29.11.2024 - 05:38 | Son Güncellenme:
Akbank, geçtiğimiz günlerde TIME Dergisi ve Statista'nın hazırladığı ve çalışan memnuniyetinin de değerlendirildiği "Dünyanın En İyi Şirketleri 2024" listesinde Türkiye'den yer alan dört şirketten biri ve aynı zamanda tek Türk bankası olmanın gururunu yaşadı. Bu bağlamda Akbank'ı bu başarıya taşıyan kriterlerden biri olan işveren markası stratejilerini ve çalışan memnuniyetine yönelik uygulamalarını Akbank İnsan ve Kültür Genel Müdür Yardımcısı Pınar Anapa ile konuştuk.
* Akbank olarak nasıl bir işveren markası stratejisine sahipsiniz bahseder misiniz?
Bizim işveren markamız "etkile, keşfet, yaşa" mottosu altında toplanıyor. Bunun altında yatan felsefe nedir diye sorarsanız şöyle anlatabilirim: Biz Akbank'ta gerçekten de "en iyilerle" birlikte çalışıyoruz. Hep birlikte zor görünen başarılara imza atıyoruz. Akbanklılar müşterilerinin yanlarında oluyor, onların hayatını etkiliyor. Akbanklılar sektörde ilk olarak çıkardıkları bir ürünle bankacılığı etkiliyor. Sürdürülebilirlik inisiyatifleri ile toplumu ve dünyayı etkiliyor. Burada sayamadığım birçok şey var. İşte bunlardan yola çıkarak Akbanklılara diyoruz ki, sen yapacakların ile geleceğe yön ver, biz hep yanındayız, yan yanayız.
Bizlerin bitmeyen bir tutkusu var. Keşfetmek. Geleceğe giden bir keşif yolculuğunun içerisinde olduğumuzu biliyoruz. Belirsizliklerin olduğunu, yolumuzun sabit olmadığını, her zaman değiştiğini, değişebileceğini biliyoruz. Ama Akbanklı olmak demek, daha iyisi, daha yenisi için ilerlemeyi asla bırakmamak demek. Biz burada tutkularımızı takip etmek, yeni ve çok farklı alanlarda yetkinlikler kazanmak istiyoruz. Bunu sadece gerekli olduğu için de yapmıyoruz, 'ömür boyu öğrenme'nin, kendimizi geliştirmenin ve yarınlara hazırlanmanın önemine inandığımız için yapıyoruz.
Bu yenilikçi kültürümüz ile yakın zamanda TIME Dergisi ve Statista'nın hazırladığı ve çalışan memnuniyetinin de değerlendirildiği "Dünyanın En İyi Şirketleri 2024" listesinde yer alan Türk bankası olmanın gururunu yaşadık. Aynı zamanda Fast Company'nin küresel 'Yenilikçiler İçin En İyi İş Yerleri' listesinde uluslararası kategoride 1. sırada, ABD pazarıyla birlikte değerlendirilen listede ise ilk sırada yer aldık. Küresel arenada böyle prestijli yayınlardan bu şekilde takdir görmek motivasyonumuzu daha da artırıyor.
Yaşa derken de yaşamın kendisinden bahsediyoruz. Ne kadar büyük bir şeyin içinde olursak olalım, içinde bulunduğumuz anlardan keyif almazsak, birbirimize güç vermezsek, bir taraf eksik kalır diye düşünüyoruz.
* İş dünyasının dinamikleri sürekli değişirken, gençlerin bu değişim içindeki rolleri daha da önem kazanıyor. Akbank gençlerin kariyer yolculukları için nasıl bir destek sunuyor?
Biz gençleri sadece "yarının liderleri" olarak görmüyoruz, bugünün dünyasını tasarlarken yanımızda olmalarını istiyoruz. Hep birlikte çalışmanın, hep birlikte üretmenin değerini biliyoruz. Banka içinde bu amaçla geliştirdiğimiz birçok program var.
Örneğin, Future Club adını verdiğimiz bir programımız var. Genç Akbanklılardan oluşturduğumuz ekibimizi genel müdür ve genel müdür yardımcılarımız ile yıl boyunca bir araya getiriyor; bankanın gelişim alanları hakkında fikir önerilerini paylaşabilecekleri ve projeler üretecekleri bir platform oluşturuyoruz.
Shadow Programımız ile kariyerinin başında olan Akbanklıların liderlerimiz ile bir gün geçirerek, liderlerden yakın mentörlük almalarını, kendi iş alanlarından farklı konularda yeni deneyimler kazanmasını sağlıyoruz.
Switch Tersine Mentörlük Programı ile de bu sefer liderlerimiz ile genç çalışma arkadaşlarımız yer değiştiriyorlar ve gençlerimiz mentörlük, liderlerimiz mentilik rolünü üstleniyor.
* Akbank, kurum içi girişimcilik alanında önemli bir ilke imza attı. Akbanklıların tam zamanlı olarak kendi girişim fikirleri üzerinde çalışmalarına olanak sağlayan bu programdan biraz bahseder misiniz?
Akbank+, Türkiye'nin ilk tam zamanlı kurum içi girişimcilik programı. İnovasyon merkezimiz Akbank LAB ile birlikte hayata geçiriyoruz. Akbanklılar, bu program ile girişimci fikirlerini geliştiriyor, finansman buluyor ve Akbank'tan girişimci olarak çıkıyor. Yani özetle, bir girişim fikriniz varsa Akbank+'a katılıp yatırımınızı Akbank'tan alma ve girişimcilik yolculuğunuza başlama fırsatınız var. Geçtiğimiz dönemde programa dahil olan takımlarımızdan 3'ü, Akbank'tan toplamda 1.4 milyon dolarlık yatırım alarak kendi şirketlerini kurdu. Yatırım kararı almayan takımlarımız da edindikleri girişimcilik ve inovasyon bakış açısını yeni projelerde kullanmak üzere Akbank'taki mevcut görevlerine geri dönüyor; bu yolculuğa çıkacak Akbank çalışanlarına rehberlik ediyor ve birer yenilikçilik elçisi oluyor.
* Akbank, dijital dönüşüm sürecinde çalışanlarının yetkinliklerini geliştirmek için hangi stratejileri ve programları hayata geçiriyor?
Dijital dönüşüm çevik, esnek ve yenilikçi bir çalışma kültürü gerektiriyor. Bu doğrultuda, Akbank Akademi liderliğinde oluşturduğumuz beceri merkezleri, farklı ekiplerden çalışanlarımızın gelişen teknolojiler, inovasyon ve tasarım odaklı düşünme konularında ortak bir dil ve yetkinlik kazanmalarını sağlıyor.
Bankanın stratejileri paralelinde gerekli yetkinliklerin kazanılması, bu anlamda ihtiyaçların belirlenmesi ve karşılanması çok önem kazanıyor. Bunun için çok kapsamlı, veriyi iyi kullandığımız değerlendirme yöntemlerimiz var. Her bir Akbanklının bugün ve yarın ihtiyaç duyabileceği teknik, sosyal ve bilişsel yetkinlikler için bir değerlendirme yapıyor, burada gelişim alanlarımızı ortaya koyuyor ve ihtiyaç haritamızı çıkarıyoruz. Burada tüm Akbanklılar için bu değerlendirmeyi yaptığımızı vurgulamak istiyorum. Kapsayıcılık bizim için çok önemli.