
Bolu’nun gözde kayak merkezlerinden biri olan Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de ocak ayında çıkan ve 78 kişinin ölümüne, 133 kişinin ise yaralanmasına neden olan yangının ardından açılan davada ilk duruşma bugün Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Yangında eşini ve kızını kaybeden Tolga Turan, oğlunu kaybeden Eray Bağcı ve oğlunu kaybeden anne Zeynep Kotan, Milliyet’e konuşarak yaşadıkları derin acıyı ve adalet taleplerini bir kez daha dile getirdi. Aileler, facianın sıradan bir ihmal değil, göz göre göre gelen bir cinayet olduğunu belirterek, sadece otel sahiplerinin değil, olayda sorumluluğu bulunan tüm kişi ve kurumların hesap vermesi gerektiğini söylüyor.
‘Tolga, ölüyoruz!’
Kartalkaya’daki yangında eşi Seha Müge Turan ve 14 yaşındaki kızı Alya Turan’ı kaybeden Tolga Turan, olayın ardından psikiyatrik destek almaya başladığını belirtti. Turan, doktorunun, yaşadığı ağır travma nedeniyle duruşmaya katılmasının uygun olmayacağı yönünde görüş bildirmesi üzerine, Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne dilekçeyle başvuruda bulundu. Dilekçesinde olay anını da anlatan Turan, “03:00 civarında eşim beni aradı, ‘Tolga, ölüyoruz, yanıyoruz!’ dedi. Ardından kızımın çığlıkları geldi ve hat kesildi” ifadelerini kullandı. Turan, “Eşim ve kızımın cenazesini reklam kaplı bir TIR’ın içinde gördüm” dedi.
'İnsani boyutu da çok sarsıcı'
Oğlu Ömür Kotan’ı kaybeden anne Zeynep Kotan, olayın sıradan bir ihmaller zinciri olmadığını ve bu ihmallerin bilinçli olduğunu öne sürerek, “Otelin hiçbir güvenlik önlemi yoktu. Otel yönetimi tüm eksiklikleri biliyor, hepsinin altına imza atmış. Bir yangın durumunda ne yapılacağına dair en küçük bir hazırlık dahi yoktu. Bu bilinçli bir kayıtsızlık. Olası kastın tanımı tam olarak budur. Olay yalnızca teknik ihmallerle sınırlı değil, olayın insani boyutu çok daha sarsıcı” dedi.
'Tek beklentimiz adalet'
Yangında oğlu Eren Bağcı’yı kaybeden Eray Bağcı, yaşadıkları büyük acının ardından tek beklentilerinin adalet olduğunu söyledi ve davanın Türkiye için bir örnek oluşturmasını istedi. Bağcı, “Bu dava Türkiye’de bu tür ihmallerin bir daha yaşanmaması için emsal olmalı. Herkes sorumluluğunun hesabını versin. O nedenle bir kez daha diyoruz, bu dosyanın Türkiye’de benzer faciaların önüne geçecek emsal bir dava olması gerekiyor” şeklinde konuştu.
'Sorumlu olan herkes hesap vermeli'
Turan Milliyet’e yaptığı açıklamada da şunları dedi: “Adalet yalnızca otel sahipleriyle sınırlı kalmamalı. Yangında sorumluluğu bulunan herkesin, en alt kademeden en üst yetkiliye kadar hesap vermeli. Otelin faaliyet göstermesine izin verenlerden, denetim görevini yerine getirmeyenlere, işletme ruhsatını onaylayan kurumlardan olay günü kriz yönetimini sağlayamayan yetkililere kadar tüm sorumluların yargılanmasını istiyoruz.”
Binalara yangın önleme standartı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kartalkaya otel yangını gibi faciaların bir daha yaşanmaması için binaların yangına dayanıklı malzemelerden inşa edilmesine yönelik tedbirler almaya hazırlanıyor. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’te kapsamlı değişikliğe gidileceği öğrenilirken, ilgili sivil toplum kuruluşlarından da öneriler alınmaya başlandı. Cephe Sanayici ve İş İnsanları Derneği (Cepheder) Başkanı Emre Ünaldı, bina cephelerinde özellikle ısı geçirgenlik katsayısına uygun yangına dayanıklı malzemeler için tedbirler alınacağını kaydetti. ● Meltem Güneş ANKARA