Kredi faizlerindeki ikinci düşüş dalgasının başladığı bir dönemde ekonomi gazetecileriyle bir araya gelen Ziraat Bankası’nın Genel Müdürü Hüseyin Aydın, önümüzdeki dönemin en büyük projeleri olarak görünen Çanakkale Köprüsü ve Kanal İstanbul projelerinin finansmanında lider banka olmayı arzuladıklarını söyledi. Başta 15 Temmuz olmak üzere, not indirimi, global büyüme endişeleri ve sınırlarımızdaki gerginliğin arttığı 2016 yılı sonrasında, 2017’ye umutla baktıklarını ifade eden Aydın, “2017 yılının daha iyi olmasını bekliyoruz. 2016 yılında alınan önlemlerin faydalarının tektik edildiği bir yıl olacak. Avrupa’da toparlanma ihtimali yüksek. Biz bu yüzden 2017’yi olumlu olarak satın alıyoruz” dedi. İçinde bulunduğumuz dönemin Türkiye’nin yaşadığı bir kriz dönemi olmadığının altını çizen Aydın, asıl sorunun dünyanın büyümesi olduğunu anlattı.
‘Liderlik’ çıkışı!
Aydın, Türkiye’nin önündeki dev projeler gündeme geldiğinde (Çanakkale Köprüsü, Kanal İstanbul) şöyle konuştu: “İkisine de liderlik yapmak istiyoruz. Biz projelere finansman sağlarken fizibıl olup olmadığına bakarız. Bu projelerin geleceğine güveniyoruz. Türk bankacılık sektörünün gücünün, sağlamlığının gösterilmesi için her iki projede oldukça önemli.”
2017 yılında bankacılık sektöründe yüzde 13-14 büyüme beklediklerini öngören Aydın, kendileri için sektörün üzerinde bir büyüme beklediklerini açıkladı. Aydın, “Kredi derecelendirme şirketleri Türkiye’ye sadece verilere bakarak not verse notumuz yüksek olur” dedi.
100 milyar dolarlık özel sektör borcunun Türkiye’nin büyük projelerini de içine alan yapıda olduğunu ve endişe duyulmaması gerektiğini anlatan Aydın, “Borç olmadan yatırım olmuyor. Onlar bununla kumar oynamamışsa, çarçur etmemişse demek ki gelecekleri olan projelere yatırım yapıyorlar. Şu anki sorun daralan ekonomi” dedi.
‘Hiç kimseyi yarı yolda bırakmayız’
Ziraat Bankası’nın Çukurova Holding’e verdiği kredinin Turkcell’den alınan temettü ödemelerine bağlı olduğunu söyleyen Aydın, Çukurova-Alfa anlaşmazlığının 19 Kasım’da çözülebileceğini açıkladı. Aydın, bu anlaşmazlıkta Ziraat Bankası’nın üzerine düşeni yapacağını kaydetti. Aydın, “Hiç kimseyi yapı yolda bırakmayız” sözleriyle de gerek mevcut müşterilerine gerekse yeni gelecek olanlarla büyüme ve yatırım tarafında etkili adımlar atmaya hazır olduklarını söyledi. Aydın bu noktada, gere çağrılması gereken ama ‘destek olmak’ adına çağırmadıkları krediler olduğunu da hatırlattı.
Türk Telekom ile Turkcell...
Hüseyin Aydın, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı olarak Oger Grubu’nun ödemeleriyle (Türk Telekom-TT) ilgili gelişmeleri takip ettiğini ve Oger Grubu’nun Ziraat Bankası’ndan yardım istemesi durumunda Oger Grubu için çeşitli çözüm seçenekleri bulunduğunu söyledi. Aydın, Türk Telekom’daki Hariri hisselerinin alımında Varlık Fonu veya farklı bir formülle çözümü adına da üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarının mesajını verdi.
‘Faizler düşecek vadeler uzayacak’
Bankaların para kazanmak için düşük faiz ortamını tercih edeceğini anlatan Aydın, Ziraat Bankası’nın kredi faizlerinin daha da düşeceğini anlatarak, burada önemli olan noktanın vadelerin daha da uzaması yönünde atılacak adımlar olduğunu ifade etti. Aydın, Türkiye bankalarının takipteki kredi oranlarının yönetilebilir durumda olduğunu anlattı.
Yurtdışında büyümenin yavaşlamasından Türkiye’nin de nasibini aldığını ifade eden Hüseyin Aydın, ekonomideki daralmada temel etkenin bu konu olduğuna vurgu yaparak, “Ölçekleri itibarıyla belli büyüklükte olan kurumların dalgakıran vazifesi görmesi gerekiyor” derken, Ziraat Bankası’nın kredi portföyünün yaklaşık yüzde 20’sinin yeniden yapılandırıldığını belirtti.
Son 3 haftalık süreci değerlendiren Aydın, “Daha önce haftada 12 milyon liralık yapılandırma yaparken, şimdi haftalık 50 milyon lira yapılandırma yapıyoruz. Toplamda yapılandırma tutarımız 1.2 milyara ulaştı. Şirketlerin reytingleri farklı ise onları farklı şekilde fiyatlıyoruz. O nedenle tek bir faizden söz edemeyiz. Bazen firmanın sicili bozulmasın diye iyi niyetli olarak gecikmeye giren şirketleri yüzdürüyoruz” dedi. Aydın, konjonktürel nedenlerle Ziraat Bankası’nın bütün müşterilerine pozitif ayrımcılık yapacağını da ifade etti. Aydın, “Mevduat faizleri üzerindeki kamusal yüklerin azaltılması mümkün. Hükümet bunun için çalışıyor ama hemen gerçekleşemiyor” dedi.
Türkmenistan atağına kalkıyor...
Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, dün sabah Türkmenistan’dan gelir gelmez ayağının tozuyla gazetecilerle buluştu. Türkmenistan’da yüzde 50-yüzde 50 ortaklıkları olduğunu anımsatan Aydın, muhataplarına bankanın tamamını almak için teklif sunduklarını söyledi. Aydın ayrıca Türkmenistan’da bir banka satın almaktan çok sıfırdan lisans almayı daha uygun gördüklerini de aktardı.
Azerbaycan’da satış...
Ziraat Bankası’nın, Türkmenistan’ın haricinde Azerbaycan’da da faaliyet gösterdiğini anlatan Aydın, “Azerbaycan’da yüzde 100’ü bize ait bir bankanın yanı sıra yüzde 50-50 ortaklıkta bir başka bankamız daha var. Ortaklıktan yavaş yavaş çekilmeyi ve Azerbaycan Maliye Bakanlığı’na satmayı düşünüyoruz. Önümüzdeki günlerde satışın tamamlanması planlanıyor” diye konuştu.