardar, “Katı pillerin enerji depolama hacmi sıvı elektrolitli pillerin iki katı ama şarj olma hızı bu pillerin yüzde biri. Çalışmayı pilin güvenilirliğinin artırılması açısından yürütüyorum. Bunu yaparken katı pillerin şarj olma hızını en az sıvı elektrolitli piller kadar yapabilmek üzerine araştırıyorum. Maliyeti düşürmesi açısından ilerleme yok ama güvenilirliği artırma anlamında emin adımlar atıyoruz” dedi.