BEN ülkeleri değerlendiren kuruluşlardan biri olsam IMF ile anlaşma yapan ülkelerin notunu kırardım değerli okuyucularım! IMF ile anlaşma bu güne kadar hiçbir ülkeyi krizden korumadı. Hiçbir ülkeyi!
Biz kendi hesabımıza IMF yönetiminde üç büyük kriz yaşadık. Bu krizler başımıza İMF’nin tavsiyelerine uymadığımız için değil, aksine İMF’nin en tepe yöneticilerinin Türkiye’yi öve öve bitiremedikleri dönemlerde geldi!
Peki IMF ile yapılan anlaşmalar bizim ya da herhangi bir ülkenin krizden kurtulması için yararlı oldu mu?
Hayır!
Tam aksine IMF’nin bize burnumuzu tutup gırtlağımızdan aşağıya zorla yutturduğu ilaçlar krizin uzamasına, bir alay özel ve kamu şirketimizin de yabancılara yok bahasına satılmasına neden oldu. 2001 krizi öncesinde Isuzu, Honda, Fiat, Ford, Toyota gibi klas şirketlerde hem yönetim Türk ortaklardaydı hem de Türk ortakların hisse oranı çok daha yüksekti. Bu şirketlerde hisseler ve yönetim bu gün yabancılarda!
IMF’nin reçetelerinin yanlış olduğunu ben 1994’ten başlayarak her kriz öncesinde ve sonrasında defalarca yazdım. 2003 yılında yazdığım bir yazıda da The Guardian adlı saygın İngiliz gazetesinde Prof. George Monbiot’un 19.8.2003’teki bir makalesinden yararlanarak Macaristan örneğini yazmıştım.
Komünizmden piyasa ekonomisine geçerken dış krediye ihtiyaç duyan Macaristan’a Batılı bankalar IMF’yi adres göstermişlerdi. IMF ise o yıl Macaristan’ın yüzde 18 oranında KDV uygulamasını başlatması ve bazı devlet sübvansiyonlarını kaldırması sonucunda yüzde 17 civarına yükselen enflasyonu bir hiper enflasyon başlangıcı olduğunu iddia ederek bize uyguladığı kemerleri sıkma formülünü Macarlara da uygulatmıştı.
Sonuçta Macar ekonomisi büyük bir kriz spiraline girmiş, harcamaların düşmesi, yatırımların durması ile işsizlik artmış, milli gelir ise yüzde 18 gerilemişti. Peki ya enflasyon? Yatırımların durması, üretimin hızla azalması, kapasite kullanımının düşmesi ile bir taraftan bu verimsizliğin ve üretim maliyetlerinin artması, diğer taraftan arzın talepten daha hızlı küçülmesi ile enflasyon da yüzde 130’a fırlamıştı!
Vergi gelirleri hızla düşen Macaristan hükümetine bütçesini denklemesi için verilen formül neydi? Elinizdeki şirketleri hızla satın. Sonuçta Macar ekonomisi şirket şirket değil, sektör sektör yabancıların eline geçmişti!
Peki IMF neden ülkeleri böyle göz göre göre krize itiyor? İngiliz iktisatçı Monbiot’un cevabı çok net, “Gerçek odur ki bu sonuçlar IMF’nin sponsorlarının (büyük devletlerin) çıkarlarına uygun olmaktadır!”
Geçtiğimiz hafta Moody’s değerlendirme kuruluşu açıkladı, “IMF ile anlaşma yapmamak Türkiye’nin kredi notunu düşürmez!”
Bence yükseltir değerli okuyucularım, yükseltir!