Hatırlayacaksınız, dünyanın önde gelen sanat koleksiyonerlerinden İngiltere kraliyet ailesinin başına gelenleri. Kral Charles henüz prensken, kendi vakfı ‘The Prince’s Foundation’ın Ayrshire’daki merkezinde sergilenmek üzere, Formula 1’in patronu Bernie Eclestone’un kızı Petra Ecclestone’un eski eşi James Stunt’tan ödünç olarak tam 16 eser kabul etti.
Toplam değeri 105 milyon sterline varan; Monet, Picasso ve Dali gibi büyük sanatçıların eserlerinin yaklaşık 30 yıldır dünyanın en önemli eserlerini yeniden resmeden ABD’li ‘sahteci ressam’ Tony Tetro tarafından yapıldığı ortaya çıkınca ise resimleri geri göndermek zorunda kaldı.
Oysa sahte resimler Prens Charles’ın vakfına girmeyi başardıkları için aslında tescillenmiş bile sayılırdı.
En azından resimleri yapan Tony Tetro’nun suçunu kabul ettiği açıklamalarına kadar.
Daha sonra ise İspanyol ünlü bir koleksiyoner Guillermo Chamorro; Eduardo Chillida, Roy Lichtenstein ve Edvard Munch’un sanat eserlerini taklit etmek ve sonra sahte resimleri müzayede evlerinde satışa çıkarmaktan yargılandı.
Eserlerin arasında Edvard Munch’un “Çığlık” adlı eserinin edisyonları da dikkat çekti.
Bir zamanlar saygın bir koleksiyoner olan ve zaman zaman da sanatçı kimliğiyle ortaya çıkan Chamorro, birkaç yıl öncesine dayanan düzinelerce şüpheli sahtecilikle bağlantılı bulundu.
Şimdi ise Los Angeleslı müzayedeci Michael Barzman, 25 adet Jean-Michel Basquiat resminin sahtesini yaptığını itiraf etti.
Orlando Sanat Müzesi’nde geçen Haziran ayında gişe rekorları kıran bir serginin son günlerinde FBI’ın sanat eserlerine el koymasıyla ortaya çıktı bu durum.Michael Barzman başta suçlamaları reddetse de daha sonra kabul etti. Eserlerin Barzman’ın terk edilmiş depoların içindekileri satın alma ve satma işi sayesinde ele geçirildiği söyleniyordu.Barzman, o yıllarda ünlü televizyon senaristi Thad Mumford’un bir depo eşyasını satın almıştı. Basquiat’nın ise 1982’de Los Angeles’ta yaşadığı biliniyordu. Böylece hikâyeye göre Mumford ve Basquiat o zaman tanışmış, Mumford tabloları 5 bin dolara satın almış ve sonraki 30 yıl boyunca depoda bırakmıştı.Her ne kadar 2018’de ölen Mumford, Basquiat’la tanıştığını ve sanat eserlerini satın aldığını inkâr etse de Barzman ve ekibi bu hikâyeye herkesi inandırmayı başardı.Hatta sonunda Basquiat eseri sanılan bu resimler müzelerde de sergilendi.
Dava sonucunda ise mahkeme Barzman’ın sağlık nedenleri ve çaresiz durumu gerekçesiyle suçunu hafifletip Barzman’a hapis cezası yerine üç yıl denetimli serbestlik artı 500 dolar para cezası verilmesine karar verdi.Bu arada müze müdürü ve eser sahipleri hâlâ söz konusu eserin orijinalliğini savunuyor ve Barzman’ın itirafına inanmadıklarını belirtiyorlar.
İşin ilginci, resim sahtecilik davalarının arkasında nedense hep bir zamanlar çok saygı duyulan sanat dünyası figürlerinin çıkması.