11.01.2023 - 21:25 | Son Güncellenme:
Protein, kas yapımındaki yardımı ile ünlü güçlü bir makro besindir. Amino asitler, proteini oluşturan küçük parçalardır. Proteinler vücudun her bölgesinde sıvı dengesi, hormon regülasyonu ve sağlığın korunması gibi önemli işlevlere sahiptir.
Protein tozu, kas inşa etmeye ve fiziksel performansı artırmaya yardımcı olduğu için sporcular ve fitness guruları arasında popülerdir. Ancak protein tozu sadece egzersiz ve spor için değildir. Birçoğu günlük protein ihtiyaçlarını karşılamaya, kilo almaya veya vermeye ya da yaralanma veya ameliyattan kurtulmaya yardımcı olmak için protein tozuna güvenir. Protein tozu, hayvansal ve bitkisel gıdaların özütlenmesinden elde edilen bir besin takviyesidir.
En yaygın protein tozu türü, suda çözünür olan ve inek sütünde bulunan proteinlerin % 20'sini oluşturan peynir altı suyu proteinidir. Peynir altı suyu proteini, esansiyel amino asitler, lösin açısından zengindir ve hızla sindirilebilir. Diğer hayvansal protein tozları kazeinden gelir ve inek sütü proteini, yumurta ve kollajenin % 80'ini oluşturur.
Bitki bazlı gıda ürünlerinin sürekli artan trendi, bitki bazlı protein tozlarına talep yaratmıştır. Bezelye, balkabağı soya, alg ve pirinç protein tozları dahil olmak üzere bugün birçok bitki bazlı protein takviyesi bulabilirsiniz. Bu ürünler süt alerjisi olanlar için idealdir.
The Clean Label Project adlı kar amacı gütmeyen bir kuruluş, çok satan 134 protein tozunun içeriğini araştırdı. Sonuçlar, protein tozlarının % 75'inin kurşun seviyelerine sahip olduğunu ve % 55'inin BPA için test edildiğini gösterdi. Çalışma ayrıca cıva, arsenik ve kadmiyum seviyelerini de tespit etti. Peki, protein takviyelerinin yan etkileri nelerdir?
Üzgün sindirim sistemi,
Sağlıksız kilo alımı,
Kan basıncını çok fazla düşmesi,
Böbreklerin kötü yönde etkilenmesi,
Hormonların bozulması,
Karaciğer hasarı,
Ağır metal zehirlenmesi,
İlaçlarla etkileşime girerek vücudun bundan etkilenmesi,
Kanser olma riski,
Dehidrasyon,
Akne, sivilce ve lekelerin artması,
Saç dökülmeleri protein kullanımının sonuçlarıdır.
Sağlık kuruluşları, 19 yaş ve üzeri sağlıklı bireyler için kadınlar için 46 gram ve erkekler için 56 gram protein önermektedir. Protein önerileri aktivite düzeyine, sağlık hedeflerine ve yaşlanmaya göre değişebilir. Kişisel ihtiyaçlarınıza ve sağlık hedeflerinize bağlı olarak, protein tozu takviyelerine ihtiyacınız olabilir veya olmayabilir.
İyi beslenmeye yönelik ilk yaklaşım, tam gıdalar yoluyla optimal sağlığa ulaşmaktır. Birçok yüksek proteinli gıda, protein ihtiyaçlarınızı karşılamanıza yardımcı olabilir. Protein tozu yerine;
3 oz Tavuk: 24 gram,
3 oz konserve ton balığı: 16 gram,
1 su bardağı siyah fasulye: 15 gram,
1 su bardağı mercimek: 16 gram,
1 su bardağı bezelye: 15 gram,
½ su bardağı sade yoğurt: 12 gram,
4 yemek kaşığı kenevir tohumu: 12 gram,
1/2 su bardağı badem: 16 gram tüketebilirsiniz.
Uzun süreler boyunca vücut ağırlığının kilogramı başına 2 gramdan fazla yüksek miktarda protein yemek, sindirim sorunlarına, karaciğer fonksiyon bozukluğuna, zayıf kemik sağlığına ve böbrek sorunlarına yol açabilir. 175 libre ağırlığındaki biri için bu, uzun vadede günde 159 gram protein veya daha fazlasını tüketmektedir.
Minimum şeker içeren ve zararlı katkı maddeleri içermeyen kaliteli üçüncü taraflarca test edilmiş bir ürünse belli bir miktar alınmasında sakınca yoktur. Protein tozları çoğu yeme düzenine uyabilir ve sağlık hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olabilir. Unutmayın, protein tozu bir besin takviyesidir. Bu, diyetinizi geliştirdiği anlamına gelir.