Hücrelerimizin genç kalmasında rol oynayan önemli bir molekül NAD yani asıl adıyla Nikotinamid Adenin Dinükleotid vücudumuzda doğal olarak üretiliyor ve tüm hücrelerimizde bulunuyor.
NAD aynı zamanda suda eriyen vitaminlerden B3 vitamini diğer adıyla da niasinin türevlerinden. Biz niasini kardiyolojide HDL yani iyi kolesterolü yükselttiği için pek severiz. Hücrelerin enerjik olması gençlikle doğru orantılı olduğu için antiaging konusunda NAD’ın önemi ortaya çıkar. Dolayısıyla vücudumuzda doğal olarak üretilen NAD yaşlandıkça azalır, daha az üretilmeye başlar. NAD’ın azlığı mı yaşlandırır yoksa yaşlandıkça mı NAD azalır bu biraz tavuk-yumurta hikayesi. Biliyoruz ki birçok kronik hastalık yaşlandıkça ortaya çıkıyor. Hücreler yaşlandıkça daha kırılgan hale geliyor ve hastalık oluşumuna daha dayanıksız oluyor. Bu durumda kendimizi korumak için gençliğimizi de korumak zorundayız. NAD’larımıza iyi bakmalı onları çoğaltmalıyız.
Azaltan sebepler
Yaşlanma dışında NAD’ı azaltan en önemli sebep strestir. Zamanın önüne geçemediğimiz gibi stresi de yok edemeyiz ancak en azından başa çıkmayı becerebiliriz. Maalesef bazı stresler örneğin acı kayıplar bizde hatırı sayılır hasarlar bırakabiliyor. Ruhumuzda bıraktığı bu hasarın bir başka bedelini de kıymetli NAD’larımızla ödüyoruz. Kanser, Alzheimer, parkinson ve beyni etkileyen diğer nörodejeneratif hastalıklar da NAD’ların vaktinden önce ve daha fazla azalmasına sebep oluyor. Alkol ve uyuşturucu madde kullanımı, sağlıksız yaşam da diğer sebepler arasında...
Faydaları
Sirtuin genleri, vücudumuzda enerji dengesini ve hücre gençleşmesini sağlar. İnsan ömrünün uzaması, kronik hastalıklardan korunma ve DNA hasarının onarılmasında, kanseri önlemede yardımcıdır. Beyin, sinir ve kalp hücrelerini korur. Yangı önleyici etkisi vardır. NAD sirtuin genlerinin aktif hale gelmesini sağlar. Dolayısıyla da genlerin bu işlevleri yerine getirmesinde önemli rol oynar.
Yaşlanma esnasında kromozomların ucunda bulunan ve onları koruyan telomerlerin kısaldığını biliyoruz. NAD telomerlerdeki bu kısalmayı azaltır. Yaşlanmayı önlemede doğrudan etkisi mevcuttur.
NAD’ın bağımlılık tedavisinde de rolü vardır. Ayrıca mitekondrilerimizin düzgün çalışmasını sağlar, insülin metabolizmasını düzenlemede, kemik ve böbrek sağlığında olumlu etkileri vardır. Serotonin, dopamin, norepinefrin gibi nörotransmitterlerin üretiminde olumlu etkisi vardır. Mutluluk hormonlarının üretimini artırarak depresyonun düzelmesinde faydalıdır. Kronik yorgunluğu önlemede yardımcıdır.
Yükseltmek için
Düzenli egzersiz, aralıklı aç kalmak, resveratrol (mor üzüm kabuğu ve çekirdeği, vs), triptofan (hindi, kabak çekirdeği, çilek, çikolata vs) niasinden (somon, ton, hindi, yer fıstığı vs) zengin beslenmek önerilir. Ayrıca dışarıdan takviye olarak da alınabilir.