Kültür SanatHeybeliada Ruhban Okulu’nun hikâyesi

Heybeliada Ruhban Okulu’nun hikâyesi

20.02.2025 - 07:02 | Son Güncellenme:

İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nden Fatih Öztürk ile Okan Şeker’in yönetmenliğini üstlendiği “Kozmopolis: İnce Çizgi” belgeseli, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılışından kapanışına kadar uzanan süreci ele alarak Türkiye’nin çok kültürlü yapısına ve tarihsel dönüşümüne ışık tutuyor.

Heybeliada Ruhban Okulu’nun hikâyesi

Belgeselde, okulun mezunlarından Fener Rum Patriği I. Bartholomeos, Prof. Konstantinos Delikostantis, Derkon Metropoliti Apostol Danilidis, Akademisyen Andonis Chatzopoulos ile tarihçi ve yazar Pelin Batu, Prof. Dr. Salih İnci’nin görüşleri yer alıyor. Okulun mezunlarının anlatımlarıyla film, yalnızca bir eğitim kurumunun tarihini değil, aynı zamanda İstanbul’un kozmopolit geçmişini, dini-kültürel ve sosyolojik çeşitliliğini de gözler önüne seriyor.

Haberin Devamı

1844 yılında açılan ve 1971 yılında eğitim faaliyetlerine son veren Heybeliada Ruhban Okulu, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde önemli bir eğitim kurumu olarak faaliyet gösterdi. “Kozmopolis: İnce Çizgi” belgeseli, bu köklü okulun geçmişini incelerken, iki farklı dönemin siyasi, kültürel ve toplumsal dinamiklerini de ele alıyor. Çekimleri bir yıl süren belgesel, Heybeliada Ruhban Okulu, Aya Triada Manastırı, İstanbul Rum Patrikhanesi ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi gibi farklı mekânlarda gerçekleştirildi. Belgesel, arşiv görüntüleri ve tanıklıklarla okulun geçmişini ayrıntılı bir şekilde ele alıyor. Filmin yönetmenlerinden Okan Şeker “İstanbul, yüzyıllar boyunca medeniyetlerin kesişim noktası, farklı inançların, kültürlerin ve dillerin iç içe geçtiği bir kozmopolis oldu. İstanbul’un kozmopolit yapısı sürekli olarak ince bir çizgi üzerinde yürümüştür. Belgeselin hikâyesi de bu ince çizginin bir yansımasıdır” dedi.