2017’de 40. yılını kutlamaya hazırlanan Mesut Toprak’ın yönetimindeki Tay Group, ekonomide sert rüzgarların estiği bir dönemde, ana iş kolu olan tekstil ve turizmde iddialı yatırımların altına imza atacak. “Biz işadamıyız. Ne yapacağız! Yatırıma devam etmek dışında bir seçeneğimiz yok” diyen Mesut Toprak, “Önümüzdeki beş yıl içinde yurtiçi ve yurtdışındaki toplam yatırım hedefimiz 4 milyar dolar” dedi. Bu yılın en iddialı yatırımı ise milyar dolarlık “Four Seasons Bodrum” projesi. Grubun turizm kolunda şu anda İstanbul Boğazı ve Sultanahmet’teki Four Seasons otelleri bulunuyor.
Uzaklardan ilham aldı
“Bodrum’daki 1 milyon metrekarelik projemiz, 1 milyar dolarlık yatırım büyüklüğüne sahip” diyen Toprak, Türkiye’de yaşanan gerginliklerin (15 Temmuz ve piyasalardaki dalgalanma) etkisiyle, Four Seasons’ın tepe yönetimiyle aralarında yaşananları şöyle anlattı: “Kesinlikle şunu söylemeliyim ki, Four Seasons’un karşısında biz olmasak proje askıya alınabilirdi. Onlar açısından da marka riski var. Four Seaons, bu yatırımla ilgili bize ‘emin misiniz’ diye sordu. Biz de kararlılığımızı bildirdik. Örneğin; İstanbul Boğazı’ndaki otel projesi, normal şartlarda 6 yılda bitmeyecek bir projeydi. 3 yıl şantiyede kaldım. Bütün kararların hepsini teker teker kurallı bir şekilde hayata geçirdik ve 3 sene olmadan oteli açtık.”
Bodrum Yalıçiftlik’te yapılacak projenin 2019’da açılması hedefleniyor. Four Seasons Resort Bodrum, otel ve villalardan oluşacak. Toprak “Bodrum projemizin ilham kaynağı, yine dünyanın en iyi resort otelleri listesindeki Four Seasons Seyşeller. Hedefimiz, bu proje sürerken, Bodrum algısını da yükseltecek çalışmalar yapmak. Bodrum’u bir güney Fransa bölgesine dönüştürmek için katkı sunmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
İstanbul öndeydi
Boğazdaki otelin Four Seasons zinciri içinde ayrı bir yeri olduğunu anlatan Toprak, son dönemde yaşananların işleri olumsuz etkilediğini belirterek, “Geçen seneye kadar Four Seaons dünyadaki en iyi otellerden bir tanesiydi. Bosphorus, New York, Paris, Londra, İstanbul’daki oteller ile yarışıyordu” ifadelerini kullandı. Öte yandan grup, tekstil alanında Türk-Cezayir ortaklığıyla Cezayir’de 2.5 milyon metrekarelik alanda 2.5 milyar dolarlık üretim tesisi inşaatına başladı.
Bin tane ‘zeytin ağacı’ dikilecek
Astay Gayrimenkul’ün Genel Müdürü Enes Berse, istihdama ciddi katkı yapacaklarını belirterek, şu bilgileri verdi: “Doluluk oranına göre yüksek sezonda 1.500’ün üzerinde bir istihdam rakamına ulaşırız. Otelin inşaat aşamasında ise yaklaşık 3 bin kişinin istihdamı planlanıyor. Projede 160 villa olacak. Dairelerle birlikte 300 adet diyebiliriz. Villalarımız yaklaşık 1.5-2 dönüm araziye yayılan 500-600 metrekarelik villalardan oluşuyor.”
Astay Gayrimenkul’ün Genel Müdür Yardımcısı Cemalettin Akgül ise Bodrum projesinin ciddi bir farkındalık oluşturacağını belirterek, “Doğayla barışık bir proje tasarlıyoruz. Bir örnek vermek gerekirse sosyal sorumluluk anlamında tesislere bin adet zeytin ağacı dikiyoruz” ifadelerini kullandı.
‘Yabancı’dan 400 milyon dolar!
Bodrum projesinin yabancı yatırımcıya satışından Türkiye’ye 400 milyon dolarlık para girişi hedefleri olduğunu anlatan Mesut Toprak, şunları söyledi: “Bir yandan işe başlamak için çalışırken diğer taraftan projemizi anlatıyoruz. İstanbul’da daha önce kendilerine satış yaptığımız Ortadoğulu çok büyük bir grubun patronu, “Senin villanın yanında benim ve kardeşlerim için 10 tane villa ayır” dedi. Ben de, “Benimle aynı yerde oturmak istemezsin” dedim. Önce ben “Oturamaz mıyım” gibi algıladı. Dedim ki “Bak seninle benim zevkim farklıdır. Ben otelin uzağında yer severim, ama sen otele, havuza, denize yakın olmak istersin.”
Gayrimenkul sektöründeki yabancıya satışın önemine değinen Toprak, “Etiler’de bir gayrimenkul projemiz var. Bodrum yatırımımızla birlikte bu iki proje Türkiye’ye en azından 600-700 milyon dolar civarında yurtdışından para getirir. Gayrimenkulün ihracatı ülkeyi direkt zengin eden bir ihracattır. Adam buraya geliyor, gelir vergisi ödüyor, burada para harcamaya devam ediyor” dedi.