02.12.2024 - 16:07 | Son Güncellenme:
Pek çok kişi, soteleme sırasında yapmış olduğu küçük hataların lezzeti nasıl etkilediğinin farkında değil. Tavayı yeterince ısıtmamak, malzemeleri tavaya fazlaca doldurmak veya doğru yağı seçmemek, sık yapılan hatalardan sadece birkaçıdır. İşte, soteleme yapılırken dikkat edilmesi gerekenler…
Soteleme yapacağınız tava, düz ve geniş bir yüzeye sahip olmalıdır. Malzemelerin rahat şekilde pişmesini sağlamak için tavayı mümkün olduğunca az doldurmalısınız. Ayrıca, pişirme işlemine başlamadan önce tavayı iyice ısıtılmalısınız. Çünkü soğuk bir tava kullanmak yiyeceklerin yapışmasına ve kısa sürede nemini salmasına neden olabilir.
Soteleme öncesinde malzemelerin yani et veya sebzelerin tamamen kuru olduğundan emin olmalısınız. Eğer ki su kalırsa malzemelerde, tavanın sıcaklığını düşürerek buharlanmaya yol açabilir ve yiyeceklerin istenilen altın rengini ve o lezzetli kıvamını almasını engeller. Ayrıca, sebzeleri eşit boylarda doğramaya da özen göstermelisiniz, farklı boyutlarda doğranmış olan et veya sebzeler aynı anda pişmeyeceği için yanma durumu gözlemlenebilir.
Soteleme için yüksek ısılara dayanabilen yağlar tercih edilmelidir. Zeytinyağı, ayçiçeği yağı veya tereyağı yaygın olarak kullanılır. Ancak, tereyağı çabuk yanabilen bir yağ çeşididir. Pek çok kişi bunun farkında olmadan, onu tek başına soteleme de kullanmaya çalışır. Ancak, tereyağı ısıya daha dayanıklı bir yağla karıştırılarak kullanılmalıdır. Zeytinyağı ile karıştırarak kullanabilirsiniz, fakat zeytinyağı yoğun aromatik bir tat bıraktığı için az miktarda kullanmalısınız.
Soteleme yaparken tavayı fazla doldurmak, yiyeceklerin suyunu hemen salmasına ve sotelenmek yerine haşlanmasına yol açabilir. Ayrıca, malzemelerin eşit şekilde pişmesi engelleneceği için, bir kısmı çok pişmiş, bir kısmı az pişmiş gibi bir sorunla da karşılaşılabilir.
Soteleme esnasında bir pişirme sırası üzerinden hareket etmelisiniz. Mesela kök sebzeler (havuç, patates) gibi sert malzemeler önce, daha hassas sebzeler (kabak, biber) ise sonradan eklenmelidir. Bu sırayla, tüm malzemelerin eşit şekilde pişmesi sağlayabilirsiniz.
Yiyecekleri sık sık karıştırmanız veya çevirmeniz pişirme sürecini daha da uzatır. Bu durum ise o istemiş olduğumuz kahverengileşmeye ve kıvama ulaşmanızı engeller. Malzemelerin tavanın sıcak yüzeyiyle daha uzun süre temas etmesine izin vermelisiniz.