Son dakika kirlilik haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan kirlilik gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan kirlilik haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 3.284 kirlilik haberi bulunmuştur.
2024 yılında çevreyi kirletenlere 2 milyar 90 milyon TL cezaÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca 2024 yılında gerçekleştirilen 75 bin 563 denetimde çevreyi kirleten 7 bin 448 tesise ve 98 deniz aracına 2 milyar 90 milyon 702 bin 58 TL ceza uygulandı.
Marmara’da müsilaj denetimleri sürüyor: Bursa Büyükşehir’e 3.3 milyon TL ceza kesildiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı müsilaj riskiyle karşı karşıya olan Marmara Denizi ve çevresinde denetimlerini sıkılaştırdı. Bursa’da denetim yapan ekipler, kentsel atık suları arıtmadan doğrudan Deliçay Deresi’ne döken Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı BUSKİ’nin Doğu Atıksu Arıtma Tesisi’ne 3 milyon 340 bin 688 TL ceza kesti.
Bathonea: İstanbul’un bilgi deposuİstanbul’da, Küçükçekmece Gölü’nün Avcılar kıyısında İstanbul tarihi için önemli bir arkeolojik kazı çalışması var. Hellenistik Dönem’den Geç Osmanlı’ya kadar uzanan kalıntıların bulunduğu Bathonea Antik Kenti’ndeki kazılarla İstanbul tarihinin eksik parçaları tamamlanıyor.
Ayasofya'nın altında yatan gizli miras! 'Bizi bekleyen sürprizleri henüz bilmiyoruz'1500 yıl önce 3’üncü ve son kez inşa edilen Ayasofya, onca yağmalama, deprem ve bakımsızlığa rağmen ayakta kalmıştı. Bugünlerde dünyanın dört bir yanından ziyaretçilerini ağırlayan kadim yapı, yer altında da en az içindeki kadar merak uyandıracak bilgiler saklıyor. Yakın bir zamanda ziyarete açılması beklenen tünelleri ve mezar odalarındaki sırlar ile ‘bilime’ ihtiyaç duyan Ayasofya'daki Roma mirasını Prof. Dr. Hasan Fırat Diker anlattı.
Bakan Kacır: İki önemli program devreye alındıSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır "Yeşil Büyüme Teknoloji Yol Haritaları'nı da TÜBİTAK eliyle ilan ettik. Yol haritamızda demir çelik, alüminyum, çimento, kimyasallar, plastik ve gübre sektörlerinde sanayi kuruluşlarımızın teknolojik ihtiyaçlarını tespit ettik. Tüm paydaşlarımızın katkısıyla, çığır açıcı AR-GE ve yenilik temelli çözümler için 2026, 2030 ve 2035 yıllarına ilişkin hedefleri belirledik." dedi.
Mudanya'yı müsilaj sardı, deniz beyaz tabakayla örtüldüBursa'nın Mudanya ilçesinde kış mevsimine rağmen denizde tedirginlik eden görüntüye rastlandı. Denizde sahili kaplayan tabakaları gören vatandaşlar endişeli olduklarını dile getirdi.
Mühendis Nedir, Ne İş Yapar? Mühendis Olmak İçin 2025 Mühendislik Bölümleri Nelerdir?Mühendislik dört ana daldan oluşur. Makine, inşaat, kimya ve elektrik alanında hizmet veren mühendisler günlük hayatta ve üretim tesislerinde kullanılabilecek sistemler geliştirir. 30'a yakın mühendislik türü bulunmaktadır ve her birinin çalışma alanı farklıdır. Mühendis nedir, ne iş yapar? Merak edenler için ayrıntılı bir şekilde derledik.
9 ayda 92 metruk bina yıkıldıKonak Belediyesi, ilçede can ve mal güvenliği için risk oluşturan metruk binaları, yasalar ve mevzuatlara uygun olarak yıkıyor. Bu kapsamda geçen 9 ayda, toplum sağlığını tehdit eden ve görsel kirlilik yaratan 92 metruk bina ortadan kaldırıldı.
Profesörden Türkiye için 'kurak dönem' uyarısıBoğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, "Yağışlara sevindik fakat Türkiye önümüzdeki 10 gün, ilk birkaç gün Batı Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz kıyıları dışında Sibirya yüksek basıncının etkisinde kalacak. Kuvvetli yüksek basınç koşulları nedeniyle de ilk birkaç gün Türkiye'nin yaklaşık batı yarısında beklenen yağışlar dışında, genel olarak yeniden kurak bir döneme gireceğiz" dedi.
Marmara’ya yayılıp Kuzey Ege’ye ulaştıProf. Dr. Mustafa Sarı, 23 Ekim 2024’te Erdek Körfezi’nde ortaya çıkan müsilajın, yedi hafta içinde bütün Marmara Denizi’ne yayıldığını belirtti. Sarı, Marmara’da biyolojik arıtmaya tabi tutulan evsel atıkların, üç yılda yüzde 51’den yalnızca yüzde 51.7’ye çıktığını vurguladı.
Müsilaj bilim kurulu toplandıMarmara Denizi Eylem Planı kapsamında oluşturulan Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Yardımcısı Fatma Varank başkanlığında toplandı.
Deniz çayırları ve mercanların korunmasına yönelik çalışmalar devam ediyorSürdürülebilirlik stratejisi kapsamında iklim kriziyle mücadeleyi deniz ekosisteminin korunmasını hedefleyen Garanti BBVA’nın Deniz Temiz Derneği TURMEPA iş birliğiyle yürüttüğü Mavi Nefes Projesi kapsamında, 2024 yılında Fethiye-Göcek ve Saros Körfezinde deniz çayırları ve mercanların korunmasına yönelik adımlar atıldı. Deniz çayırları ve mercan habitatlarının korunması, ekimi ve izlenmesini hedefleyen bu çalışmalarla, deniz ekosistemini denizlerdeki biyoçeşitliliği iyileştirme yönünde uzun vadeli bir etkinin yaratılması amaçlanıyor.
İkinci atık su arıtma tesisi için geri sayımİzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Torbalı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasitesini 450 milyon liralık yatırımla üç kat artırarak günde 21 bin metreküpten 57 bin metreküpe çıkardı.
Erdoğan'dan yeni anayasa açıklaması: Hedeflerimize daha hızlı ulaşmayı sağlayacakCumhurbaşkanı Erdoğan, Muğla’da STK Temsilcileriyle Buluşma programında, "Yeni anayasa Türkiye için lüks değil, çok geç kalmış bir ihtiyaçtır. Bu yönde atılacak adım Türkiye Yüzyılı hedefine daha hızlı ulaşılmasını sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.
Kabus her an dönebilir! Marmara'da en riskli 3 bölge belirlendiİstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen ve 2 yıl süren "Marmara Denizi'nde Denizanası Artışları Sebep ve Sonuçları" başlıklı proje tamamlandı.
Tekirdağ ve İzmit Körfezi'nde tespit edildi! Marmara'da korkulan oldu:Marmara Denizi’nde 2021 yılında yoğun olarak gözlemlenen müsilaj (deniz salyası) sorunu, aradan geçen yıllara rağmen sürüyor. Bilim insanlarının yaptığı iki ayrı çalışmada Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesi açıkları ile İzmit Körfezi’nin Gebze Eskihisar bölgesinde müsilaj tespit edildi..
'Devletin kayıt dışı ile mücadelesini destekledik, UTTS'de uzlaşıyı sağladık'Kayıt dışı ekonomi ile etkin mücadele amacıyla kurulan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ile ilgili açıklamalarda bulunan Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, UTTS'nin maliyetlerine karşı çıktıkları için dava açtıklarını ancak Darphane ile kurulan diyalogla uzlaştıklarını belirterek "Belirsizlik ortadan kalktı. Davaları geri çektik” dedi.
Kabus geri dönüyor! İstanbul ve İzmit Körfezi'nde büyük tehlike
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Erdek'te yaptığı dalışlarda şoke eden manzara ile karşılaştı. Marmara'nın tamamına yayıldığını belirtti.
Kirlilik ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.