DIŞ HABERLER SERVİSİ- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov yılsonu değerlendirmeleri kapsamında TASS'a verdiği röportajda Suriye'deki durumun hızla gelişmesini, eski Devlet Başkanı Beşar Esad'ın ülkedeki toplumsal sorunlarla baş edememesine bağladı ve bunda ABD'nin yıkıcı adımlarının büyük rol oynadığını söyledi.
Bakan "Suriye'deki durumun kötüleşmesinin nedenlerinden biri, eski yönetimin uzun süren iç çatışma koşullarında halkın temel ihtiyaçlarını karşılayamamasıdır." dedi.
Lavrov 2016'da "uluslararası terörizm" olarak andığı HTŞ ve diğer silahlı siyasal İslamcı grupların "Rusya'nın Havacılık ve Uzay Kuvvetleri'nin de yardımıyla kesin yenilgiye uğratılmasına karşın Suriyelilerin ülkenin iyiye gitmesine yönelik umutlarının gerçekleşmediğini" söyledi.
"WASHINGTON'UN HATASI"
Lavrov ABD yönetimini suçladı. Bu büyük ölçüde, Suriye'nin en zengin kaynaklara sahip kuzeydoğu bölgesini fiilen işgal eden ve aynı zamanda uydularından oluşan bir koalisyonun başında Şam'a ciddi yaptırım baskısı uygulayan Washington'un hatasıdır.” dedi.
Rusya Dışişleri Bakanı, Suriye ekonomisini boğmaya yönelik bu tutumun toplumsal hoşnutsuzluğu sürekli olarak kışkırttığına dikkat çekti. “Bakan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu durumda yetkililer, özellikle sosyal açıdan önemli mal ve hizmetlere yönelik sübvansiyonların azaltılması ya da iptal edilmesi gibi popüler olmayan tedbirler almak zorunda kaldı. Toplumda protesto havası giderek artıyor ve vatandaşların hükümete verdiği destek giderek azalıyordu”. dedi.
Bakana göre Rusya, “dost Suriye halkına, insani yardımların ulaştırılması, çatışma sırasında tahrip olan sosyal altyapının yeniden inşası, Suriyeli mültecilerin ve geçici olarak yerlerinden edilmiş kişilerin geri dönüşü için maddi bir temel oluşturulması da dâhil olmak üzere çok yönlü yardım sağlamıştı.
Lavrov “Astana formatı çerçevesinde de dâhil olmak üzere siyasi bir çözümü güçlü bir şekilde desteklemiştir.“ dedi.
22 GÜN SONRA GELEN ESAD İTİRAFI
Lavrov Esad yönetimini sorumlu tuttu, "Ancak, güçlü önerilerine ve aktif yardımlarına karşın, Suriye'nin eski yöneticilerinin muhalifleri ve nüfuzlu bölgesel komşularıyla tam boy bir siyasi süreç başlatmayı ya da ciddi sosyoekonomik sorunları çözmeye yönelik yapıcı bir diyalog geliştirmeyi başaramadıkları" söylenebilir," dedi.
Bakanın da belirttiği gibi, Rus tarafı Suriye'deki durumun gelişimini yakından takip ediyor, ancak orada meydana gelen olaylarla ilgili geniş kapsamlı sonuçlar çıkarmak için henüz çok erken.