Geçen yazımda karaciğerin öneminden bahsettim. Bu derece önemli bir organın hastalıkları da vücudu önemli ölçüde etkiler. Bu hastalıkları sıraladığımızda;
Sarılık (Hepatit)
Karaciğerin en sık görülen hastalığı hepatittir. Hepatit, temel olarak karaciğer hücrelerinin hasarına sebep olan inflamatuar (yangılı) bir hastalıktır. Sıklıkla da virüsler sebep olur. A,B,C Hepatitleri olarak sıralanan bu tür hepatitler bulaşıcıdır. Toksik (zehirlenmeye bağlı) hepatitler ise, bazı ilaçlar, kimyasallar ve zehirli mantarlarla karşılaşma sonucu gelişir. Karaciğerin en önemli görevlerinden biri bazı ilaç ve kimyasalların kandan uzaklaştırılarak vücuttan atılmasının sağlanmaktır. Bu görevini yaparken, toksinlerin dönüşümü ile açığa çıkan yan ürünler karaciğerde belirgin bir hasara yol açar ve toksik hepatit olur. Karaciğerin yenilenme kapasitesi bu hasarla başa çıkamadığı zamanlarda geri dönüşü olmayan zararlar meydana gelebilir. Hepatitlerin bazı türleri nakil gerektiren karaciğer yetersizliğiyle sonuçlanabilir.
Siroz
Karaciğer ile ilgili çok duyduğumuz bir diğer hastalık da sirozdur. Karaciğer hücresi herhangi bir nedenle zehirlenir ya da ölürse, bu hücre bağışıklık sistemi tarafından antijen olarak algılanır, bu hücreye karşı antikor salgısı başlatılır, kandaki antijen-antikor etkileşimi daha çok hücrenin ölümüyle sonuçlanır. Karaciğer hücresi, kendisine zarar veren bir etken karşısında ölen hücrelerin yerini bağ dokuyla doldurur. Hücre ve damarlar bağ dokusu arasında sıkışarak organın beslenmesi ve oksijenlenmesi bozulur. Sürekli çoğalan bu siroz hücreleri (bağ doku hücreleri), adeta bir tümör gibi her yanı sarar ve dokunun tüm besinini tüketir.
Kist ve tümör
Karaciğerin kistleri ve adenom, hemanjiyom gibi iyi huylu tümörleri ve karsinom, anjiyosarkom gibi kötü huylu tümörleri vardır. Ayrıca birçok organ ve dokunun kanserinin metastazı da karaciğerde hasara yol açar. Bir sonraki yazımda karaciğeri korumak için neler yapmamız gerektiğini yazacağım.
Belirtileri neler?
Kaşıntı, ciltte, gözde ve idrar renginde sarılık, karın şişmesi ciltte kırmızı lekeler, ellerde ve ayak tabanlarında sıcaklık artışı, kızarıklık, ciltte kırmızı renkli ve örümcek ağını andıran oluşumlar, şeker metabolizmasında bozulma, erkekte meme büyümesi görülebilir. Ayrıca geçmeyen halsizlik, yorgunluk, bulantı, kusma, iştah
kaybı, konsantrasyon bozukluğu karnın üst sağ kısmında ağrı diğer belirtiler arasındadır.
Özay Şendir
F-35 meselesinde kitabın orta yeri...
29 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Ankara’da ‘değerlendirme’ kulisi: Öcalan ile kim görüşecek?
29 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Diploma mı, meslek mi?
29 Kasım 2024
Abdullah Karakuş
Bölgede satranç ve terörle mücadele
29 Kasım 2024
Mehmet Tez
Suudi Arabistan başarabilecek mi?
29 Kasım 2024