EkonomiEge'nin turist zengini köyleri

Ege'nin turist zengini köyleri

25.06.2017 - 15:27 | Son Güncellenme:

İzmir, Aydın ve Muğla'da son dönemde turistik destinasyon haline gelen köyler, taş evleri, çiçekli bahçeleri, samimi sohbetleri ve ev mutfağında pişen yemekleriyle turistlere "aile sıcaklığında" tatil imkanı sunuyor. Aralarında Çiftlikköy, Germiyan, Birgi, Kirazlı ve Kapıkırı'nın da bulunduğu köyler, çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.

Egenin turist zengini köyleri

Ege Bölgesi'nde son dönemde turistik destinasyon haline gelen köyler, doğal yapıları, yemekleri, sıcak ortamlarıyla yerli ve yabancı ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor.

Haberin Devamı

İzmir, Aydın ve Muğla'daki bazı köyler, son yıllarda ağırladıkları yerli ve yabancı turist sayısıyla dikkati çekiyor.

Misafirlerine 5 yıldızlı tesisler, her şey dahil sistemler, su parkları, alışveriş imkanları sunmayan köyler, taş evleri, çiçekli bahçeleri, kahveleri, samimi sohbetleri ve ev mutfağında pişen yemekleriyle turistlere "aile sıcaklığında" tatil imkanı sağlıyor.

İzmir'de yaklaşık 10 yıl öncesine kadar sadece temmuz ve ağustosta denize girmek isteyenlerin geldiği Alaçatı, bu köyler için örnek oluşturuyor.

Hayvan damı olarak kullanılan taş yapıların restore edilip butik otele dönüştürüldüğü, son dönemde ot yemekleri ve tasarım giysilere yönelik festivallerin düzenlendiği tatil beldesi, artık çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor.

Haberin Devamı

Rüzgarı, rüzgar sörfü, yel değirmenleri, taş evleri ve kurabiyesiyle ünlü Alaçatı'daki butik otellerde kişi başı geceleme fiyatları 200 ile 700 lira arasında değişiyor.

ŞİRİNCE'DE KONAKLAMA 80-400 LİRA

Ege'de köy turizminde örnek gösterilen diğer bir yer ise Şirince.

Efes Antik Kenti ve Kuşadası'na yakınlığıyla yabancı turistlerin ilgisini çeken Şirince, "2012'de Maya takvimine göre kıyametin kopacağı ve dünyada felakete uğramayan iki yerleşim yerinden biri olacağı inancının" haber konusu olmasıyla, ulusal ve uluslararası basının ilgi odağı haline geldi.

Kendine özgü evleri, bağcılığı, ekmeği ve zeytinyağıyla ünlü köyde 38 butik otelde kişi başı 80 ile 400 lira arasında konaklamak mümkün.

KENDİNE ÖZGÜ MİMARİLER, YÖRESEL YEMEKLER

Çeşme ilçesinde, Yunanistan göçmenlerinin yerleşik bulunduğu Çiftlikköy son dönemlerde turistlerin ilgisiyle karşılaşıyor. Yunanistan'ın Sakız Adası'na en yakın yerleşim birimi konumundaki köy, artık zor görünür hale gelse de geleneksel taş evleriyle ilgi çekiyor. Geçmişte balıkçılık ve tarımla geçinilen köyde, artık nüfusun büyük bölümü turizmle uğraşıyor. Barbun balığının merkezi konumundaki köy, kavunu, anasonu ve balık restoranlarıyla da biliniyor.

Çeşme'de bulunan Germiyan köyü, Yörük kültürüyle tanınıyor. Rüzgar pervanelerinin arasında kurulu köye beyaz boyalı duvarlara çizilmiş desen ve resimlerle süslenen sokaklardan giriliyor. Köy sakinlerinden Nuran Erden'in çizdiği resimlerin yanı sıra ekşi maya köy ekmeği ve ot yemekleriyle bilinen köy, kadınların başı çektiği bir topluluğun girişimiyle "Yavaş Gıda" hareketine katılan ilk köy oldu.

Haberin Devamı

İzmir'in Foça ilçesi Kozbeyli köyü de özgün taş mimarisiyle dikkati çekiyor. Günübirlik turizmin açılan butik otellerle giderek konaklamalı turizme dönüştüğü köyün elle dövülen dibek kahvesi ünlü.

Ödemiş ilçesinde Bozdağ'ın yamaçlarında kurulu Birgi ise köy turizminde gelecek potansiyeli en yüksek destinasyonlar arasında gösteriliyor. Yerleşimi antik dönem öncesine uzansa da Aydınoğulları Beyliği döneminden kalma evleri, konakları ve camileri bulunan köy, çok sayıda dönem filmi ve diziye ev sahipliği yaptı. Son olarak TRT'de yayınlanan "Yeşil Deniz" dizisinin çekildiği Birgi'de butik otele dönüştürülen tarihi konaklar, misafir kabul etmeye başladı. Büyük turistik destinasyonlara uzak kalması nedeniyle turizmde hak ettiği hızda büyüyemeyen Birgi'yi, özellikle kafa dinlemek isteyen, Anadolu sıcaklığını arayan turistler tercih ediyor.

Haberin Devamı

Aydın'da doğal güzellikleri, endemik bitki türleri ve organik tarımıyla ünlü Kuşadası'na bağlı Kirazlı köyünün ziyaretçi sayısı da gün geçtikçe yükseliyor. Yöresel ve organik ürünlerle yapılan yemeklerden oluşan menüleriyle ünlü restoranların açıldığı köyde, butik otel sayısı da hızla artıyor.

DOĞA YÜRÜYÜŞÜ VE LEZZETİN ADRESLERİ

Muğla'nın Milas ilçesi Kapıkırı köyü ise manzarası, doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı çok sayıda turisti ağırlıyor. Bafa Gölü kıyısında Heraklia Antik Kenti ile iç içe bulunan köy, göle taşan antik kalıntıları nedeniyle fotoğrafçıların tercih ettiği noktalar arasında yer alıyor. İçi ve çevresinde 5-6 evde pansiyon hizmeti verilen köyü, özellikle bahar aylarında, yürüyüş ve tırmanış ekipleri tercih ediyor. Bafa Gölü kıyısındaki restoranların en özel lezzeti ise yılan balığı ızgarası.

Milas'ın bir diğer turistik ilçesi ise Bodrum sınırındaki Kıyıkışlacık köyü. İasos Antik Kenti ile iç içe geçen turistik köyde, yazlık sitelerin yoğunluğu dikkati çekse de son dönemde pansiyonculuk da gelişiyor. Mavi yengeci ve levreğiyle ünlü Kıyıkışlacık, gezginlerin de uğrak notaları arasında bulunuyor.