Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Dünya Bankası işbirliğiyle Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi kapsamında yeşil dönüşüm projeleri için OSB'lere 250 milyon avroluk finansman temin ettiklerini belirterek, "Sürdürdüğümüz proje kapsamında bu yıl OSB'lerimizin 6 milyar 300 milyon liralık atık su arıtma tesisi, yenilenebilir enerji gibi yeşil altyapı faaliyetlerini destekleyeceğiz." dedi.
Kacır, Ankara'da bir otelde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un da iştirakiyle düzenlenen "Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Lansmanı ile Protokol İmza Töreni"ne katıldı.
Bakan Kacır, burada yaptığı konuşmada, doğadaki dengenin bozulmasının iklim değişikliğini de beraberinde getirdiğini söyledi.
Son dönemde meydana gelen felaketlere dikkati çeken Kacır, "Bu tablo, yeşil dönüşümü dünya gündeminin merkezine taşıdı. Sürdürülebilir ve kapsayıcı küresel ekonominin inşası, ülkelerin önceliği haline geldi. İklim politikalarında uluslararası yasal düzenlemelerin getirildiği, ekonomik değerlerin doğal kaynakları koruyacak şekilde dönüştüğü, çevre teknolojilerinin kullanımının yaygınlaşmaya başladığı, yenilenebilir enerji yatırımlarının öne çıktığı bir dönemin kapılarını araladı." diye konuştu.
Kacır, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımından asla taviz vermeden, ülkenin sanayileşme ve kalkınmasını esas alan bir ekonomik modeli 22 yıldır Türkiye'de uyguladıklarını anlattı.
İklim değişikliğiyle mücadelede uluslararası ölçekte atılan yapıcı adımların öncüsü olmaktan geri durmadıklarını vurgulayan Kacır, şöyle devam etti:
"Ülkemizin Paris Anlaşması'na attığı imza, iklim değişikliğine karşı sürdürdüğümüz mücadelenin bir nişanesi oldu. İlan ettiğimiz '2053 net sıfır emisyon hedefi'miz ve kalkınma önceliklerimiz doğrultusunda sanayimizin tüm alanlarında yeşil dönüşümü sağlayacak çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Sanayimizin sürdürülebilirlik esaslı dönüşümü sürecinde ülkemizin en büyük ticaret ortağı konumundaki Avrupa Birliği'nin (AB) yeşil dönüşüme yönelik attığı adımları da dikkatle takip ediyoruz. Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması, Avrupa değer zincirlerinin önemli bir halkası konumundaki Türk sanayisi için yeşil dönüşümü bir tercihten öte zorunluluk kılıyor."
Kacır, bu süreçlerin, uzun vadeli ve doğru adımlar atıldığında aynı zamanda sanayinin küresel rekabet gücünün artması ve daha sürdürülebilir üretim modellerinin devreye alınması için önemli bir fırsat penceresi sunduğunu dile getirdi.
DÜNYA BANKASI İŞBİRLİĞİYLE İKİ ÖNEMLİ PROGRAM DEVREYE ALINDI
Burada kilit unsurun sanayicinin yeşil dönüşüm yatırımlarında gerekli finansmanla buluşturulması olduğuna dikkati çeken Kacır, "Bu doğrultuda Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) işbirliğiyle 'Düşük Karbon Yol Haritaları'nı hazırladık. 'Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması'na tabi olan çelik, alüminyum, gübre ve çimento sektörlerinin yeşil dönüşüm ve karbon emisyonu azaltımı için ihtiyaç duydukları teknolojileri, yatırım gereksinimlerini ve uygulayacağımız politika adımlarını belirledik. Gerçekleştirdiğimiz çalışma doğrultusunda, ülkemizin 2053'e kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşabilmesi için yalnızca çelik, çimento, alüminyum ve gübre sektörlerinde öngördüğümüz yatırım ihtiyacı 71 milyar dolar. Yatırım ihtiyacının niteliği ve büyüklüğü itibarıyla Türk sanayisiyle uluslararası finans kuruluşlarının net sıfır emisyon hedefine yönelik çabalarını birleştirmeyi ve bu kuruluşların finansal kaynakları, uzmanlığı ve bilgi birikiminden istifade eden çalışma modellerini hayata geçirmeyi sanayimizin yeşil dönüşümü başarıyla gerçekleştirmesinin anahtarı olarak görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Kacır, Bakanlık olarak önemli adımlar attıklarını, EBRD, Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC) işbirliğiyle "Türkiye Endüstriyel Karbonsuzlaştırma Yatırım Platformu"nu kurduklarını anımsattı.
Platform aracılığıyla kamu kurumlarını, uluslararası finans kuruluşlarını, bankaları ve sanayi paydaşlarını bir araya getirerek, öncelikli 4 sektörde karbonsuzlaşmayı sağlayacak yatırımlara 2030'a kadar 5 milyar avro finansman sağlayacakları bilgisini veren Kacır, şöyle konuştu:
"Dünya Bankası işbirliğiyle iki önemli programı devreye aldık. Dünya Bankası finansmanlı, Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi kapsamında yeşil dönüşüm projeleri için OSB'lerimize 250 milyon avroluk finansman temin ettik. Sürdürdüğümüz proje kapsamında bu yıl OSB'lerimizin 6 milyar 300 milyon liralık atık su arıtma tesisi, yenilenebilir enerji gibi yeşil altyapı faaliyetlerini destekleyeceğiz. Dünya Bankası işbirliğinde yürüttüğümüz 450 milyon dolar bütçeye sahip diğer bir program olan 'Türkiye Yeşil Sanayi Projesi' ile sanayimizin yeşil dönüşümde teknoloji ve kapasite geliştirme sürecini hızlandıracak adımlar atıyoruz."
Kacır, Bakanlık koordinasyonunda yürüttükleri projenin KOSGEB'e ayrılan 250 milyon dolarlık kısmını KOBİ'lerin karbon ayak izlerini azaltmaya ve kaynak verimliliğini artırmaya yönelik yeşil dönüşüm planlarını gerçekleştirme yatırımları için tahsis ettiklerini bildirdi.