Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye Osaka Expo’da ‘Medeniyetlerin Altın Çağı’ temasıyla yer aldı. Japonya’yla işbirliğini ilerletmeyi hedeflediklerini ifade eden Bolat “Suriye’nin yeniden inşası sürecinde de iş birliği yapacağımıza inanıyoruz” dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Japon firmalarıyla enerji, altyapı, yenilenebilir kaynaklar, otomotiv, sağlık ve ileri teknoloji gibi alanlarda işbirliği daha ileri taşımak istediklerini belirtti. Bolat, Japonya temasları kapsamında, Türkiye’nin Osaka-Kansai Japonya 2025 Dünya Exposu’na katılımına ilişkin tanıtım toplantısı düzenledi. Expo’ya 25 milyonu aşkın kişinin katılacağını belirten Bolat, “Yüzyıllar boyu köklü medeniyetlere ev sahipliği Anadolu topraklarının kadim kültürüyle Türkiye olarak, Osaka-Kansai Japonya 2025 Dünya Exposu’nda ‘Medeniyetlerin Altın Çağı’ temasıyla yer alacağız ve sizlere tarihimiz ile yeniliği buluşturan bir yolculuk sunacağız. Pavilyonumuzun mimari tasarımı, Türklerin Orta Asya’dan itibaren taşıdığı kadim sembollerden biri olan ve aynı zamanda Türkiye ile Japonya bayraklarındaki ortak sembolleri yansıtan ‘Kün-Ay’ sembolünden ilham almaktadır” dedi.

Haberin Devamı

Suriye projelerinde Türk-Japon iş birliği

İş birliği artacak

Türkiye’deki 275 Japon şirketinin toplam 3.1 milyar dolarlık yatırımı olduğuna dikkat çeken Bolat, “Enerji, altyapı, yenilenebilir kaynaklar, otomotiv, sağlık ve ileri teknoloji gibi alanlarda işbirliğimizi daha ileri taşımak öncelikli hedeflerimiz arasında. Japon firmalarıyla Afrika, Orta Asya ve Orta Doğu’da yürüttüğümüz başarılı müteahhitlik projeleri, ortaklığımızın küresel ölçekte nasıl değer yaratabileceğinin en güzel örneklerinden biridir. Önümüzdeki süreçte, ve Suriye’nin yeniden inşası sürecinde de işbirliği yaparak, bu ülkelerde önemli projelere imza atabileceğimize inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Japon mühendis Türk müteahhit

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bolat, Japon iş dünyasının özellikle Ukrayna’nın yeniden imar sürecinde ve Afrika’da veya Asya’daki bazı önemli altyapı ve enerji projelerinde Türk müteahhitlik firmalarıyla işbirliği yapmaya istekli olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Japonya’nın mühendislik yeteneği ve finans gücüyle Türk müteahhitlik firmalarının üretim kabiliyeti ve kaliteli üretimi birleşince birçok önemli projelere imza atıldı. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü İstanbul’daki. Ondan sonra Haliç Köprüsü, daha sonra Osmangazi Köprüsü yapımında Türk ve Japon müteahhitlik konsorsiyumu çok başarılı işler ortaya koydular. Bunun yanında Doha Havalimanı projesi, Türkmenistan’da, Özbekistan’daki enerji yatırımları, Dubai metrosu gibi birçok uluslararası projelerde bu başarılı işbirliklerini gördük. İnanıyoruz ki şu anda dünya müteahhitlik sektörünün gözde ülkeleri, Suudi Arabistan, Irak, Ukrayna ve tabii Suriye’nin yeniden imarında böyle yeni başarılı işbirlikleri olabilecektir. Daha bir hafta 10 gün önce Türkmenistan’da iki büyük proje için Türk müteahhitlik firmalarıyla Japon şirketleri arasında ortaklık konsorsiyum işbirliği anlaşmaları imzalandı.”

Haberin Devamı

Suriye projelerinde Türk-Japon iş birliği

‘%10 tarifenin kaldırılmasını bekliyoruz’

Bolat, ABD’ye ziyaretinde hangi taleplerde bulunulacağı sorusu üzerine, “Bizimle alakalı olarak ABD’nin fazlası var. O anlamda yüzde 10 gümrük vergisinin kaldırılmasını bekliyoruz. Somut talebimiz bu olacak. Yeni dönemde iki ülkenin 100 milyar dolarlık uzun vadede dış ticaret hacmi hedefine ulaşması noktasında Ticaret Bakanlığında, ABD ve Amerika kıtasına yönelik zaten uzak ülkeler ihracat stratejimiz yoğun şekilde uygulanıyor. İhracatçılar birlikleri, Türkiye İhracatçılar Meclisi, DEİK hep birlikte yeni aksiyonlarla bu dış ticaret hedefine ulaşmaya gayret edeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ekonomik entegrasyon

Bakan Bolat Suriye’de güçlü profilleri olan bakanlardan oluşan geçiş hükümetinin kurulduğunu belirterek, iki ülkenin güçlü ekonomik entegrasyonu başarabileceğini söyledi. Kabiliyetli üretim yapısı olan Suriye’nin, doğru politikalar, dış yardımların artması, ambargonun kalkmasıyla hızlı toparlanma sürecine gireceğini anlatan Bolat, böylece Türkiye-Suriye arasında birçok sektörde güçlü entegrasyon sağlanmasının hedeflendiğini, bu konuda da çalışma yapıldığını ifade etti.