EkonomiAtıl fabrikada 'afet konutları' üretilecek

Atıl fabrikada 'afet konutları' üretilecek

29.01.2018 - 11:47 | Son Güncellenme:

Malatya'da, 1989'da tamamlanan ancak hiç kullanılmayan atıl vaziyetteki Vagon Onarım Fabrikası'nda, Türk Kızılayı tarafından 20 milyon dolarlık yatırımla afet barınma sistemleri üretilecek.

Atıl fabrikada afet konutları üretilecek

Malatya'da Sümer Holding AŞ'ye ait olan ve 1989'da tamamlanan 52 bin metrekare kapalı alana sahip fabrika, o tarihten bu yana hiç kullanılmadı. Yıllardır atıl halde bulunan fabrika, Türk Kızılayı tarafından Afet Barınma Sistemleri Fabrikası'na dönüştürülecek.

Haberin Devamı

Fabrikayı ekonomiye kazandırmayı hedefleyen Türk Kızılayı, dünyadaki diğer yardım kuruluşlarının afet barınma sistemleriyle ilgili ihtiyaçlarını karşılamayı planlıyor.

Türk Kızılayı Malatya Şube Başkanı Umut Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atıl durumdaki fabrikayı Afet Barınma Sistemleri Fabrikası'na dönüştürmek amacıyla Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık'ın daha önce kente gelerek incelemede bulunduğunu hatırlattı.

Yalçın, atıl durumda bulunan fabrikanın, Afet Barınma Sistemleri Fabrikası'na dönüştürülmesi kapsamında resmi prosedürlerin devam ettiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Genel Başkanımız Kerem Kınık'ın da belirttiği gibi atıl halde bulunan bu işletmeyi, Türk Kızılayı olarak dünyanın en büyük Afet Barınma Sistemleri Fabrikası haline getirmeyi düşünüyoruz. Prefabrike yapı ve konteyner üreten fabrika haline gelecek. Sadece Türkiye'nin ihtiyaçları için değil, uluslararası Kızılay ve Kızılhaç örgütleri ile BM gibi diğer uluslararası örgütlerin de kullanımına sunulacak. Onlar da buradan alım yapacak ve böylelikle Malatya'dan ihracat kalemimiz de olacak."

Haberin Devamı

"TEK BİR AMACA HİZMET ETMEYECEK"

Gelişen dünyayla afetlerde artık çadır yerine konteynerlerin kullanılmaya başladığına dikkati çeken Yalçın, "Çadırın yerine daha modern, güvenli ve kalıcı konteynerlerle afet barınma merkezlerini planlıyoruz. İbadethane ve sınıf gibi farklı yapılarımız da olacak. İlerleyen dönemlerde özel sektörün ihtiyaçlarını da karşılayabilecek bir fabrika olacak. Türk Kızılayı'nın planladığı proje tek bir amaca hizmet etmeyecek, daha da büyüyecektir." diye konuştu.

Umut Yalçın, Türk Kızılayı'nın önemli prensipleri bulunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Türk Kızılayı gelir getirici faaliyetlerle elde ettiği gelirleri, yine yardım faaliyetlerinde kullanıyor. Bu fabrika hayata geçtikten sonra burada elde edilecek gelirler de insani yardımlarda kullanılacak. Türk Kızılayı büyüdükçe, yardımları da büyüyecek. Genel Başkanımız bu fabrikayı uluslararası alanda faaliyet gösterecek, dünyaya hizmet edebilecek organizasyon olarak düşünüyor. Malatya'dan dünyaya ürünler ihraç edeceğiz inşallah. Buraya yapacağımız 20 milyon dolarlık yatırım kente ve ülkeye katkı sağlayacak. Üretilen ürünler dünya pazarına da satılacak. Genel Başkanımız fabrikada yaklaşık bin 500 kişinin istihdam edileceğini açıkladı. Bu anlamda Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı istihdam seferberliğinde de Türk Kızılayı katkı sunmuş olacak. Türk Kızılayı ne kadar çok kazanırsa Türk halkı da o kadar çok kazanacak. Türk Kızılayı'nın malı Türk halkının aslında. Genel Başkanımız hükümet nezdinde çalışmalarını sürdürüyor, Cumhurbaşkanı nezdinde de çalışmaları bitirirse 2018 yılında çalışmalara başlamış oluruz."