Aidan Heslop’tan Rumkale’de uçurum dalışı!Aidan Heslop, proje kapsamında mavi ve yeşil tonlarıyla göz kamaştıran Gaziantep Rumkale'de muhteşem bir dalış gerçekleştirdi.
Aidan Heslop’tan Rumkale’de uçurum dalışı!Aidan Heslop, proje kapsamında mavi ve yeşil tonlarıyla göz kamaştıran Gaziantep Rumkale'de muhteşem bir dalış gerçekleştirdi.
Türkiye'de mutlaka görülmesi gereken 12 kaleTarih boyunca insanlığın en önemli yerleşim alanlarından biri olan Türkiye coğrafyası, pek çok ilke ev sahipliği yapmasının yanı sıra binlerce yıl geçmişe uzanan yapılarıyla da dikkat çekiyor. Roma İmparatorluğu'ndan Osmanlı İmparatorluğu'na binlerce yıllık tarih boyunca Türkiye'nin farklı bölgelerine inşa edilmiş olan kaleler bulundukları bölgenin saldırılar karşısında korunması yönünde öneme sahip olmakla birlikte günümüzde de o yerlerin en önemli turistik simgeleri haline gelmiş durumda.
150 metre yüksekteki cam terasta yürümek yürek istiyor!Gaziantep’te tarihi Rumkale'de yapımı tamamlanan cam terasın kapıları, ilk ziyaretçilere açıldı. 150 metre yükseklikte yürüyenler, ya yakınlarına sarılarak manzaranın keyfini çıkarmaya çalıştı ya da korkuluklara tutunarak geri döndü.
Fırat'ın tarihi incisi RumkaleTürkiye'deki en önemli kaleler arasında yer alan Rumkale, Fırat nehri ve Merzimen çayının kesiştiği noktada yer alır. Muhteşem bir coğrafyanın tam ortasında konumlanan Rumkale'nin tarihi de binlerce yıl öncesine uzanmakta. Gaziantep'in Nizip ilçesi sınırlarında yer alan Rumkale, Hristiyanlık tarihinde e büyük bir öneme sahip. Hz. İsa'nın 12 Havarisi'nden biri olan Yuhanna'nın yaşadığı ve İncil'i sakladığı yer olan Rumkale, Hristiyanlar tarafından kutsal kabul edilmekte.
Gaziantep Gezilecek Yerler (2021) - Gaziantep Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerlerin ListesiGaziantep, en köklü geçmişe sahip olan illerimizden biridir. Doğal güzelliklerden çok, Gaziantep’in geneline tarihi yapılar hakimdir. Çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan şehirde doğal afetler ile meydana gelen yapılar bulunduğu gibi Persler tarafından yapılan, Osmanlı Devleti tarafından yapılan eserler de yer almaktadır. Rehberin içerisinde yer alması gereken 20 farklı tarihi ve önemli yapıyı sizler için derledik. Gaziantep genel olarak taş zeminli dar sokaklara sahiptir. Şehirde gezerken sürekli olarak bakırcıların sesi duyulmaktadır. Yıllar içerisinde çok fazla değişikliğe maruz kalan şehir, yine de kendisine özgü mimarisini en iyi şekilde korumuştur. Sadece mimari yapı ile sınırlı kalmayıp, mutfak lezzetleri anlamında da oldukça gelişmiştir. Çeşitli müzeler ile Gaziantep mutfağı yerli ve yabancı turistlere en iyi şekilde tanıtılmaktadır. Sadece günümüzdeki lezzetler değil, gelenek haline gelen çok eski lezzetler de hala üretilmekte ve tüketilmektedir. Gaziantep’te gezilecek çok yer, tadılacak çok lezzet vardır. Şehre gidildiği zaman bunların her birinin görülmesi ve tadılması gerekmektedir. Şehre gitmeden önce sistemli bir gezi planlaması yapılmalı ve bunun için de bir gezi rehberi oluşturulmalıdır.
Türkiye'nin drone şampiyonu TEKNOFEST'te belli olacakTürkiye'nin ilk havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, Türkiye Drone Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak. Rumkale'de tarih ve doğa içerisinde özel olarak hazırlanan parkurda pilotlar, tasarım ve montajlarını kendilerinin yaptığı araçlarla yarışacak
Rumkale eski günlerine dönüyorYeni tip corona virüs (Covid-19) salgını sürecinde tarihinin en sakin günlerini yaşayan Fırat'ın incisi tarihi Rumkale, normalleşme süreciyle yeniden ziyaretçilerini ağırlıyor.
Fırat'ın incisi RumkaleRumkale, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafında Türkiye'nin en önemli kalelerinden biri olarak seçildi. Bu tarihi yapı son dönemde turistlerin de gözde rotaları haline gelmiş durumda.
Fırat'in incisi Rumkale havadan görüntülendiUrartu, Babil, Sümer, Selçuklu ve Osmanlı gibi medeniyetlerin izlerini taşıyan Rumkale, havadan görüntülendi. Bölgede yapılan arkeolojik kazılar ve restorasyon çalışmaları nedeniyle 5 yıldır ziyarete kapalı olan Rumkale'deki çalışmalar tamamlandı. Türkiye'nin gündemini uzun süre meşgul eden Birecik Barajının yapımı ve Halfetinin bir bölümünün sular altında kalmasının ardından, yükselen Fırat Nehri sebebiyle restorasyon çalışmaları tekne ve teleferik sistemiyle yapılmıştı. Dünyanın en sessiz ilçeleri arasında yer alan Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesi ile Gaziantep'in Yavuzeli ilçesi sınırlarında bulunan Rumkale tarihi ve doğa güzellikleri ile yeniden ziyaretçilerine kapılarını açıyor. Urartu, Babil, Sümer, Selçuklu ve Osmanlı gibi medeniyetlerin izlerini taşıyan Rumkale, bölgede yapılan tarihi kazı ve restorasyon çalışmaları nedeniyle 5 yıldır ziyaretçiye kapalı bulunuyordu. Bölgede bulunan kale, tarihi evler ve mağaralardaki restorasyon çalışmaları tamamlanarak kale çevresine güvenlik kamerası ve aydınlatma sistemleri kuruldu. Restorasyonu tamamlanan Rumkale'nin Gaziantep ve bölge turizmine hareket getirmesi beklenirken, 2000 yılında büyük bir bölümü sular altında kalan Halfeti ile bölge turizminin bütünleşmesi bekleniyor. Tekne turu Gaziantep’in Yavuzeli ilçesinde bulunan ve Fırat Nehri kıyısında tarihi ve doğal güzellikleri buluşturan Rumkale’ye 2000 yılında büyük bir bölümü Birecik Barajı'ndan dolayı sular altında kalan Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinden de ulaşılabiliyor. Rumkale ve Halfeti ilçesinde tekne ile gezebilen ziyaretçiler, bölge doğa ve tarih güzelliklerinin yanı sıra su altında kalan batık kenti de 1.5 saat süren tekne turu ile görebiliyor.
Rumkale turizme açılıyorİncil'in nüshalarının çoğaltıldığı yer olarak rivayet edilen Rumkale, turizme kazandırılacak. Gaziantep'in Nizip ve Yavuzeli ilçeleri ile Şanlıurfa'nın Birecik ve Halfeti ilçeleri sınırlarında bulunan ve birçok medeniyetin izlerini taşıyan Rumkale, Merzimen Çayı'nın Fırat Nehri'ne döküldüğü bölgede, kayalıklarla çevrili bir tepede bulunuyor.