Son dakika TÜBİTAK haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan TÜBİTAK gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan TÜBİTAK haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 8.007 tübitak haberi bulunmuştur.
Akademide Bartın sürpriziBartın Üniversitesi, 17 yıllık bir üniversite olmasına rağmen bazı alanlarda köklü üniversiteleri dahi geride bırakıyor. Rektör Uzun, başarının sırrını “Stratejik yönetim, bilimsel üretkenlik ve güçlü bir ekip anlayışı” olarak açıklıyor.
Bakan Kacır: Küresel İHA pazarının yüzde 68'i Türk markalardaSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "İnsansız hava araçlarında robot uçaklar diyebileceğimiz İHA, SİHA teknolojisinde Türkiye bugün dünya lideri. Hem de açık ara dünya lideri. Bütün küresel İHA pazarının yüzde 68'i Türk markalara, Türk sistemlere ait" dedi.
Bakan Uraloğlu açıkladı! Demir yolu hatlarında yapay zeka dönemiUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, demiryolu ağını dijital çağa uygun hale getirmek için yerli ve milli çözümlerle yapay zeka entegrasyonunu hızlandırdıklarını belirtti. Otomatik Tren Muayene İstasyonlarında yapay zekanın toplanan verileri değerlendirerek arızaları oluşmadan tespit ettiğini belirten Bakan Uraloğlu, “Demiryolu hatlarında uzaktan takip ve analiz imkânı sunarak bakım süreçlerini büyük ölçüde iyileştiriyoruz.” dedi.
Eğitimde yapay zekâ asistanı2025 - 2026 eğitim yılında öğrencilere ve öğretmenlere yapay zekâ asistanı sunulacak. Milli Eğitim Bakanlığı’nın TÜBİTAK ile çalıştığı projede yapay zekâ asistanına 24 saat erişilebilecek
‘Yeşil dönüşüme’ rehberlik edecekAntalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve TÜBİTAK iş birliğinde KOBİ’lerin yeşil inovasyon ve teknoloji dönüşümünü hızlandıracak yüzde 90 hibeli mentörlük desteği başlıyor. ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Hacısüleyman, “Firmalarımız yeşil inovasyonla rekabet gücünü artıracak, biz de yol gösterici olacağız” dedi.
Amasra'da 43 kişinin öldüğü maden faciası davasında karar açıklandıTürkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocağında 14 Ekim 2022'de 43 işçinin hayatını kaybettiği, 9 işçinin yaralandığı patlamaya ilişkin 4'ü tutuklu 23 sanığın yargılandığı davada karar açıklandı.
'Yüksek teknolojili ürün ihracatımız, geçtiğimiz yıl 101 milyar dolara ulaştı'Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Milli gelirimizi son 22 yılda 236 milyar dolardan 1,3 trilyon dolara çıkardık. Kişi başı milli gelirde 15 bin doları yakaladık. Planlı sanayi alanları, nitelikli insan kaynağı ve güçlü lojistik bağlantılarıyla ülkemizi küresel üretim üssü konumuna taşıdık. 2002 yılında yalnızca 10 milyar dolar olan orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatımız, geçtiğimiz yıl 101 milyar dolara ulaştı" dedi.
Hayalet füze denizdeki hedefi merkezden vurduTürk Hava Kuvvetleri’nin yoğun bir şekilde korunan kara ve deniz hedeflerini havadan ve yaklaşık 275 kilometrelik bir menzilden vurma kabiliyeti, daha ileri aşamaya taşınıyor.
Bakan Kacır: Küresel pazarın yüzde 68'i Türkiye'nin markalarının elindeSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "20. yüzyılda önemli bir havacılık ülkesi değilken bugün milli İHA, milli SİHA, helikopter platformları, jet eğitim uçakları, savaş uçaklarımızla yeni havacılık gücü haline geldik. Türkiye insansız hava aracı pazarında dünyada açık ara lider, küresel pazarın yüzde 68'i Türkiye'nin markalarının elinde." dedi.
Türkiye'nin milli elektrikli hızlı trenlerinde Bursa imzası"Milli Elektrikli Hızlı Tren Projesi"ndeki vagon tasarımları, tavan modülü, raf sistemleri, koltuk arkası eğlence sistemi ve aydınlatma sistemleri gibi bileşenlerin üretim ve tasarımları Bursa'daki raylı sistemler firmasında gerçekleştiriliyor.
Özel sektör, süper bilgisayarlarla hız ve verimliliğini artıracakTürk özel sektörü de robotikten savunma sanayisine, siber güvenlikten nanoteknolojiye kadar pek çok stratejik alanda ücretsiz kullanılabilen süper bilgisayar sayesinde zamandan ve maliyetten tasarruf ederek projelerini hızla tamamlayabiliyor.
7/24 rektörİTÜ Rektörü Hasan Mandal, kimi zaman sabah 05.00’te toplantı yapıyor kimi zaman da gece 23.00’te kütüphanede çorba dağıtıyor. Konutunu 40 kişinin kalabileceği yurda dönüştürerek öğrencilerle komşu olmayı tercih eden Mandal, eve gittiğinde bile penceresinden öğrencilerle selamlaşıyor.
“Aşı karşıtlığı bir tür biyoterörizm”Ege Üniversitesi Aşı Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Adnan Yüksel Gürüz, “Aşı karşıtlığının hiçbir bilimsel dayanağı yok. Aşı karşıtlığı bir tür biyoterörizmdir” diyor.
Bakan Göktaş: Bilgi ve farkındalık artırıcı etkinliklere ağırlık vereceğizAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "Önümüzdeki dönemde, Eylem Planımız doğrultusunda, kadınların bağımlılıkla mücadele ve tedavi süreçlerinde güçlenmelerini destekleyecek bilgi ve farkındalık artırıcı etkinliklere ağırlık vereceğiz." dedi.
Kripto varlık düzenlemesi Resmi Gazete'deSPK'nın, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kuruluş, çalışma esasları ve sermaye yeterliliklerine ilişkin ikincil düzenlemeleri içeren tebliğleri Resmi Gazete'de yayımladı.
Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler Resmi Gazete'de!Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) ikincil düzenlemeleri kapsamında Türkiye'de kurulacak kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kuruluş sermayeleri asgari 150 milyon lira, saklama kuruluşlarının ise asgari 500 milyon lira olarak belirlendi.
Ankara'dan 5 ülkeye çözüm! Şarjda park sorununa son: '25'incide amorti ediyor'Elektrikli araçların şarj istasyonlarını ‘işgal’ eden benzinli araçlardan pek çok kişi şikâyetçidir. Ancak bunun için bir yasal düzenleme ya da cezai yaptırım bulunmuyor. Kurallara uymak ve yaşanan topluma saygı duymaksa çoğu zaman unutuluyor. Bu nedenle kişilerin ve kullanıcıların haklarını korumak için yapılan yeni girişimler dikkat çekiyor. Tıpkı Ankara'dan 5 ülkeye yayılarak şarj istasyonlarını işgalden koruyan ODTÜ kökenli proje gibi.
İHA avcısı GÖKBERK FPV’leri imha ettiASELSAN, yeni nesil teknolojilerden biri olan yönlendirilmiş enerji silahları alanında da çalışmalarını sürdürüyor.
Bakan Kacır: Türkiye, teknoloji girişimciliğinde altın çağını yaşıyor!CYBERGO Girişim Ofisi açılışına katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Toplumumuzun her kesiminden yeteneklerin girişimcilik yolculuğuna güçlü bir başlangıç yapmasını sağlayan geniş destek mekanizmalarıyla Türkiye, teknoloji girişimciliğinde altın çağını yaşıyor. Tohum öncesi yatırım sayısında Avrupa’da 2.’yiz" dedi.
Türk vatandaşlarına Svalbard'da yaşama yolu açıldı!Spitsbergen Antlaşması'nın Türkiye tarafından yürürlüğe girmesiyle Türk vatandaşları ve şirketleri takımadalarda mülk edinme ve oturma hakkı elde edecek, Türk öğrenciler Svalbard Üniversite Merkezi'nde eğitim alabilecek.
Tübitak ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.