Seçimler öncesi iktidar partisi oylarını artırmak için değil, düşürmemek adına yoğun çaba harcadı. Sonuçlar bize gösteriyor ki, AKP “güçlenmek” için değil “yerini korumak” için çalışan bir partiye dönüşünce, halk ona olan desteğini azalttı.
CHP’nin HDP’yi hedef tahtasına koymaması, HDP’nin de Kürt oylarını sıkı sıkıya sahiplenmesiyle dünkü tablo ortaya çıktı.
Seçimler öncesi aslında AKP’nin ciddi oy aldığı bölgelerden Orta Anadolu’da ‘sessizlik’, Doğu ve Güneydoğu’da ‘çekingenlik’ hakimdi. Çekingenliğin AKP’ye faturası ağır oldu. HDP o bölgelerde etkinliğini açıkça ortaya koydu.
Orta Anadolu’da ise sessizliğin kazananı “Türk bayrağı” hassasiyetinden dolayı oylarını artıran MHP oldu.
7 Haziran öncesi “tek parti iktidarına” odaklanan piyasalar görülüyor ki şaşkın. İş aleminden “Aman belirsizlik olmasın” sesleri yükseliyor.
Hükümet kurulacak mı, kurulmayacak mı? Koalisyon olsa ekonomi rayından çıkar mı? Peki bir koalisyon çıkmazsa ne olur?
Bu ve benzeri soruları uzatmak mümkün.
Kendini toparlarsan...
İş dünyasının etkili isimleriyle dün yaptığım görüşmeler sonucu ortaya çıkan gözlemlerini şöyle aktarabilirim...
“Dünkü sonuçlara bakıldığında halkımız tüm partilere oldukça net bir mesaj vermiş durumda. Yüzde 40 oyla AKP’yi 1. parti olarak seçti ve 13 yıllık iktidar partisine bu kez koalisyon kurma görevini verdi. AKP bir şekilde koalisyon kurmalı. Çünkü yüzde 40 oyun anlamı, “Tekrar kendini toparlarsan desteğe devam ederim” mesajıydı. Koalisyon olursa bu AKP’nin yararına olur. Ancak AKP koalisyon kurmazsa bunun cezasını çeker.
AKP koalisyona yanaşmaz ise sıra diğer partilere geliyor. Anlaşırlarsa sorun görünmüyor. Ancak, eğer onlar da koalisyon fikrine yanaşmayıp süreci uzatırlarsa, bu millet hepsini cezalandırır.”
Tüketici güveni şart
Anadolu tabiriyle alttan alan insanın yanında durmayı seven halkımız, “Dediğim dedik” tavırdan sıkıldığını verdiği oylarıyla açıkça ortaya koydu. CHP hatta MHP’den bile kayan HDP’deki emanet oyların sadece bu tavrın durması adına verildiği asla unutulmamalı.
Gelelim ekonomiye...
Seçim öncesinde birçok göstergede sıkıntı vardı. Bunu unutmayalım. Özellikle aşağı doğru inen tüketici güveni halkımızı da yakından ilgilendiren önemli bir gösterge. Bu koalisyon tartışmaları devam eder, uzlaşı sağlanamaz, tüketici güveni dibe vurursa kimse bundan kazançlı çıkamaz. Kaybeden bütün siyasi partiler olur.