07.08.2019 - 08:36 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
5G, beşinci nesil mobil telekom hizmeti ve yeni nesil kablosuz telefon teknolojisi. Şu anda kullandığımız 4.5G’nin 10 katından fazla veri iletim hızı kullanıyor. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği ve Avrupa Birliği tarafından 2020 yılına kadar tamamlanması ve kullanılmaya başlanılması öngörülüyor.
Kaliteli ve hızlı
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından test için tahsis ettiği frekans üzerinden İstanbul Tepebaşı Plaza’da 5G destekleyen ticari cep telefonu üzerinden yapılan test ile 3.5GHz bandında 2,283 Gbps hıza ulaşıldı. Bu sonuçla Turkcell, 3.5GHz frekans spektrumunda 100MHz’lik band genişliği kullanılarak ticari bir telefon üzerinden ulaşılan dünyadaki en yüksek hızı elde etmiş oldu. Bu sayede gerçek 5G’nin cep telefonları üzerinden deneyimlenmesiyle Türkiye’deki 5G çalışmalarında yeni bir aşama daha kat edilmiş oldu.
Ericsson ile yapılan ortak çalışma sayesinde 3.5 GHz bandı üzerinden gerçek 5G sinyali verilerek 3GPP standartlarıyla uyumlu 5G destekli Oppo Reno 5G telefonu ile hız testi gerçekleştirildi. Test sırasında Turkcell’in 5G uyumlu sim kartı kullanıldı. Turkcell daha önce de dünyada ilklerden biri olan uluslararası standartlarla uyumlu canlı 5G bağlantısı testine de imza atmıştı.
Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin, Turkcell olarak uzun süredir üzerinde çalıştıkları 5G konusunda bir ilke daha imza atmış olmanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Sezgin, “Bu kapsamda cep telefonu da dahil olmak üzere gerçek 5G ekipmanları ile yaptığımız ve dünya rekoru kırdığımız bu testle de yeni bir aşamaya geçmiş olduk. Bu testin gerçekleşmesinin önünü açan başta Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız olmak üzere düzenleyici kurumumuz BTK’ya teşekkürlerimizi sunarız. İlgili yasal düzenlemeler ve 5G frekans tahsisinin yapılmasının ardından üstün şebekemizi 5G ile daha da güçlendirerek müşterilerimizi en kaliteli ve hızlı servislerle buluşturmaya devam edeceğiz” dedi.
Turkcell 5G teknolojisinin testlerini İstanbul’daki Tepebaşı Plaza’da bulunan merkezinde gerçekleştirdi. Ticari cep telefonu ile yapılan testte 2.2 Gigabit saniyelik hıza ulaşıldı.
Pek çok firmayla iş ortaklığı yaptı
Toplantıda Turkcell’in 5G çalışmaları hakkında şu bilgiler verildi: “Turkcell 5G alanında tüm dünyadan telekom sektörünün önde gelen şirketleriyle iş ortaklıkları yürütüyor. Amaç hem teknolojide ilkleri test ederek iş modellerine uygulamak hem de edinilen tecrübe ile yerli çözüm sağlayıcı ve geliştiricilere destek olarak onlara yol göstermek. Bu amaçla bugüne kadar, Samsung ile Kasım 2018’de Türkiye’nin ilk canlı 5G deneyimini gerçekleştirildi. Ericsson ile 3.5 GHz bandı üzerinden uçtan uca uluslararası 3GPP standartları ile uyumlu ilk 5G bağlantısını gerçekleştirdi. Huawei Türkiye ve Lapis Havacılık Teknolojileri işbirliğiyle Türkiye’nin yerli ve milli Drone’u 5G ile kontrol edildi ve 5G şebekesi üzerinden AR/VR gözlükleri kullanarak yüksek çözünürlükte görüntü aktarımını yapıldı.
1 Nisan 2019’da dünyada ilk kez, 4.5G için kullanılan frekanslar üzerinden İstanbul, Ankara ve İzmir’de örnek canlı sahalarda 5G sinyali verildi. Uluslararası kuruluşlarla da 5G alanında çalışmalar yürütülüyor. Turkcell, NGMN, ITU, GSMA, 3GPP gibi kuruluşların da etkin üyelerinden birisi. NGMN’de ülkemizi temsil eden tek operatör. NGMN adına dünyada 5G testlerinin yapılmasına liderlik ediyor.”
2 saatlik filmi 7 saniyede indir
Saniyede 2.2 gigabit hızla neler yapılabilir:
- 2 saatlik bir filmi 7 saniyede indirebilirsiniz.
- 12 şarkılık bir albümü 0.2 saniyede indirebilirsiniz.
- 10 bölümlük kısa bir dizinin bir sezonunu 30 saniyede indirebilirsiniz.
Yerli 5G çalışmaları
Turkcell, yerli 5G çalışmalarına da destek verdiğini açıkladı. Bu kapsamda şunlar yapıldı: “5G alanında yerli teknolojilerin geliştirilebilmesi için oluşturulan girişimlerde, HTK (Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi) ile ‘Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G’ yer aldı. ULAK ile ‘5G Yeni Radyo Baz İstasyonu (gNodeB) Geliştirilmesi’ projelerinde çalışmalar yapılıyor. 5G radyo erişim şebekesiyle ilgili yerli üretici ve üniversitelerle devam eden üç tane TÜBİTAK destekli proje bulunuyor. Bunlar şöyle:
Medipol Üniversitesi ve ULAK’la 5G baz istasyonları arasında girişim önleyici özellik geliştiriliyor. İTÜ, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Medipol Üniversitesi ile 5G baz istasyonu zamanlama algoritması çalışılıyor. ULAK ve Aselsan firmaları ile yerli 5G baz istasyonu geliştiriliyor.”