Belma Akçura

Belma Akçura

bakcura@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

1954 tarihli Lahey ve Cenevre Sözleşmeleri gazetecilerin, savaş bölgelerinde siviller gibi korunması gerektiğini belirtir.

Bu sözleşmelerde yer alan maddelerin artık bir değeri yok.

Sahada bir karşılığı yok, hepsi hikaye…

Son yıllarda dünyanın yeniden paylaşım savaşlarının en mağduru hem siviller hem de savaş suçlarını belgelemek ve sivillerin yaşadığı dramı dünyaya duyurmak isteyen gazeteciler oldu.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’na göre bu yıl dünya genelinde 104 gazeteci yaşamını yitirdi. Bu gazetecilerin 55’i Filistin’de hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Ancak Türkiye Gazeteciler Sendikası’na göre insanlığa karşı işlediği suçların kayıt altına alınmasını engellemeye çalışan İsrail’in saldırıları sonucu 201 gazeteci hayatını kaybetti.

Rakamların bir önemi yok, sayı kaç olursa olsun bir tek gazetecinin bile öldürülmesi uluslararası hukuka aykırı.

***

Dünyaya haber akışını kesmeyi amaçlayan İsrail ise gazetecileri kasıtlı olarak hedef haline getirdiğini kabul etmiyor.

Ölenlerin militan gazetecilikle iç içe faaliyet gösterdiğini öne sürerek bu saldırıları savunuyor.

Ancak bu tür açıklamalar, bağımsız araştırmalarla desteklenmediğinden inandırıcı değil.

Çünkü öldürülen gazetecilerin çoğu yerel medyada çalışan, çatışmaların ortasında sıkışıp kalan gazeteciler.

O savaşın tam göbeğinde her birinin evleri, aileleri ve hikayeleri var.

Yani bu coğrafyada bir gazetecinin öldürülmesi demek; sadece basının değil, aynı zamanda bir tanığın susturulması, gerçeğin üzerinin kapatılması demektir.

Oysa gazeteciler olmadan, sivillerin yaşadığı insani krizleri, savaş suçlarını ve hukuksuzlukları görmemiz mümkün değil.

***

Zaten batı medyası da bu soykırımı görmemek için, Gazze’de öldürülen gazetecilere yönelik sessizliğini koruyor.

Batılı bir gazeteci hedef alındığında yükselen küresel tepki, Filistinli gazeteciler söz konusu olduğunda aynı şiddette yankılanmıyor.

Bu durum, uluslararası medyanın çifte standartlarının en belirgin örneği.

Üstelik meslek örgütlerinin raporlarına göre; bölgede görev yapan Filistinli gazetecilerin yüzde 90’ı can güvenliklerini sağlayacak kask, çelik yelek gibi koruyucu ekipmanlardan yoksun, her gün ölüm tehdidi altında çalışıyor.

Haberin Devamı

Buna rağmen İsrail’in korkusu büyük.

Öyle ki; Ekim 2023’ten bu yana 75 Filistinli gazeteci tutuklandı, 30’u serbest bırakıldı, 45 gazeteci ise hala İsrail cezaevlerinde tutulmakta.

***

Dolayısıyla uluslararası medya özellikle Gazze’deki gazetecilerin ölümlerini daha görünür kılmalı, gazeteciliğin korunması için daha etkili mekanizmaların devreye girmesi için çağrıda bulunmalıdır.

Bu sadece medyanın değil, uluslararası insan hakları örgütlerinin, küresel toplumlarında sorumluluk duyması gereken bir konudur.

Gazetecilere çatışma ve savaş bölgelerinde güvenli çalışma ortamının sağlanması yalnızca gazetecilerin hayatı bakımından değil, aynı zamanda gerçeğin ortaya çıkması ve savaş suçlarının hesabının sorulabilmesi açısından da büyük önem taşıyor.

Gazze’deki gazeteciler, tüm dünyanın gözü olmaya ölümüne devam ederken, korumak insanlık adına da büyük bir sorumluluktur.

Haberin Devamı

Çünkü, Gazze’de hayatlarını kaybeden gazeteciler, sadece kendi hayatlarını kaybetmedi, atılan füzelerle evleri yıkıldı, aileleri, arkadaşları, çocukları gözlerinin önünde parçalandı, yeni doğan bebeklerini bile göremeden gerçeğin peşinde koşarken öldürüldüler

Hikayeleri, aileleri ve gelecekleri enkaz altında kalsa da onlar dünyaya tek bir güçlü mesaj bıraktı:

“Gerçeği susturamazsınız”