Sebep olan faktörlerin çoğu önlenebilir veya kontrol altına alınabilir olduğu halde kalp damar hastalıkları hâlâ dünyada ve ülkemizde birinciliğini koruyan bir ölüm sebebi
Kalbinizi korumakla ilgili benden her fırsatta öneriler duyuyorsunuz. Bugün 29 Eylül Dünya Kalp Günü tam da benim köşe yazımın çıkacağı gün olduğu için tabii ki bunu fırsat bilip kalbinizi korumak için neler yapmalısınız size tekrar hatırlatacağım. Bunu tıpkı annenizin 40 yaşına gelseniz bile hâlâ “Aman üşütme sıkı giyin” ya da “Hızlı gitme, karşıdan karşıya dikkatli geç” demeye devam etmesi gibi düşünebilirsiniz. Aynı şeyleri tekrarlıyor diye siz ona içerlersiniz. Ama gün gelir üşütür hasta olursunuz, hızlı gidip radara yakalanır ya da kaza yaparsınız. Maalesef kalp damar hastalıkları da böyle başlıyor. Sebep olan faktörlerin çoğu önlenebilir veya kontrol altına alınabilir olduğu halde bu hastalık hâlâ dünyada ve ülkemizde birinciliğini koruyan bir ölüm sebebi. Bu yüzden durum böyle devam ettikçe benden de bu tavsiyeleri tekrar tekrar duymaya devam edeceksiniz. Ne yapayım benim misyonum da bu, kimse kalpten bir sorun yaşamasın.
1-Kalp damar hastalığına yakalanma riskinizi öğrenin. Olayın ciddiyetini öğrenmek ve müdahalede geç kalmamak için önce bu riski bilmeniz önemlidir. Bu değerlendirmeyi aşağı yukarı saptayacak şekilde kendi kendinize de yapabilirsiniz ancak bazı ölçümler ve tahliller gerektiğinden bize yani bir kardiyoloji uzmanına gelerek yaptırmanızı öneririm. Zira uzmanınız aynı zamanda size yol haritanızı da çizebilir.
2- Sigara içmeyin, içilen ortamda bulunmayın. Tütün kullanımının kalp damar sağlığına olan olumsuz etkisini artık herkes biliyor. Kendiniz içmeseniz bile içilen ortamda durmak dahi size zarar verecektir. Riskinizi belirlerken bunu da göz önüne almalısınız.
3- Fazla kilolardan sağlıklı beslenerek kurtulun. Fazla kilo genel olarak sağlık için hiç de iyi olmadığı gibi kalp için de zararlıdır. Bu yük sizi olduğu gibi kalbinizi de yorar. Sağlıklı beslenmek için Akdeniz diyetini tercih edebilirsiniz.
4-Kolesterole ve şekere dikkat. Durmadan şekerli yiyecekler tüketildiğinde ardından insülin direnci, bel çevresinin artması beraberinde metabolik sendrom ve damar hastalığının gelişmesi beklenir. Kolesterol yüksekliği de kalp damar hastalıklarına zemin hazırlayan risk faktörlerindendir. Kötü kolesterolün yüksek olması kötü olduğu gibi iyi kolesterolün düşük olması da kalp damar hastalığı açısından kötüdür.
İyi kolesterolünüzü yükseltmek için sigara içmeyin. Hareket edin. Omega 3’den zengin beslenin. Niasin yani B3 vitamini de iyi kolesterolü yükseltir. Bu vitamin ilaç olarak alındığında ateş basması gibi yan etkiler yapabilir. Ancak örneğin balıkta bol miktarda vardır. Bu nedenle balık tüketerek hem Omega 3 hem de B3 alırsınız.
5-Tuzu azaltın. Yemekleri lezzetlendirmek için yerine göre zerdeçal, karabiber, kırmızıbiber, kekik, çörek otu, gibi baharatları tercih edin.
6-Hareket edin. Hareket etmek hem kilo kontrolünde hem de yeni damarların gelişiminde faydalı olacaktır.
7- Stresi iyi yönetin. Gerekirse uzmanından yardım alın.
8- İyi uyuyun. Açık havada yapılan yürüyüşler en iyi uyku ilacıdır. Aynı zamanda hem stresten kurtulmak, hem de hareket etmek için iyi bir fırsattır.
9- Yarışmalı sporlardan kaçının. Yarışmalı sporlar aynı zamanda adrenalin deşarjına da sebep olduğundan kalp için risk yaratır.
10- Tansiyon ve şekeri kontrol altına alın. Tansiyon ve şeker hastasıysanız ilaçlarınızı aksatmayın.
11- Kalp kontrollerinizi zamanında yaptırın.