Avrupa’da elektrikli satışlarının beklenenden düşük seyretmesi ve ABD’de başkan seçilen Donald Trump’ın ülkede elektriklilere tanınan teşvikleri kaldırma ihtimali, pek çok üreticinin elektrikli model lansmanlarını askıya almasına neden oldu.
Dünya her açıdan, ABD’de başkan seçilen Donald Trump’ın edeceği yemin ve sonrasında neler olacağına kenetlenmiş durumda. Buna küresel otomotiv endüstrisi de dahil. Zira Trump ve ekibi, göreve geldikten sonra elektrikli araçlara tanınan, 7 bin 500 dolara varabilen desteklerin sonlandırılabileceğini belirtmişti. Buna, Avrupa’daki elektrikli araçlara geçiş sürecinin yavaşlaması ve beklentilerin altında gerçekleşen satışlar da eklendiğinde, üreticiler ve markalar zor kararlara imza atmak zorunda kalıyor.
Nitekim, lüks markalardan çok satanlara kadar pek çok üretici, ardı ardına elektrikli modelleriyle ilgili “erteleme” ya da “durdurma” kararına imza attı. Elbette bu da, elektrikli araçlara parça desteği sunan tedarikçileri de etkiledi. Zira
Otomotivde Avrupa’da bazı zorluklar bulunduğuna dikkat çeken OSD Başkanı Cengiz Eroldu, Türkiye’nin rekabetçiliğinin sürmesi için kapasite kullanımını artırması, bunun için de içeride yerli oranının artması gerektiğini söyledi.
Otomotivde tüm dünyada yaşanan iniş-çıkışlar, Türkiye’de de etkisini gösterdi. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre 2024’te toplam üretim, geçen yıla oranla yüzde 7 gerileyerek 1 milyon 365 bin 296 adet oldu. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 1 milyon 410 bin 934 adede yükseldi. Söz konusu verilere göre, geçen yıla kıyasyla otomobil üretimi yüzde 5 azalarak 904 bin 513 adet olurken, ticari araçlarda üretim yüzde 11 geriledi. 2024’te toplam ihracat 1 milyon 13 bin 34 adet, otomobil ihracatı ise 654 bin 115 adet düzeyinde gerçekleşti. 2024’ü değerlendiren Otomotiv Sanayii Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, sektörde geçen yıl 1.3 milyarı aşkın yeni yatırım yapıldığını belirtirken, üretimde
Türkiye’de otomobil ve hafif ticari araç satışları 2024 yılını da yeni bir rekorla kapattı. 2024’te toplam pazar, rekor kırılan 2023 yılına yaklaşık 5 bin 900 adet fark atarak 1 milyon 238 bin 509 adet oldu
Türkiye’de otomotiv pazarı, bu yıl da rekorunu tazeledi. Nitekim, 2024’te satılan “sıfır km” otomobil ve hafif ticari araç satışları, yine rekor kırılan 2023 yılına göre yüzde 0.5 artışla 1 milyon 238 bin 509 adet olarak gerçekleşti. 2024’teki satışlar, yaklaşık 5 bin 900 adetle tüm zamanların yıllık rekoruna ulaşmış oldu.
Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre, Ocak - Aralık 2024 döneminde binek otomobil satışları önceki yıla oranla yüzde 1.3 artarak 980 bin 341 adet, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 2.7 düşüşle 258 bin 168 adet şeklinde gerçekleşti.
Pek çok etken var
Bir önceki yıl ertelenmiş talep nedeniyle yüksek seyreden otomotiv pazarının, 2024’te düşeceği tahminleri yapılmıştı. Zira yüksek faizler, krediye ulaşımın nispeten kısıtlı oluşu, fiyatların yüksekliği ve
Otomotiv endüstrisi, geçen yıl tüm dünyada zorlu ve çekişmeli bir yılı geride bırakırken, sektör, 2025’te de ciddi mücadelelere sahne olacak. Küresel otomotiv endüstrisi için şimdiden 10 önemli beklenti konuşuluyor.
Zorlu, mücadeleler ve tartışmalarla dolu bir yılı geride bırakan, kan kayıplarının yaşandığı küresel otomotiv sektörü ve endüstrisi, bu yıl da benzer bir ortama gebe... Nitekim geçen yıl başlayan tartışmaların bir bölümü bu yıla taşındı bile. “GlobalData” şirketi uzmanları, küresel otomotiv endüstrisini şekillendirecek 10 kehanette bulunmuş... İşte o kehanetler:
1-) Avrupalı otomobil üreticileri, 2025’de düşük fiyatlı elektrikliler piyasaya sürecek... Citroen, Fiat ve Renault 20 bin Euro’nun altında fiyatlı araçlar pazara sunacağını zaten açıklamıştı. Bunlara, Avrupa’da üretile başlayacak Leapmotor gibi Çinli üreticilerin de katılması bekleniyor.
2-) Çin, “Seviye 4” otonom (belirli alanlar veya koşullar dışında, sürücü müdahalesine
Avrupa Birliği’nin Çinli elektriklilere uyguladığı yüksek gümrük vergilerinin ardından başta BYD, SAIC ve Geely gibi üreticiler olmak üzere Çinli markalar, Avrupa’daki pazar paylarını artırmak ve vergiden kaçınmak amacıyla Avrupa’da pazara sundukları hibrit versiyonların miktarını artırdı. Çinli bazı üreticiler, bir yandan tarifelerin maliyetini ve etkisini düşürmek amacıyla montaj ve üretim tesislerini Avrupa’ya taşır ya da taşımaya hazırlanırken diğer yandan da bu bölgede sundukları hibrit modellerinin sayısını artırmaya başladı. Çinli hibritler, AB’nin tarifelerine tabi değil.
Rekabet kızışacak
Çinli hibritlerin hem Japon hem de Avrupalı modeller için zorlu bir rekabet yaratması bekleniyor. Toyota, Honda ve Nissan markaların kısmen bu nedenle satış kayıpları yaşadığı belirtilirken, Avrupalı otomobil üreticileri de bundan etkileniyor. Çin Binek Otomobil Birliği’ne (CPCA) göre Çin, bu yıl Temmuz’dan Ekim’e kadar Avrupa’ya 65 bin 800 hibrit otomobil ihraç etti. Bu rakam geçen yılın aynı
Almanya başta olmak üzere Avrupa’da ana üreticileri saran kriz, tedarikçileri de etkisi altına aldı. Tedarik sanayi şirketlerinin açıkladığı işgücü kesintilerinin miktarı şimdiden 50 bini buldu.
Başta Almanya olmak üzere, büyük ölçüde Avrupalı otomotiv üreticilerinde baş gösteren kriz, giderek derinleşiyor. Yapısal, teknolojik ve jeopolitik zorlukların yanı sıra Çin’de satışların düşmesi, elektrikli otomobillere talebin yetersiz oluşu gibi etkenlerle ciddi kayıplar yaşayan Otomotiv üreticileri, işçi ve üretim tesisi sayısını azaltma, üretim miktarını düşürme gibi önlemler açıklarken, bu durum, tedarik sanayiini de sarmaya başladı. Nitekim Bosch, ZF, Forvia, Valeo ve diğer Avrupalı tedarikçilerin bu yıl için açıkladığı, planlanan işten çıkarmaların miktarı 50 bini buldu.
Türkiye’de tesisleri bulunan dünyanın en büyük tedarikçilerinden Robert Bosch, 7 bini Almanya’da olmak üzere dünya çapında toplam 12 bin kişiyi işten çıkaracağını belirtti.
Avrupa ve Çin’de yavaşlayan satışlar, Almanya’da elektrikli araçlara uygulanan desteğin kaldırılması gibi etkenler, Alman otomotiv şirketlerini ciddi krize soktu. VW tesis kapatmayı, Ford ve Bosch ciddi şekilde personel kıyımına hazırlanıyor.
Avrupa’nın yanı sıra önemli pazarlardan biri olan Çin’de yavaşlayan satışlar, bunun yanında Almanya’da elektrikli araçlara uygulanan desteğin kaldırılması gibi etkenler, Alman otomotiv şirketlerini zora sokmuş durumda. Bir süredir ayak sesleri duyulan kriz, Alman üreticilerin birbiri ardına açıklamalarıyla aleni hale geldi...
Özellikle pandemi ve bunun hemen ardından gelen dönemlerde, Avrupa Birliği’nin sıkı kuralları nedeniyle elektrikli araçlara ciddi yatırım yapmaya çalışan, anormal bütçeler ayıran Alman üreticiler, gerek Çinli markaların bastırması gerekse de bu rekabete yeterince hazırlanamamaları, Almanya gibi büyük pazarlarda elektriklilere uyguladığı sübvansiyonları sonlandırmasıyla zora girdi. Buna Çin pazarında rekabetin gün geçtikçe Avrupalı markalar aleyhine
Bu yılın 10 aylık döneminde toplam otomotiv üretiminde yüzde 7’lik bir gerileme söz konusu olurken, otomotiv sanayi ihracatından elde edilen gelir arttı ve 30 milyar doları aştı...
Avrupa’da otomotiv pazarının dalgalı seyretmesi, ihracatının yüzde 65’inden fazlasını Avrupa Birliği’ne (AB) yapan Türkiye otomotiv endüstrisinin üretimini de düşürdü. Ancak bu üretim azalmasına rağmen üretilen araçların birim fiyatlarının yüksekliği, aynı dönemde toplam ihracatın 30 milyon doları aşmasını sağladı.
Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD) açıkladığı verilere göre, 2024 yılının ilk 10 aylık döneminde toplam üretim, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 7 gerileyerek 1 milyon 122 bin 567 adet oldu. Aynı dönemde otomobilde üretim yüzde 5 düşüş yaşanırken, bu gerileme, ağır ticari araçta yüzde 25’i buldu. Yılın ilk 10 ayında, otomobil ihracatında yüzde 2 gerileme yaşansa da, toplam ihracat geçen yılın rakamlarıyla benzer seviyelerde oldu ve toplam 826 bin 259 adedi buldu.
Türkiye