Diyarbakır’da hunharca katledilen 8 yaşındaki Narin cinayetiyle ilgili soruşturma devam ederken, şüphelilerin çelişkili ifadeleri olayı içinden çıkılamaz hale getiriyor. Çelişkili ifade verenlerin başında da tutuklu amca Salim Güran ile itirafçı Nevzat Bahtiyar geliyor...
Narin’in annesi Yüksel Güran’ın bazı sorular karşısındaki sessizliği, kolundaki ısırıkla gündeme gelen ağabeyi E.G. ile ilgili iddialar da soruşturmanın kilit noktalarını oluşturuyor. İşte sorgulanan şüphelilerin ifadelerinde öne çıkan çelişkiler yumağı...
Sorgulamalar, suçun nedenlerini, suça karışan kişilerin rollerini ve olayın işleniş biçimini netleştirmek için yapılır. Narin Güran cinayetinde çelişkili ifadeler, eksik bilgiler ve itirafların arka planını ortaya çıkartacak olan da sorulardır.
Amca Salim Güran’ın mahkemedeki ifadesinde dikkat çeken bazı çelişkiler ve şüphe uyandıran noktalar şu şekildedir:
1 Amca Salim Güran ilk ifadesini değiştiriyor
Salim Güran, olay günü yaptığı işleri detaylı bir şekilde anlatsa da zamanlama ve faaliyetler arasında tutarsızlıklar var. Örneğin sabah 06:00-06:30 civarında tarlaya gittiğini belirtirken, aynı gün şehir merkezine gidip yakıt aldığı saatlerin kesin olarak hatırlanmaması çelişkili görünüyor. Ayrıca, olay günü tarladaki çalışmaları ve şehre gitme arasındaki zamanlamalar net değil. Bu da olay sırasında nerede olduğuna dair net bir tablo oluşturamıyor. Sabah ekmek aldığını işçileriyle kahvaltıya gittiğini söylüyor. Kahvaltı konusu eşinin ifadesiyle çelişince bu kez, o gün nerede kahvaltı yaptığını hatırlamadığını belirtiyor.
Mahkemede “İfadem alındığında uykusuz ve açtım, bu nedenle doğru olup olmadığını bilmiyorum” şeklinde ifade veriyor. Bu, kolluk kuvvetlerine verdiği ilk ifadelerinin doğruluğunu sorgulatan bir açıklama.
Saat 14.33’te PTS kayıtları kesiliyor. O saatlerde Mersin’den gelen Hüseyin amcasının elini öpmeye gittiğini söylüyor. Oysa Hüseyin amca 17.28 den sonra köye gelmiş. “Evde olmayan amcanızın elini nasıl öptünüz” diye soruluyor. “Hatırlamıyorum aşağı tarlaya da gitmiş olabilirim” diyor.
Hem jandarma hem de mahkemede olay günü Narin’i görmediğini iddia etse de DNA bulgularında Narin’in onun aracında olduğuna dair izleri iki ifadesinde de açıklayamıyor. Bu da olayla ilgisinin olabileceğini düşündüren bir çelişki olarak değerlendiriliyor.
Narin’in babasını neden hiç aramadığı sorusuna önce “Ya aramamışım, aramak zorunda mıyım?” diye yanıtlarken ikinci kez aynı soruya “Kaza yapmasından korktuğum için aramadım” diyor
Olaydan kısa bir süre önce telefonuna ses kayıt programı indirdiğini ve olay günü yaptığı arama kayıtlarını sildiğini kabul ediyor. Olayla ilgili şüphelerin olduğu bir günde arama kayıtlarını silmek, suçlamalardan kaçınma çabası gibi algılanabilir. Özellikle bu silme işlemini “Kötü yapmışım” diyerek geçiştirmesi daha fazla şüphe uyandırıyor.
Arama çalışmalarına katıldığını belirtse de bu durum suçu gizlemeye çalışan bazı zanlıların tipik davranışı olarak görülebilir. Suçlu olan kişiler, genellikle şüpheleri kendilerinden uzaklaştırmak amacıyla böyle çalışmalara katılabilirler.
Narin’in fiziksel veya cinsel saldırıya uğramadığı tahmininde bulunuyor. Ancak bu açıklama, cinayetle ilgili kendisine yöneltilen ciddi suçlamalar karşısında oldukça yüzeysel bir yorum. Neden böyle bir tahmin yaptığı, olayın ciddiyeti karşısında belirsizliğini koruyor.
Narin’i kaçırmadığını ve öldürmediğini iddia etse de suçlamaları tamamen reddederken olaydaki DNA bulguları, kayıt silme davranışı, 1 saat telefonunun kapalı kalması, saat ve bulunduğu yerleri sürekli değiştirerek anlatması, olay günü görüştüğü şahısları söylerken ceset bulunduktan sonra itirafçı olan Nevzat Bahtiyar’dan hiçbir şekilde bahsetmemesi gerçeği sakladığına dair güçlü şüpheler doğurmakta.
2 İtirafçı Nevzat Bahtiyar’dan iki farklı ifade
Muhtar Salim Güran ve Nevzat Bahtiyar’ın ifadeleri arasında sorulabilecek daha fazla soru, özellikle çelişkileri ortaya çıkarmak ve olayın netleşmesini sağlamak bakımından da büyük önem arz ediyor.
Narin Güran’ın cansız bedenini dereye bıraktığını itiraf eden Nevzat Bahtiyar ‘kasten öldürme” suçuna iştirakten tutuklandı. Bahtiyar, İlk ifadesinde amcanın kendisine aileni düşün diyerek 200 bin teklif ettiğini Güran’ın kızı öldürdüğüne dair bir bilgisinin olmadığını söylese de ikinci ifadesinde Salim Güran’ın kendisini “Arif’in kızını öldürdüm, sen de bu cesedi alıp yok edeceksin. Yoksa seni ve aileni öldürürüm” diyerek tehdit ettiği iddiasında bulundu.
Narin Güran’ın cansız bedenini muhtarla birlikte çuvala koyduklarını sonra doğrudan Eğertutmaz Deresi’ne götürdüğü anlattı. Ancak bu ifadesini de değiştirdi. Salim Güran ile Narin’in cesedini kendi aracına yerleştirdiklerini belirten şüpheli, “Daha sonra ben kendi ikametimde Narin’in cesedini tek başıma çuvalın içerisine yerleştirdim” dedi.
Salim Güran’la telefonda görüştüğü daha sonra tesadüfen karşılaştıkları ve cesedi kendisine verdiğini iddia ediyor. Yani olay planlı değil. Anlık gelişiyor. Ancak cesedin bir çuvala konulup taşların altına gizlenmesi, olayın aniden gelişen bir durumdan çok daha önceden düşünülmüş bir planın parçası olabileceğini düşündürüyor.
15.40 ila 16.30 arasında Narin’in bulunduğu yerle 3 dakikalık bir mesafede aracının 1 saat boyunca neden beklediğini açıklayamıyor. Salim Güran’ın da zaten bu zaman diliminden sonra aile fertleriyle telefon görüşmeleri başlıyor.
İki tarafın olayın zamanlamasıyla ilgili verdikleri ifadeler farklı. Nevzat’ın Salim’den talimat aldığı iddiası, Salim’in Nevzat ile olay sırasında iletişim kurmadığını söylemesiyle örtüşmüyor.
Bahtiyar’ın kendisini daha az suçlu göstermek adına bu tür bir hikâye kurmuş olma ihtimali de var. “Pişmanım cezamı çekmeye hazırım” demiyor. Tam tersine “Pişmanım ve yasaların bana tanıdığı haktan faydalanmak istiyorum” diyor. Dolayısıyla suçu başkasına atmak ya da iş birliği yaparak ceza indirimi sağlama amacı güdüyor olabilir. Zira hem pişmanlık duyan hem de bunu gerçekleştiren bir kişinin suçu tamamen anlatmamış olma ihtimali vardır.
3 Narin’in abisi ve annesi olayın neresinde
Eğer Narin cinayetini elinde ısırık izi, sırtında tırnak izi olan abisi işlediyse, amca Salim Güran’ın cinayetle suçlanması, böylesine ağır suçlamalar (tecavüz, yengeyle ilişki iddiaları) karşısında sessiz kalması, normalde oldukça şüphe uyandırıcı bir durum olurdu. Böyle ciddi suçlamalar karşısında, özellikle de tecavüz gibi insanı ve itibarını zedeleyen bir iddiaya maruz kalındığında, bir kişinin sessiz kalmayı tercih etmesi pek mantıklı görünmez. Genellikle, bu tür suçlamalar karşısında insanlar kendilerini savunma veya iftira iddiasında bulunma eğilimindedirler. Ancak bu durumda, Salim Güran’ın neden sessiz kaldığını anlamak için birkaç olasılık üzerinde durulabilir: bu sessizliği suça ortaklık duygusundan kaynaklanıyor olabilir. Bazı durumlarda, aile içinde yaşanan skandalları örtbas etmek amacıyla sessizlik tercih edilebilir. Özellikle toplumsal baskıların yoğun olduğu çevrelerde, aile içi suçlar ortaya çıktığında sessiz kalmak, aileyi daha fazla skandalın içine sürüklememek adına seçilebilir. Salim Güran’ın sessizliği, soruşturmayı başka bir yöne çekmek, olayın asıl failini korumak ya da dikkati dağıtmak için stratejik bir hareket olabilir. Sonuç olarak, bu tür ağır suçlamalara karşı sessiz kalmak mantıklı görünmeyebilir, ancak bu sessizliğin ardında yatan nedenleri çözmek için daha fazla delil ve soruşturma gerekir.
Narin’in annesi başörtüsü konusunda oldukça çelişkili ifadeler veriyor. Aynı şekilde jandarmaya önce amcadan hiç söz etmiyor sonra hangi saatte olduğu belli olmayan bir şekilde “Amcayı Narin’le evin karşısında otururken gördüm” diyor ve ardından amcayı savunan ifadeler kullanıyor. Narin’in annesinin çelişkili ifadeleri, soruşturma açısından dikkat çekici olabilir ve bu durum onun olayla ilgili daha fazla bilgiye sahip olabileceği şüphesini uyandırabilir. Aşağıdaki noktalar üzerinden annenin durumu değerlendirilebilir: Örneğin, Narin’in son görüldüğü anla ilgili çelişkiler varsa, bu annenin bilmediği bir şey olmadığı, ancak sakladığı bir bilgi olabileceğini düşündürebilir. Eğer anne, bu tür suçlamalar karşısında duygusuz ya da tepkisiz kalmışsa, bu durum şüphe uyandırabilir. Normalde böyle ağır suçlamalara karşı daha güçlü bir tepki verilmesi beklenir. Annenin Narin’e ne olduğunu bildiği ihtimali tamamen göz ardı edilmemelidir, ancak bu yalnızca sorgulama sırasında ortaya çıkan yeni bilgilerle netlik kazanabilir. Çünkü hangi iddiayı gündeme taşırsak taşıyalım bunca çelişkili ifade bizi nasıl bir sonuca götürür bilmiyoruz… Ama şunu söyleyebiliriz: Gerçekler ne kadar saklanabilir?
Diyarbakır’da 21 Ağustos tarihinde kaybolan 8 yaşındaki Narin Güran’ın cansız bedeni 19 gün sonra Eğertutmaz Dere yatağında çuval içinde bulundu.