Son dönemde Türkiye'nin en çok konuştuğu konuların başında ‘Sokak hayvanları yasası’ geliyor. Sokak hayvanlarıyla ilgili yasa tasarısı, TBMM’de kabul edildi. Ancak yeni yasa, bu sevimli dostlarımızın geleceğini ve belediyelerin sorumluluklarını köklü bir şekilde değiştiriyor. Yeni yasa ile birlikte belediyelere, sokak köpekleriyle ilgili daha kapsamlı bir yaklaşım benimsemeleri ve çeşitli yükümlülükleri yerine getirmeleri konusunda geniş yetkiler verilmiş durumda. Bu yasa, sokak köpeklerinin sağlığı ve güvenliği açısından olumlu adımlar atmayı vadederken, uygulama aşamasında dikkatli bir yönetim gerektiriyor.
2028’i beklemeyelim
Bu konuyla ilgili Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan ile kısa bir sohbet etme imkânım oldu. Prof. Dr. Arslan, yapılması gerekenleri şöyle dile getiriyor: “Aslında şu anda eskiden daha iyi bir noktada değiliz, sadece yasayla bir zorunluluk getirildi. Yarın öbür gün belediye yöneticileri ya da orada çalışanlar baskı altında kalacak. Bir taraftan sokaklardan toplanmasını isteyen vatandaşlar, belediye çalışanlarına baskı yapacak bir taraftan da hayvanseverlerin baskısı olacak. Şu anda çok sayıda belediyenin yeri yok; toplayınca ne yapacak? Hadi bir çit çevirip içinde tutalım, yapamazsınız. Bu konuyu netleştirecek olan şey hazırlanacak yönetmelik. Bence bu kanun gerçekten uygulanacaksa denetlenecekse çok hızlıca 2028 yılını beklemeden merkezi hükümetin yerel yönetimlere destek olması gerekiyor. Hızla bakımevleri yapılması lazım. Yoksa bu iş yürümez. Yani kâğıt üzerinde kalan bir kanun olur” Konuyla ilgili çok sayıda belediye yetkilisiyle de görüştüm. Vatandaştan çok ciddi bir şekilde “Kayıt etmeden tedavisini yapın ve hayvanı bize teslim edin” talepleri geliyormuş. Bence bir an önce bu işin çizgilerinin çekilmesi gerekiyor…
Bozbey Milliyet’i ziyaret etti
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, gazetemiz Milliyet'i ziyaret etti. Samimi bir ortamda gerçekleşen ziyaretin ev sahipliğini Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir yaptı. Başkan Bozbey, Türkiye ve dünya siyasetiyle ilgili yayın yönetmenimizle sohbet etti.
Bu hafta sizlere yerel yönetimlerin yaptığı dikkatimi çeken birkaç konudan bahsedeceğim...
Eyüpsultan Belediyesi, sosyal belediyecilik anlayışı ile vatandaşlardan gelen talep ve ihtiyaçlar doğrultusunda, insan odaklı çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda uygun görülen ihtiyaç sahibi ailelere ev eşyası desteği veriliyor.
***
İlçede tarımı ve ekonomiyi canlandırmak üzere “Alım Garantili Tarım” modelini uygulayan Beykoz Belediyesi, yaz sezonunun başında çiftçiye 605 bin ücretsiz fide desteğinin yanı sıra tarlada alım garantisi de verdi.
***
Denizli’de, Merkezefendi Belediyesi, Ağustos ayı Meclis Toplantısı oturumunda, oy birliğiyle aldığı karar uyarınca, ilçe sınırlarındaki öğrencilere aylık 600 lira öğrenim desteği verecek.
***
Muğla’nın Fethiye ilçesinde bulunan ve doğal güzellikleriyle ünlü Kelebekler Vadisi'ne Muğla Büyükşehir Belediyesi seyir terası yapmak için çalışmaları başlattı.
***
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezi’ni eski günlerine döndürüyor. Büyükşehir, İzmit Körfezi’nin su kalitesinin izlenmesi için Körfez’e akan 12 derenin su kalitesini izliyor.
Siz sorun yetkililer yanıtlasın
Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları, trafikte karşılaştığınız sorunları, yaşadığınız problemleri sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikâyetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...