5. Uluslararası Adana Lezzet Festivali, bu yıl “Coğrafya Lezzettir” temasıyla 8-10 Ekim tarihlerinde ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor.
Bu yıl “Coğrafya Lezzettir “ temasıyla gerçekleşecek olan 5. Uluslararası Adana Lezzet Festivali basın toplantısı İstanbul’da Adana Valisi Süleyman Elban’ın ev sahipliğinde gerçekleşti.
Toplantıya Vali Süleyman Elban’ın yanı sıra Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Kocaispir, Adana Ticaret Odası Başkanı Atilla Menevşe, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Adana Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Niyazi Göğer ile Adana Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Bekir Sütcü de katıldı.
8-9-10 Ekim 2021 tarihlerinde gerçekleşecek olan festival öncesi basın mensuplarıyla bir araya gelen Vali Elban, Adana Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere tüm ilçe belediyelerinin, odaların, sivil toplum kuruluşlarının ve tüm Adanalı hemşehrilerinin festivalin başarısı için destek verdiğini dile getirdi.
Adana Valisi Süleyman Elban, Adana’nın tarım, turizm, gastronomi ve ticaret açısından yüksek bir potansiyele sahip olduğunu dile getirirken, “Adana’nın lezzetinden, coğrafyasından, endemik bitkilerinden ve gastronomi kültüründen bahsedecek en son kişi herhalde benim. Çünkü burada bulunan herkes en az benim kadar Adana’nın lezzetini, Adana’nın tadını, gastronomisini iyi biliyor, bundan eminim.” dedi.
Tarihin en eski zamanlarından itibaren Adana’nın göç aldığını ifade eden Vali Elban, “Bu göçlerle birlikte değişik coğrafyalardan gelen insanlar yemek kültürleriyle birlikte Adana’da buluştular. Elverişli iklim yapısı ve o bölgelerden gelen farklı lezzet ve ürünlerle birlikte Adana’da çok orijinal bir mutfak oluştu. Günümüzde Adana, sadece kebabın anıldığı bir şehir haline geldi ama hakikaten yüzlerce çeşit çok özel yemekleri olan, sadece çorbalarını ya da tatlılarını saymaya kalktığımızda birçok ilin mutfağını geçecek kadar çeşidi olan bir il” dedi.
Tüm vatandaşları ve basın mensuplarını bu kadar geniş mutfağı olan ve sofrası gibi gönlü zengin insanların şehrine, Adana’ya beklediklerini ifade eden Vali Elban, “8-10 Ekim tarihleri arasında yapacağımız festivale basın mensuplarımızı ve lezzet tutkunu herkesi bekliyoruz. Buraya Adana’yı temsilen ben ve belediye başkanlarımız, oda başkanlarımız ve diğer ilgili arkadaşlarımızla birlikte sizleri davet etmeye geldik. Çünkü hem ülkemizin hem de dünyanın bu konuda en yetkili insanları sizlersiniz. Kuru bir davetiyle ya da bir telefon mesajıyla davet etmek yerine gelip sizi burada Adana’ya çağıralım istedik. Sizler de gelirseniz çok mutlu bir üç gün geçirmiş olacaksınız. Şimdiden hepinize teşekkür ediyorum” dedi.
Kültürün kenti Adana
Toplantıda konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise “Tarihin kenti, kültürün kenti, sanatın kenti ve tabii ki lezzetin kenti Adana’dan sevgiler, saygılar getirdim” diyerek sözlerine başladı. Adana’nın, tarihi lezzete evrilmiş bir kent ve görmeyenler için bir kayıp olduğunu belirten Başkan Karalar, “Adana kebabı elbette eşsiz ve baskın bir lezzet. Ancak Adana mutfağı kebaptan ibaret değildir. Adana’ya geldiğinizde yüzlerce enfes başka lezzetin olduğunu da göreceksiniz. Adana’ya gelin çok şey kazanırsınız. Bir kez geldiğinizde de bir daha vazgeçemezsiniz. Adana’ya gelin, ciğerimi yiyin” şeklinde konuştu.
5. Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nin bu yılki içerikleri konusunda detaylı bilgi veren Program Direktörü Ebru Köktürk Koralı “Her mutfağın benzersiz özellikleri, damaklarda farklılığı bırakan bir izi bulunur. Coğrafya, iklim, tarih, kültür ve insanın mutfakta bıraktığı bu iz, “Teruar” olarak tanımlanan bütünselliği oluşturur. Bu yıl festival sahnesinde olacak her bir başlık bu izi, bu bütünselliği yansıtabilme hedefiyle bir araya getirildi” dedi.
Hedefimiz “Sıfır Açlık”, “Sıfır Atık”
Şişli Belediyesi, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) Türkiye ve Fazla Gıda ile gerçekleştirdiği iş birliği sonucu; sıfır gıda atığı ve sıfır açlık hedefine ulaşmak amacıyla “Aş Ortağım Projesi”ni hayata geçirdi.
COVİD 19 salgınının da etkisiyle artan gıda israfına karşılık milyonlarca insan gıdaya ulaşmakta sorun yaşıyor. Dünya Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) raporlarına göre, 2020 yılında 720 ila 811 milyon arasında kişi açlık ile karşı karşıya. 2019 yılından 2020 yılına kadar 118 milyon insanın bu rakamlara eklenmesiyle açlık ve gıda güvensizliği tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Öte yandan COVID-19 önlemleri, gıda sistemlerini ve tedarik zincirlerini büyük ölçüde bozup gıda israfını da artırdı.
“İnsanlara destek olmayı amaçlıyoruz”
Projenin tanıtım toplantısında bir konuşma yapan ve gıda israfının çevre üzerindeki etkisini vurgulayan Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı Temsilcisi/Ülke Direktörü Nils Grede, “Amacımız Aş Ortağım gibi projelerle gıda israfını önleyip, aynı zamanda, toplumda en yardıma muhtaç durumda olan insanlara destek olmak” dedi. Grede, Şişli’deki işletme sahiplerini bu girişime katılarak katkı sağlamaya davet edip, ileride projenin diğer belediyelere de yayılmasını arzu ettiğini dile getirdi.
Türkiye’de böylesi kıymetli bir projeyi ilk kez hayata geçiren yerel yönetim olmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşadıklarını belirten Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu proje sayesinde gıda sektörü işletmelerine ait satışı gerçekleştirilemeyen ve gün sonunda israf olacak taze gıda ürünlerinin belediyemiz aracılığıyla ihtiyaç sahibi hanelere ulaştırılması amaçlanıyor. Tedarik edilen ürünlerin bir kısmını halihazırda hizmet vermekte olan Aşevimiz ve yakın zamanda resmi açılışını yapacağımız Gıda Bankamız üzerinden ihtiyaç sahipleriyle buluşturmaya başladık bile. Böylelikle, pandemi sürecinden etkilenmiş gıda sektörü ile ihtiyaç sahibi hanelerimiz arasında köprü kurarak sosyal destek sağlıyor; ‘Sıfır Açlık’ ve ‘Sıfır Atık’ hedeflerine ulaşmaya bir adım daha yaklaşıyoruz.
Belediyeden Yanıt Var!
Konteyner duraktan uzaklaştırıldı
İstanbul’un Üsküdar ilçesi, Acıbadem Mahallesi, Çeçen Sokak’ta yaşamakta olan okurlarımız her sabah işe gitmek için gittikleri otobüs durağında çöp konteyneriyle karşılaşıyorlardı. Biz de 10 Eylül 2021 Cuma günkü nüshamızda “Üsküdar’da pes dedirten görüntü” başlıklı haberimizle konuyu duyurmuştuk. Haberimizden sonra Üsküdar Belediyesi ekipleri çöp konteynerini duraktan uzaklaştırıp yerini de sabitledi. Teşekkürler Üsküdar Belediyesi.
‘Proje hazırlığımız devam etmektedir’
Sivas’ta yaşamakta olan okurlarımızdan Yasin Ömür Araz, Sivas Belediyesi’nin Kale Projesi’nin alanının düzensiz otopark olarak kullanılmasından şikâyetçiydi. Bu konuyu 13 Eylül 2021 Pazartesi günkü nüshamızda “Kale Projesi düzensiz otoparka dönüştü!” başlıklı haberimizle duyurmuştuk. Haberimizden sonra belediyeden açıklama geldi: “Tarihi Sivas Kalesi’nde yürütmüş olduğumuz ‘Kale Projesi’ kapsamında 1. etap çalışmaları tamamlanmış olup, 2. etap başlatılmıştır. Bu kapsamında ekiplerimiz çalışmalarına büyük titizlikle devam etmektedir. Projenin uygulanacağı alanın etrafı tarihi eserlerle çevrili olduğu için ilgili kurumlarla istişare halinde ve titizlikle proje hazırlığımız devam etmektedir.”
Parkın yedi kapısı var!
Bayrampaşa’da yaşamakta okurlarımızdan Halis Kahraman, Muratpaşa Mahallesi’nde bulunan Ahmet Sarıoğlu Engelsiz Yaşam Parkı yenilendikten sonra parkın isminin olduğu büyük tabelaların asılmamasından şikâyetçiydi. 13 Eylül 2021 Pazartesi günkü nüshamızda “Park yenilendi ama tabelası yok!” başlıklı haberle şikâyeti duyurmuştuk. Haberimizden sonra belediyeden açıklama geldi: ”Parkın yedi girişi vardır. Her kapıya tabela asma şansımız yoktur. Alt giriş kapısında hem normal hem de Kiril alfabesiyle yazılı tabelamız vardır.”
Sen Sor Başkan Yanıtlasın
Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları ve belediye hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları, sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikayetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...