;
Oynatma Listesi
HABERLER

Pençe Kilit bölgesinde metan gazından şehit olan askerlerimizin sayısı 8'e yükseldi

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Pençe-Kilit Harekat bölgesinde bir mağaradaki arama-tarama faaliyeti sırasında metan gazına maruz kalarak şehit olan personel sayısının 8'e yükseldiğini duyurdu.

MSB'den yapılan açıklamada, '6 Temmuz 2025 tarihinde, Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde 852 Rakımlı Tepe’de bölücü terör örgütü mensupları tarafından kullanılan bir mağarada icra edilen arama tarama faaliyetinde, metan gazından etkilenen üç kahraman silah arkadaşımız daha şehit olmuş, şehit olan personel sayısı sekize yükselmiştir.

Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır, etkilenenlere de acil şifalar dileriz.' denildi.

ŞEHİT OLAN 5 ASKERİMİZİN KİMLİKLERİ DE AÇIKLANDI

Şehit olan askerlerin İstihbarat Üsteğmen Ege Akar, Astsubay Kıdemli Çavuş Abdurrahman Akdoğan ile piyade sözleşmeli erler Özkan Özkanlı, Mahsun Yeşildemir ve Ahmet Kuşak olduğu öğrenildi.

SİNSİ TEHLİKE: * RENKSİZ * KOKUSUZ * TATSIZ HİSSEDİLMEZ

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Abdullah Fişne, metan gazıyla ilgili Milliyet’e açıklamalarda bulundu. Metan gazının zehirli bir gaz olmadığını belirten Fişne “Metan gazı boşluğa dolduğu zaman oksijen oranı azaldığı için, soluduğunuzda zehirlenmezsiniz aslında boğulursunuz” dedi.

Fişne, metan gazının nasıl biriktiğini de şöyle anlattı: “Tahmini olarak bu oranda bir etki oluşturabilmesi için metan gazı üreten kayaçlardan kaynaklanmış olabilir. Her kayaç metan gazı oluşturmaz, bir şekilde organik malzemenin gelip yerleşmiş ve rezervuar kaya diye tabir ettiğimiz bir yapı olması gerekiyor. Metan gazı, belli mesafe altında ve kömür gibi organik madde içeren oluşumlar varsa, organik çürüme sonucu oluşur. Mağarada organik maddelerin çürüyerek bu oranda bir metan gazı oluşturması için çok büyük hacimde olması gerekiyor. Bu nedenle kayaçtan kaynaklanmış olabileceğini düşünüyorum.”

Prof. Dr. Fişne “Metan gazı renksiz, kokusuz ve tatsızdır. Bu nedenle duyu organınızla hissetmeniz mümkün değil. Ancak ölçüm cihazlarıyla ölçersiniz. Basit ve cep telefonu büyüklüğünde cihazlardır. Maden sektöründe yaygınlıkla kullanılıyor” dedi. 

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER