Metin Uyar

Metin Uyar

metin.uyar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kanserden hormon dengesizliğine kadar pek çok sağlık sorununa yol açabilen ürünlerden korunmak için okul alışverişinde nelere dikkat etmeliyiz?

Okulları bu hafta perşembe günü açılanlar bu hafta sonu, önümüzdeki hafta okulları açılacak olanlar da önümüzdeki hafta okul alışverişine çıkacak. Kırtasiye malzemelerinin ağırlıkta olduğu bu alışverişlerde çocuğunuzun sağlığını korumak adına çok dikkatli olmanız gerekiyor. Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Toksikoloji (Zehir Bilimi) Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aydın “Bazı ürünlerde kanser yapabilen, çocuklarda fiziksel ve zihinsel gelişimi olumsuz etkileyen, çocuğunuzun hormonlarında dengesizliğe yol açabilen maddeler var” diyerek uyarıyor. Prof. Aydın alışverişte nelere dikkat etmemiz gerektiğini de anlatıyor.

Haberin Devamı

OKUL ALIŞVERİŞİNE DİKKAT

1- Plastik ürünlere dikkat

Defter kabı, suluk, beslenme çantası gibi çocuğunuzla doğrudan temas edecek olan ürünler eğer plastik malzemeden yapılmışsa aileler çok dikkatli olmalı. Örneğin plastiklerin yumuşatılmasında fitalat kullanılabiliyor. Fitalat çocuğun hormon sistemini bozuyor. Fitalat cinsel gelişim problemlerine ve büyüme düzensizliklerine de yol açıyor. “Fitalat içermez” ibaresini mutlaka görmelisiniz. Alacağınız ürünün Bisfenol A (BPA) içermediğinden de emin olmanız gerekiyor. BPA da hormonal sistemleri bozarak kız çocuklarında erkek, erkek çocuklarında da kız karakterlerin gelişimine yol açıyor. Meme büyümesi olan erkekler, çok fazla kıllanan kızlar gibi

2- Ağır metal riski

Metal kırtasiye ürünlerde karşılaşabileceğiniz gizli tehlike ağır metallerdir. Kurşun, alüminyum, kadmiyum gibi ağır metaller çocuklarda kanserden zihinsel gelişim problemlerine kadar saymakla bitmeyecek ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Kalem tıraş, plastik çantaların tokaları, metal suluk gibi metal içeren ürünlerde “Ağır metal içermez” ibaresini görmelisiniz. Çok parlak metal ürünlerde, ağır metallerden biri olan nikel bulunuyor. O da çocuklarda alerjilere yol açıyor. Çok parlak metal ürünlerden olabildiğince uzak durun.

Haberin Devamı

3- Renkli malzemeler

Renkli silgiler, kalemler gibi renkli malzemelerde azo boyar maddeler kullanılabiliyor. Bu boyaların kanserojen etkileri bulunuyor. Bu boyalar ciltte alerjik reaksiyonlara da yol açabiliyor. Renkli ürün alırken ürünün üzerinde “Azo boya içermez” veya “Kanserojen boya içermez” gibi bir ibare bulunup bulunmadığına mutlaka bakın.

4- En sade ve sert ürünler

Zararlı kimyasallardan korunmak için en az renkli, en az kokulu, en az tatlı, en sade ve en doğal ürünleri tercih edin. Bir ürünün albenisi arttıkça maruz kaldığı kimyasal süreçler de artıyor. Yumuşak ürünler daha çok fitalat içerdiğinden onlardan da uzak durup alternatifi varsa daha sert ürünleri alın. Plastik veya metal mataralar yerine paslanmaz çelik olanları tercih edin.  Yapıştırıcı seçerken keskin kokusu olmayan, su bazlı yapıştırıcıları alın. Etiketlerde ise kağıt etiketler daha sağlıklı bir seçenek oluyor. 

5- Ürün analizleri

Eğitim dönemi boyunca çocuğunuz aldığınız ürünle uzun süre temas halinde olacak. Üstelik sadece dokunarak değil, aldığınız kalemi kemirdiği esnada o ürünün içeriğindeki maddeleri direkt ağızdan alacak. Çocukların metabolizmalarının yetişkinlere göre farklı çalıştığını da bu noktada hatırlatmakta fayda var. Çocukların kimyasal maddeleri vücutlarından atmaları çok daha yavaş olabiliyor. Tüm bunları dikkate alarak üretici ve dağıtıcıları ürünlerin güncel analizlerinin yapılması konusunda zorlayın ve uyarın.