EğitimLaktik Asit Fermantasyonu Nerede Ve Nasıl Gerçekleşir?

Laktik Asit Fermantasyonu Nerede Ve Nasıl Gerçekleşir?

03.06.2021 - 04:18 | Son Güncellenme:

Laktik asit fermantasyonu biyolojinin önemli konularından bir tanesidir. Bu nedenle konunun iyi bir şekilde öğrenilmesi oldukça önemlidir. Laktik asit fermantasyonu bir hücresel solunum çeşididir. Laktik asit fermantasyonu nerede ve nasıl gerçekleşir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Laktik Asit Fermantasyonu Nerede Ve Nasıl Gerçekleşir


Fermantasyon tepkimeleri sitoplazma içerisinde gerçekleşen olaylardır. Laktik asit fermantasyonu ise oksijensiz kalındığı hallerde çizgili kaslarda olan bir solunum çeşididir.

Laktik Asit Fermantasyonu Nedir ve Nasıl Gerçekleşir?

Dinlenmenin ve oksijenin olduğu durumlarda laktik asit karaciğerde pirüvik aside dönmektedir. Bu da oksijenli solunum tepkimelerinde kullanılan bir üründür. Laktik asit fermantasyonu sadece çizgili kaslarda gerçekleşmez. Bunun yanı sıra sütün yoğurda dönüştürülmesini sağlayan bakteriler de laktik asit fermantasyonu yapmaktadır.

Laktik asit fermantasyonları oksijenin yeterli olmaması durumunda meydana gelir. Bu durum bazı bakteriler ile hayvan hücrelerinde görülebilmektedir. Normal olarak glikozun parçalanması glikoliz ile sağlanmaktadır. Burada iki molekül ATP, iki molekül NADH ve de iki molekül pirüvat kazanımı olmaktadır. Fakat buradaki NADH molekülleri hidrojen atomu dışında başka bir moleküle aktarılırsa NAD+ molekülünün yeniden yapılması gerekir. Bunun nedeni ise glikoz moleküllerinin parçalanmasının devamlılığını sağlayabilmektir.

Ortamda oksijen olması halinde NADH molekülündeki hidrojen ara moleküller ile oksijene gönderilmektedir. Glikolizin ilk evrelerinde meydana gelen bu olay bir molekül su açığa çıkmasını sağlar. Bu süreçte hücreye enerji sağlanması amacı ile ek ATP oluşumları görülür.

Ortamda oksijenin olmaması durumunda pirüvat laktik aside dönüşür. Bu sayede NADH ile tekrar NAD+ elde edilmesi sağlanmaktadır. Bu da yeni glikoz parçalanmaları için kullanılır. Böylece az da olsa ATP üretilmektedir. Laktat ise difüzyon yardımı ile hücreden çıkmaktadır.

Kas hücreleri kandan yeterli miktarda oksijen alamazsa o zaman insan çizgili kaslarında laktik asit fermantasyonu olabilmektedir. Laktik asit gıdaların asitlenmesini sağlamaktadır. Bu sayede gıda içerisinde mikroorganizmalar barınamaz

 

 

Yazarlar