Genellikle geceleri ve durduk yerde ortaya çıkan krampların altında kanda bazı mineral eksiklikleri ve bazı hastalıklar yatabilir. Krampların tedavisi sebebe yönelik olarak ele alınmalıdır.
Hepimizin en az bir kez başına gelmiştir. Her zaman mutlaka bir hastalık belirtisi değildir. Bazen ters bir hareket ya da uzun süre oturmak, hareketsiz kalmak da krampa neden olabilir. Krampın oluşum nedeni vücudun bir kas grubundaki istem dışı ve ağrılı kasılmadır. Gerçekten de kramp giren bölgede kasılmaya bağlı sertlik dokunmakla da hissedilir. Ağrı bazen birkaç saniye sürer ve kendiliğinden geçer bazen de 15-20 dakikaya uzayabilir.
Sebepleri nelerdir?
Genellikle geceleri ve durduk yerde ortaya çıkan krampların altında kanda bazı mineral eksiklikleri ve bazı hastalıklar yatabilir. Kanda sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir minerallerini kontrol etmek eksik ise tamamlamak üzere doktorunuza danışmakta fayda var. Biz bu mineralleri normalde yediklerimiz ve içtiklerimizden yeterince alırız. Ancak kimi zaman bunlardan birinin veya birkaçının emiliminde yani vücudumuza geçişinde sorun olabilir ya da zaten besinlerle yeterince almıyoruzdur. Bazen de bazı ilaçlar bu minerallerin emilimini bozar veya engeller. Diüretik yani idrar söktürücü bazı ilaçlar da bu minerallerin vücuttan fazlaca atılmasına sebep olur. Bu nedenle özellikle bu ilaçları sıkça kullanan yüksek tansiyon hastaları ve kalp yetersizliği olan hastalar bu minerallerin eksikliği yönünden çok dikkatli olmalıdır. Beraberinde mineral takviyesi de kullanmaları gerekir. Eğer kusma ya da ishal varsa benzer şekilde mineral kaybı da olacaktır ve takviye edilmesi gerekir.
Yazın sıcakta aşırı terlemeyle birlikte karşımıza çıkan elektrolit kaybı bizi korkutacak şekilde denizde veya havuzda yüzerken başımıza gelebilir. İçinde bulunduğumuz soğuk kış günlerinde bu söylediğim belki düşük bir ihtimal ancak soğuk yüzünden aşırı kalın giyinip terlemek ya da ısınayım diye saunaya girmek de benzer şekilde terle mineral kaybına yol açacaktır. Aşırı spor da, yoğun hareket sebebiyle kramp oluşturabilir. Kas içinde biriken laktik asit kas yorgunluğu ve ağrılı kasılmalara sebep olabilir. Baldır kası üzerindeki krampların bir sebebi de bu kası ayağa bağlayan aşil tendonundaki esnekliğin yaşla birlikte azalmasıdır. Çeşitli kas ve sinir hastalıkları, düztaban olmak, Parkinson hastalığı, hipotiroidi dediğimiz tiroid bezinin az çalışması, diyabet yani şeker hastalığı belirtileri arasında kramp da yer alabilir. B1, B5, B6 ve D vitamini eksikliğinde de kramp oluşabilir. B vitaminleri sinir dokusunun yapısı için önemli olduğundan D vitamini ise kalsiyum emilimini etkilediği için önemlidir. Bacaklardaki kramplarda varis, dolaşım bozukluğu gibi rahatsızlıklar olup olmadığı kontrol edilmelidir. Gebelik ve aşırı alkol kullanımının da kramp oluşumunu kolaylaştırıcı etkisi vardır.
Tedavisi nasıl yapılır?
Krampların tedavisi sebebe yönelik olarak ele alınmalıdır. Bu nedenle öncelikle doktora müracaat edip yukarıda saydığım sebepler gözden geçirilmelidir. Eksik olan vitamin veya mineral yerine konmalıdır. Altta yatan bir sebep yoksa krampı geçirmek için sıcak uygulama, masaj gibi çareler düşünülebilir. Ayrıca özellikle baldır kasındaki kramplar için kası germe egzersizlerinden fayda görülebilir. Kişi ayak parmaklarını kendine doğru çekerek baldır kasını germeye çalışır. Kas gevşetici ilaçlar ve magnezyum içeren ilaçlar da kramp tedavisinde kullanılabilir.