04.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
OZAN ÖMER KADÜKER
OZAN ÖMER KADÜKER-Türkiye’de eylül ayının sonu itibariyle 69 ayını dolduranlar, ilkokul birinci sınıfa başlıyor. Ancak ebeveynlerin, akıllarında “Çocuğum okula hazır mı? Okula uyum sağlar mı?” gibi pek çok soru bulunuyor.
Peki, okula başlamak için doğru yaş kaç? Aileler çocuklarının okula başlamaya hazır olup olmadığını nasıl anlar? Bu konuda merak edilen soruları İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi’nden Prof. Dr. Muhammet Baştuğ’a yönelttik.
72 ay sınır
Eylül sonu itibariyle 69 ayını dolduran çocukların ilkokula başlayabildiğini hatırlatan Prof. Dr. Baştuğ, 66, 67 ve 68 aylık çocukların ise velisinin yazılı talebi üzerine kaydının yapılabildiğini, çocukların 72 ayını doldurması halinde herhangi bir nedenle erteleme yapılamadığını kaydetti.
Okula başlamada yaşın kriter olmasına rağmen yeterli olmadığına dikkat çeken Baştuğ, ay olarak geri olsa da okul olgunluğu gelişmişse bazı çocukların okula başlayabileceğini belirtti ve ekledi: “Diğer taraftan bazı çocuklar yaş olarak ileri olmasına rağmen okul olgunluğu gelişmemişse okula başlaması ertelenebilir. Çünkü çocuğun sadece yaş, fiziksel durumu ya da bilişsel olarak iyi olması onun okula başlaması için yeterli değildir. Çocukların okumayı ve saymayı öğrenmesi, onun okul olgunluğuna sahip olduğu ve okula başlayabileceği anlamına gelmez. Burada çocuğun bütüncül gelişimi önemlidir. Bilişsel, fiziksel, sosyal duygusal ve dil gelişimine bir bütün olarak odaklanmamız gerekir.”
Erken de geç de riskli
Okula erken başlayan çocukların bazı sorunlarla karşılaşabileceğini kaydeden Baştuğ, “Okuma yazma başta olmak üzere akademik içeriklerde başarısızlık yaşayabilir. Sınıfta kendisini ifade etme, sınıf içi etkinliklere gönüllü katılma ve özgüven sorunu yaşayabilir. Okula uyumda sorun yaşayabilir. Bu durum okula gitmeye karşı isteksizlik ve sosyal duygusal gelişim sorunlarını tetikleyebilir” diye konuştu.
Ebeveynlerin çocuklarını okula geç gönderme eğilimi olduğunu aktaran Baştuğ, geç başlayan çocukların yaşayabileceği sorunları ise şu şekilde sıraladı: “Akran sorunu, akademik ve sosyal olarak sıkılma yaşayabilir. Öğrenme motivasyonunda düşüklük ve isteksizlik ile okula ilişkin negatif tutum geliştirme riski barındırabilir. Ayrıca okula geç başlayan çocuğun okul öncesinde aynı sınıfı tekrar etmesi, onun program tekrarı yaşamasına neden olabilir. Bu durumda öğrenci hem sıkılır hem de yeni bir şeyler öğrenemediği için gelişimi yavaşlar.”
3 adımda karar verin
Çocuğunu okula gönderip göndermeme konusunda kararsızlık yaşayan ailelere yönelik Baştuğ, aşağıdaki 3 adıma dikkat edilerek karar verilmesini öneriyor:
1- 72 ayını doldurmuş ya da doldurmaya yakındır.
2- Olgunluk testlerinden elde edilen sonuçlar dikkate alınır.
3- Okulöncesi ve ilkokul öğretmeninin gözlem ve görüşlerine başvurulur.
Dünyada nasıl?
Dünyanın birçok ülkesinde okula başlama yaşının 6 olduğunun bilgisini veren Altuğ, Avrupa’nın çoğunda; Çin, Singapur, Japonya gibi ülkelerde okula başlama yaşının 6 olduğunu, bazı doğu ve Kuzey Avrupa ülkelerinde 7; İngiltere’de de 5 olduğunu söyledi.