Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kentin ön yüzü kadar, uzak mahalleleri de çok önemsiyor. Seyyar makam aracıyla sokakları tek tek dolaşıyor, sorunları yerinde tespit ediyor, ardından çözüm odaklı çalışmayı hayata geçiriyor.
Türkiye’nin 81 ilini, ilçelerini ziyaret ediyor, belediye başkanlarının dert ve sıkıntılarını gündeme getiriyorum. Yapılan olumlu hizmetlerin dışında, yanlış işlerle de karşılaşınca köşemden hiç acımadan eleştiriyorum. Bu kez ziyaretim İzmir oldu. CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i, Milliyet Ege Bölge Temsilcisi Engin Uğur Ağır ve Ege Bölgesi Reklam Müdürü Gülhan Kaya ile birlikte ziyaret ettik. Sohbete Soyer başladı, Ağır’a, “9 Eylül resepsiyonunda elini sıkmadığım tek kişi sizsiniz, bunu hiç unutmayacağım” demesi gülüşmelere neden oldu. Ağır, “Pandemiden dolayı kendimi riske atmak istemiyorum aldığım önlemleri 2023 yılının sonuna kadar sürdüreceğim” dedi. Ardından zamanı çok kısıtlı olan ancak bize ayırdığı sürede sorularımıza içtenlikle yanıt veren Soyer’i kutluyorum.
‘Düzenli toplanıyoruz’
- Kentsel dönüşüm, uçan yol tünel inşaatı, Yeni Girne-Karşıyaka tramvayı, Çiğli-Karşıyaka tramvayı, Konak-Narlıdere metro gibi ulaşım ağırlıklı hizmetleriniz dikkati çekiyor. Arka sokaklarla ilgili nasıl bir çalışma yapacaksınız?
“8 milyarlık bütçemizin yüzde 42’sini yatırıma ayırdık. Bu yatırımların da büyük kısmını bu şehrin nimetlerinden daha az yararlanan insanlara, yani çevre mahallelerimize yönlendirdik. İzmir’deki temel çıkış noktamız şehrin yerelden kalkınma mücadelesini büyütmek, refahı artırmak ve adil dağılımı sağlamak. Değişimin sırrı İzmir’in çevre mahallelerindeki sorunları görmek ve dinlemek. ‘İzmir’de bir kent koalisyonu kuracağız ve herkesi dinleyeceğiz’ demiştik. Bu vaadimizi yerine getirirken, İzmir’deki sivil toplum kuruluşlarıyla ve meslek odalarıyla düzenli toplantı yapıyoruz. Her kesimin taleplerini dinleyerek politikalar üretiyoruz. Merkeze uzak mahallelerimize gidip muhtarlarla toplantı düzenliyoruz. Seçimlerde vaat ettiğimiz gibi, seyyar makam aracıyla belediye bürokratlarımızla mahallelere gidiyoruz. Muhtarlara ve vatandaşa dokunma imkânı buluyoruz, talepleri yerinde dinleyip, sorunları hızla çözmek için hemen belediye ekiplerimizi yönlendiriyoruz. Bunun için Acil Çözüm ekipleri oluşturduk. Acil Çözüm ekibi, hem belediyenin iş yapma hızını artırıyor, hem de tüm İzmirliler arasındaki bağları güçlendiriyor. ‘Adil ve eşit refah’ mottosuyla hayata geçirdiğimiz Acil Çözüm ekipleri bugüne kadar Konak, Buca, Karabağlar ve Bornova’da toplam 16 mahallede taleplere cevap verdi. Son durağımız Bayraklı. Ekipler mahallelerde 89 kalem işi tamamladı.”
Tunç Soyer’i ziyaretimizde doğum günü sürprizi yaptık. Milliyet Ege Bölge Temsilcisi Engin Uğur Ağır, 13 Mayıs 1959 doğumlu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’na aynı tarihli Milliyet gazetesini hediye etti. Soyer, “Şimdiye kadar aldığım hediyelerin içinde bunun ayrı bir yeri var, çok teşekkür ederim” dedi.
‘Çalışma genele yayılacak’
- Depremden sonra birçok konut hâlâ hasarlı olmasına rağmen vatandaş o konutlarda ikamet ediyor. Sizin bina analizi çalışmanız var, bu konuyu hızlandırabilir misiniz?
“İzmir’i afetlere karşı dirençli ve güvenli kent haline getirmek amacıyla 30 Ekim depreminden önce Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığımızı kurduk. Depremden 10 gün gibi kısa süre sonra, ‘İzmir Depremi Ortak Akıl Buluşması’ düzenledik ve ardından Afet Bilim Kurulumuzu oluşturduk. Deprem çalışmaları için bütçemizden 200 milyon lira kaynak ayırdık. Bu doğrultuda ilk olarak kentteki mevcut yapı stokunun envanterini çıkarma kararı alarak İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile 4 Mart’ta bir protokol imzaladık ve depremden en çok etkilenen Bayraklı’da bu çalışmayı başlattık. Ağustos ayı itibarıyla 33 bin 100 konutun tamamının saha ve arşiv çalışmaları tamamlandı, bilimsel değerlendirme aşaması ise devam ediyor. Bu çalışmayla konutlar deprem güvenliği açısından değerlendirilmiş olacak ve yapı kimlik belgesi sistemi oluşturulacak. Bayraklı’nın ardından Bornova, Konak ve Karşıyaka’da bu çalışmayı sürdürecek ve projeyi İzmir’in geneline yayacağız. Uzun vadede kent bütününde 869 bin 217 yapının envanterini çıkartmayı ve deprem güvenliği açından değerlendirmesini yapmayı hedefliyoruz. Böylece İzmirli yurttaşlar yaşadıkları binanın ne kadar dayanıklı olduğu, ne zaman yapıldığı gibi yapılarına ilişkin detaylı bilgileri görebilecek.”
‘Canla başla çalışıyoruz’
- Küresel ısınma, iklim değişikliği konusunda ne gibi çalışma düşünüyorsunuz?
Öncülerin kenti İzmir’in, küresel sorunlara çözüm üretmek gibi bir görevi daha var. Ve bu küresel sorunların en büyüğü, pandemiden de tehlikelisi iklim krizi. Son yıllarda, bilim insanları, düşünürler ve tarihçiler yeni bir çağın aralandığını ifade ediyor. Türümüzün hem kendi geleceğini hem de yerkürenin kaderini belirleyeceği bir çağa adım atıyoruz. İklim krizi içinde bulunduğumuz bu yeni çağın odağında yer alıyor. Zaman, çocuklarımızı ve yeryüzünü paylaştığımız tüm diğer varlıkları düşünerek adım atma zamanı. Göreve geldiğimizden bu yana 5.5 milyar liranın üzerinde çevre yatırımı yaptık. Toplu ulaşımda çevreci ve sürdürülebilir bir politikayla raylı sistem yatırımlarına ağırlık veriyoruz. İzmir, Türkiye’nin ilk elektrikli otobüs filosuna sahip. EBRD kredisiyle başlattığımız metro yatırımlarının emisyon azaltımı üzerinde büyük etkisi olacak. Bisiklet kullanımını artırıyoruz, çöpü bir hammadde olarak değerlendirmek için entegre katı atık tesislerini hayata geçiriyoruz. Enerji tüketimini azaltan ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yoğunlaşan pek çok çalışma yürütüyoruz. Şehrimizde insanların ve tüm diğer canlıların yaşam hakkını korumak için canla başla çalışıyoruz. Türkiye’de ilk defa İzmir için hazırlanan ‘İzmir Yeşil Şehir Eylem Planı’ ve ‘Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’nın ardından İzmir son iki yılda orman yangını, pandemi, tsunami, deprem, kuraklık ve şiddetli sel gibi bazıları doğrudan iklim krizi kaynaklı büyük afetler gördü. Ne yazık ki bundan sonraki süreçte selleri, yangınları ve diğer olağanüstü doğa olaylarını çok daha yoğun yaşayacağız. Dolayısıyla, her anlamda dirençli bir kent yaratmak, asli hedefimiz olmak zorunda. Kısaca İzmirlilerin de desteğiyle orman seferberliği ilan ettik. Biz İzmir’de yürüttüğümüz bu strateji ve eylemlerimizle İzmir’i adil, yaşanabilir ve kaynaklarını verimli kullanan bir şehir haline getirmeyi amaçlıyoruz.”
Bürokratlarıyla sık sık mahalle gezisi yapan, yöre halkının görüş ve taleplerini dinleyen Tunç Soyer, “Kent merkezinde ne varsa, arka sokaklarda da olması için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.
Profesyonel kulüplere 28 milyon liralık destek verildi
- Büyükşehir Belediyesi sporcuları birçok başarı sağladı. Neler söyleyeceksiniz?
“Amacımız, İzmir’i ‘Gençlik ve Spor Kenti’ yapmak. İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü’ne bu yüzden çok önem veriyoruz. Ülkemizin sporcu sayısı ve branş açısından en büyük kulüpleri arasında yer alan İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü’nü bu vizyonumuz doğrultusunda her geçen gün daha da güçlendirmek ve tüm dünyaya örnek olacak başarılı sporcular yetiştirmek için çalışıyoruz. Son iki yılda spor kulübümüzdeki branş sayısını 42’ye yükselttik, toplamda bin 100 lisanslı sporcuya ulaştık. Pandemi döneminde statlarımızı yeniledik. Son iki sezon profesyonel kulüplere 28 milyon liralık reklam desteği sağladık. Bu dönemde Altay 18 yıl aradan sonra Süper Lig’e yükseldi. Altınordu genç ve yerli kadrosuyla Play-Off finali oynadı, Bucaspor yeniden TFF 2 Lig’e döndü. Pınar Karşıyaka, FIBA Şampiyonlar Ligi’nde finale çıktı. 14 farklı tesiste 25 farklı spor dalında Gençlik ve Spor Kulübü olarak temmuz eylül ayları arasında yaz spor okulları düzenledik. 20 Eylül’den itibaren kış spor okullarımız başladı. Hedefimiz, İzmir denince insanların aklına ilk önce spor ve gençlik kelimelerinin gelmesi.”
Mağdur vatandaşa 145 ton yardım malzemesi ulaştı
- Pandemi sürecinde ve orman yangınlarında yaptığınız yardımlar hakkında ne söyleyeceksiniz?
“2019’dan bugüne toplam 123 bin 268 vatandaşımıza 112 milyon 191 bin lira nakit desteğinde bulunduk. 43 farklı kooperatiften aldığımız 235 milyon 238 bin liralık ürünü ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Pandemi sürecinde 91 bin 165 vatandaşımıza 43 milyon 700 bin lira nakit desteği verdik. 2019’da 13 ilçede 135 bin çocuğa süt dağıtılıyordu. Bugün itibarıyla bunu İzmir’in 30 ilçesinde toplam 156 bin çocuğa çıkardık. Süt üreticilerine 167 milyon 164 bin lira destek olduk. 4 milyon 2015 kişilik sıcak yemeği ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Ve 44 bin 438 çocuğumuza 5 milyon 152 bin liralık kırtasiye desteği sağladık. Bu destekleri ‘Eğitim Kart’ isimli sosyal destek kartımıza yatırdık ve İzmirli kırtasiyecilerden kullanım şartı getirdik. Yine 2019’dan bugüne çocuklarımıza 60 bin bot, 60 bin mont dağıttık. Bu bot ve montların İzmirli esnaflarımız tarafından üretilmesi şartını koyduk. 2021 yılında ise çocuklarımıza toplam 2 bin 335 tablet ulaştırdık. 2021 yılı Ramazan Bayramı’nda yaptığımız çağrıyla 103 bakkal esnafımızın 1 milyon 287 bin liralık veresiye defteri kapandı. Ayrıca Artvin, Van, Kastamonu, Sinop’ta yaşanan sel felaketinde mağduriyet yaşayan vatandaşlarımıza, Adana, Muğla, Denizli, Aydın ve Antalya’da meydana gelen yangın felaketleri neticesinde mağdur olan yurttaşlarımıza yardım malzemeleri ulaştırdık. Sel ve yangın için 59 araç dolusu toplamda 145 ton yardım malzemesi gönderdik.”
Sen Sor Başkan Yanıtlasın
Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları ve belediye hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları, sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikayetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...