Metaverse’te her şey olacak madem, müzik festivalleri neden olmasın? Geçenlerde bir hesapta paylaşılan postta yer alan görüntüler dikkatimi çekti. Bir grup Metaverse sakini sanal sanal gelmişler, festival alanını doldurmuşlar, takılıyorlar. Ortam fena değil ama biraz yavan. Emekleme aşamasındaki 3D görüntülere, 2000’lerin başlarında çekilen animasyon videolara benziyor biraz. Sanırım Metaverse’te partilemek yeni bir şey olduğundan ısınma turları atılıyor. Herkes denemelerde, yanılmalarda. Müzikler Prince Thomas imzalıydı. Yakında bir sürü DJ ve sanatçıyı Metaverse’teki avatarlarıyla sahnede performanslarını sergilerken göreceğiz anlaşılan.
Müzik endüstrisinin teknolojiye eklemlenme hızına ve yeteneğine göre bakalım kim ipi önce göğüsleyecek, kimler sonradan gelip parsayı toplayacak Metaverse âlemlerinde?
Bu post üzerine biraz araştırma yaparken fark ettim ki Meta partileri bayağı almış yürümüş. Yeni NFT’sinin açılışına ünlü avatarları davet ederek sansasyon yaratmaya çalışandan, temalı partiler düzenleyene Meta’da yepyeni bir eğlence hayatının ışıl ışıl alametleri her yerde.
Sensorium Galaxy adlı Meta ortamlarında elektronik müziğe odaklı firma baharda lansman yapmaya hazırlanıyormuş. Avatarlar seçiyorsun, canlı DJ performanslarının olduğu partiye katılıyorsun. Şirketin milyarder Rus sahibi Mikhail Prokhorov şimdiden 100 milyon dolarık yatırımı buraya “yatırmış”. Parti sahnesinin en baba isimlerini de bağlamaya girişmiş. Başlangıç olarak Carl Cox, Charlotte DeWitte, Black Coffee’yi renklerine katmış. Hiç fena değil. Orta saha tamam. Bir de kimi? New age âlemlerinin efendisi Jean-Michel Jarre. Ortamları hayal edebiliyorum.
Metaverse’te emlak işine giren ilk isimlerden ve en büyüklerinden Decentreland de bu tip partilere şimdiden başlamış. Klasik kulüp ve rave ortamlarını meta ortamında yeniden yaratmak yerine yepyeni bilimkurgu temelli parti deneyimleri hazırladıklarını bu konuda çıkan makalelerde okudum. “Gerçek hayatı unutun” yollu deneyimler yolda.
Halen sanal âlemde dans etme deneyimi gerçek hayattaki dans deneyiminden daha iyi değil. Bu konuda çalışmalar devam ediyor anladığımız kadarıyla. Ancak her şey dans değil. Yeni insanlarla tanışıp, onlarla konuşmak ve etkileşime geçmek asıl mesele. Ayrıca sanal partilerde enteresan görsel ve zihinsel deneyimler yaşatacak sanal içecekler de olacakmış. İşin bu yanı eminim sosyalleşmeyi de farklı bir boyuta taşıyacaktır.
İşi çok basit tutma niyetinde olan girişimler de var. Berlin ve Londra çıkışlı Club Qu bunlardan biri. Bir tür yeraltı kulüp ortamı yaratıp az insanla kulaktan kulağa yayılan partiler düzenlemek niyetindeler. Fantastik ortamlardansa gerçeğe yakın sanal ortamlar yaratmak da gayet anlaşılabilir bir yöntem. Katılımcı sayısını sınırlı tutarak sanalda gerçekleşecek taciz olaylarının daha kolay önlenebileceğini düşünüyorlar. Yani ortam küçük, basit, gerçek olsun ve güvenli olsun stratejisi.
Bu platform ve şirketlerin pandemi döneminden son bir yıl içinde çoğaldığını belirtmek lazım. Belki hayata geçmesi yedi sekiz yılı bulacak bazı gelişmeler bu sayede hızlanmış oldu. Evde kapalı kalan insanlar online, sanal deneyimlere daha yatkın hale geldiler. Bu da sanal ortamları yatırıma hazır hale getirdi.
Lost Horizon 2020’de pandemi döneminde sanal partilere başladığında büyük başarı sağlamış bir diğer şirket. Bristol’da gerçek bir kulüp olarak da hizmete başlamış. Yani sanaldan gerçeğe sıçramış. Bunu da not edelim.
Bu arada ilginç bir bilgiye denk geldim. Sanal ortamda partiler düzenleyen, mesela Roblox’un kullanıcılarının yüzde 54’ü 13 yaş altıymış. Yani gerçek hayatta gece hayatı müdavimleri değil, sanal partilerdeki çoğunluk. İlk parti, festival, rave deneyimlerini sanal olarak yaşayan çocuklardan bahsediyoruz.
Geleceğe dair bir fikir veriyor sanırım bu durum. Meta’daki partileri gerçek hayattakilerle karşılaştıran kuşak bir 10 yıl daha ortalıkta olacak sonra çoluk çocuğa karışıp eve kapanacak. Sanal partilerin gerçek müdavimleriyse bu partilerde anılar biriktiren, bu partilerle büyüyen ve belki de geçek hayattaki partilere hiç gitmeyecek insanlardan oluşacak.
Peki, bugün müzikte ana gelir kalemini oluşturan canlı müzik ve konser ekonomisi bu işten nasıl etkilenecek? Sanalda da konser ve turneler olacak onu anlayabiliyoruz ama gerçek deneyim bir tür butik etkinlik olarak mı hayatına devam edecek?
Bana biraz sıkıcı ve korkutucu geldi. Çünkü bir eski toprak olarak, elimde bira, güneş yüzümü ısıtırken sahneye bakmayı tercih ederim. Umarım bu “eski tip” gelenekleri de birileri yaşatır bir yerlerde.