EğitimBilişsel Yaklaşım Nedir? Bilişsel Yaklaşım Temsilcileri Kimlerdir?

Bilişsel Yaklaşım Nedir? Bilişsel Yaklaşım Temsilcileri Kimlerdir?

08.06.2021 - 02:12 | Son Güncellenme:

Bilişsel yaklaşım son zamanlarda oldukça fazla karşılaşılan kavramlar arasında yer almaktadır. Bilişsel yaklaşım ne anlama gelmektedir? Bilişsel yaklaşım nedir? Bilişsel yaklaşım temsilcileri kimlerdir? Sürekli olarak karşınıza çıkan bilişsel yaklaşım terimi ile ilgili detayları sizler için derledik.

Bilişsel Yaklaşım Nedir Bilişsel Yaklaşım Temsilcileri Kimlerdir

Bilişsel yaklaşım, özellikle de çocuk eğitimi söz konusu olduğu zaman sıklıkla karşılaşılan konular arasında yer almaktadır. Bilişsel yaklaşım kuramında çocukların düşüncelerine dair bazı yaklaşımlar mevcuttur.

Bilişsel Yaklaşım Nedir?

Bilişsel yaklaşım, çocukların kendilerine özgü bir düşünme mekanizmaları ve dünya görüşleri olduğunu savunmaktadır. Buna bağlı olarak da çocukların, yetişkinlerden farklı bir düşünme sistemi olduğunu söylemek mümkündür. Bilişsel yaklaşım da zihinsel süreçler incelenirken deneyler oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Bilişsel yaklaşımın deneysel metotlardan yararlandığı bilinmektedir.

Bilişsel yaklaşıma göre çocukların dünyayı anlayabilmeleri için bilişsel süreçlerin tamamlanması gerekmektedir. Davranışların oluşumu için bilişsel süreçlerin gerekli olduğunu savunan bilişsel yaklaşım bu yüzden sıklıkla da eleştirilmektedir. Kısaca biliş terimi, düşünce ya da bilgi olarak da ifade edilebilir. Bilişsel yaklaşım görüşüne göre dünyayı algılamak için bir takım aşamaların bulunduğu da söylenebilir.

Bilişsel Yaklaşım Temsilcileri Kimlerdir?

Bilişsel yaklaşım son zamanlarda oldukça önem kazanmıştır. İnsanın aktif bir varlık olduğu görüşünü savunan bilişsel yaklaşım, davranışların da bilişsel yaklaşım ile şekillendiğini ifade eder. Bilimsel yaklaşımın temsilcileri ise Jean Piaget ve Jerome Bruner olarak bilinmektedir. Biliş, insanların dünyayı tanıma ve değerlendirme süreçlerini ifade etmek için kullanılır ve zihinsel etkinlikleri kapsar.

Bilişsel süreçler çocukluk dönemlerinden itibaren başlayarak insanların gelişim aşamalarına göre de bir gelişim gösterirler. Gelişim dönemleri Piaget'e göre dört aşamadan meydana gelmektedir. Duyusal motor dönemi, işlem öncesi dönem, somut işlemler dönemi ve soyut işlemler dönemi olarak ifade edilebilir.