18.08.2023 - 15:08 | Son Güncellenme:
Popüler yarışma programlarından biri olan MasterChef programında çeşit çeşit yemek türleri ve püf noktaları hakkında pek çok önemli bilgiye kolayca erişebiliyoruz. Bu kez ise Türk sofralarının vazgeçilmezi turşu ve hazırlama süreci hakkında yeni tarifler bulunuyor.
Neredeyse her yemeğin yanında servis edildiğinde lezzet katan turşu, sağlık açısından da faydalı etkiler barındırıyor. Bu geleneksel lezzetin insan vücuduna katkıları saymakla bitmiyor. Turşunun içerdiği yararlı bakteriler ve C vitamini bolluğu doğal bir ilaç niteliğinde.
Doğal bir ağrı kesici olan turşu, vücudun su kaybını gidererek özellikle sporcuların yaşadığı kas ağrılarını dindirmek için tüketilebilir. Ağrı kesici ilaç kullanmak yerine hafif ağrılardan kurtulmak ve enerji depolamak için öğünlerinizde turşu tüketebilirsiniz.
Ani kan şekeri düşüşlerinde, hızlı acıkmalar ve baş dönmesi yaşanabilir. Bu anlarda aşırıya kaçmayacak kadar turşu yemek kan şekerini dengeleyerek ani acıkmaların önüne geçebilir. Özellikle bu durum için salatalık turşusu tercih edilebilir.
Turşu yapısında oluşan faydalı bakteriler, kan dolaşımını düzenleyerek kalp rahatsızlıklarını önler. Haftada 3 kez turşu tüketerek kalp hastalıkları riskine karşı korunabilirsiniz.
Dünyanın birçok ülkesinde restoranları bulunan Somer Şef, Türk mutfağının en bilinen yardımcı yemeklerinden turşunun yapımı hakkında farklı püf noktalara değiniyor. Zahmetli bir işlem olan turşunun hazır turşuları aratmayacak lezzette olması için Somer Şef'in tarifini deneyebilirsiniz.
Somer Şef'in turşu tarifi için gerekli malzemeler;
- 1 litre su
- 1 çay bardağı üzüm sirkesi
- 3 kaşık kaya tuzu
- İnce dilim halinde yarım limon
- Fermantasyon için 4-5 adet nohut
Öncelikle turşusu kurulacak sebzelerin sıkıştırabilmek için iyi bastırılması gerekiyor. Ayrıca turşudaki su oranı turşuya göre çok az miktarda olmalı.
Hazırladığınız turşunun lezzetli ve kütür kütür olması için en az 2 hafta bekletilmesi gerekiyor. Turşuyu kurduktan kısa bir süre sonra tüketmek isterseniz henüz istenen seviyede olgunlaşmamış olabilir.
Turşu için gerekli işlemleri tamamladıktan sonra kavanoz kapağını açmamanız gerek. Bu durum fermantasyon işleminin komple bozulmasına neden olur. Hazırladığınız turşu kavanozunun içine hava girince, turşunun yumuşamasına yol açar.
Turşu kurarken tercihe bağlı istenirse 5-6 diş sarımsak, kereviz, maydanoz eklenebilir. Bu ilaveler turşunun tadında farklı bir lezzet oluşturabilir.
Turşu için kullanılan kaya tuzu ne kadar fazla olursa turşunun yapısı o kadar sert oluyor. Kaya tuzunu bu işleme hazır hale getirebilmek için hazırlama aşamasından bir gün önce dinlendirilmiş suyun içinde eritmelisiniz. Hazırlama aşamasında sırası geldiğinde ise eritilmiş halini ilave etmeniz gerekiyor.
Uzun süre bekletilerek hazırlanması nedeniyle pek çok kişi turşuların bozulma ihtimali olduğunu düşünmüyor. Ancak hızlı fermantasyon nedeniyle turşular da hızlıca bozulabilir.
Aşamalı işlemlerden geçerek hazırlanan turşunun bir anda bozulup ziyan olmasını istemeyiz. Bu nedenle turşu hazırlarken bozulmaların önüne geçebilmek için kavanoza çok az miktarda nohut eklemeniz gerekiyor.
Hazırladığınız turşu malzemelerini kavanoza yerleştirirken dilimlenmiş limonları farklı farklı bölgelere koyun. Limon dilimleri turşunun rengini korurken bir yandan da turşu oluşumuna yardımcı olur.