09.05.2025 - 16:13 | Son Güncellenme:
Yakalama kemerleri, karıncaların ve diğer böceklerin ağaçlara tırmanmasını engellemek için farklı şekillerde tasarlanır. Genellikle farklı türlerde karşımıza çıkabilirler. Yakalama kemerlerinin en kullanışlı noktası ise, evdeki çorapları değerlendirebilmemiz. İşte detaylar.
Yakalama kemerleri 3 türde karşımıza çıkabilir. Yapışkan tuzaklar, karıncaları direkt olarak yakalamak için kullanılır. Özel bir yapıştırıcı, kumaş parçasına, kalın kağıda veya ağaç gövdelerine sürülür. Ardından kuruyan bu yapıştırıcı böceklerin temas etmesiyle hareketini tamamen durdurur.
Koruyucu kemerler ise yapıştırıcı yerine kaygan ve rahatsız edici maddeler içerirler. En sık kullanılan malzeme petrol ve türevleri yağlar olur. Yaklaşık 10-12 cm genişliğinde hazırlanan yağlı şeritler kumaş veya bez parçalarına emdirilerek ağaç gövdesine sarılır.
Evde kullanılmayan eski çoraplar, yakalama kemeri oluşturmak için ideal bir malzemedir. Çoraplar, spiral şekilde kesildiğinde ağaç gövdesine kolayca sarılabilir. Bu çorap şeritlerine petrol türevi yağlar emdirildiğinde, karıncaların hoşlanmadığı koku ve doku sayesinde ağaca tırmanmaları engellenir. Ancak yağın etkisi zamanla azaldığı için çorapların tekrar yağlanması gerekebilir.
Yakalama kemerlerinin etkili olabilmesi için doğru zamanda ve uygun şekilde uygulanması önemlidir. İlkbaharın, bu kemerlerin yerleştirilmesi için en uygun mevsim olduğunu söyleyebiliriz. Hava sıcaklığının ortalama +5 derece olduğu dönemlerde böcekler henüz yerden çıkmadan kemerler ağaçta beklemeli.
Uygulama öncesinde yapılması gereken bazı uygulamalar mevcut. Uygulamadan önce ağaç gövdesinin kabukları soyularak yüzey pürüzsüz hale getirilmelidir. Bu, kemerin gövdeye tam oturmasını sağlar. Kemerler, karınca ve yaprak biti gibi zararlılar için gövdeden 30 cm ile 1,5 metre yüksekliğine yerleştirilmeli.
Her ağaçta en az iki farklı noktaya kemer takılması, koruma aşamasını bir üst levele taşıyabilir. Kemerin ağaç gövdesine sıkıca oturması için altına ince bir köpük veya strafor parçası yerleştirmeyi deneyebilirsiniz. Boşluklar kil veya dolgu malzemeleriyle kapatılır ve karıncaların geçişi tamamen önlenir.