Son dakika genetik hastalık haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan genetik hastalık gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan genetik hastalık haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 2.324 genetik hastalık haberi bulunmuştur.
Tüp bebekte en yüksek başarı 30 yaş altındaki hastalardaDoğal olarak bir kadının en kolay gebe kalabildiği yaşlar 24-25’tir. Çocuk sahibi olmayı 40 yaş sonrasına erteleyen birçok kadın maalesef istediği sonucu alamayabilir. Tüp bebekte başarı oranı, kadının yaşı ve yumurtalık rezervine göre değişir.
1 yaşında bunayan kızın dramı! Parkta oynarken başladı: 'Birçok çocuk bu hastalıkla yaşıyor'Henüz 1 yaşındaki küçük kız parkta oynarken sendeledi. İlerleyen günlerde de önce dengesi bozulup ayakta duramadı, sonrasında da konuşma ve beslenme yetisini kaybetti. Dört koldan çare arayan doktorların ilk başta viral bir enfeksiyon sandığı bu olayın ardından ise demans çıktı! "Birçok çocuk ve ergen tedavisi olmayan bu hastalıkla yaşıyor" diyen Prof. Dr. Dilara Fisun İçağasıoğlu bilinmeyen gerçeği anlattı.
Gebelikte komplikasyon riskini artıran faktörlerGebelikten önce mevcut olan diyabet, hipertansiyon, kalp, böbrek hastalıkları gibi kronik rahatsızlıklar, gebelik süresince komplikasyon riskini artırır. Bu sebeple gebelik öncesi dönemde kontrolleri aksatmamak önemlidir.
13 yaşındaki Mert'in kahreden sonuEskişehir'de halk arasında 'kelebek hastalığı' olarak bilinen 'Epidermolysis Bullosa' hastası Mert Akbaba (13) tedavi gördüğü üniversite hastanesinde hayatını kaybetti.
2 senede 34 yıl yaşlandı! Kırmızı lekeleri alerji sandı, sebebi ölümcül çıktıBir gece ansızın vücudunda kırmızı lekeler çıkmaya başladı. Ailesi ise kızlarını hastaneye götürünce gerçeği öğrendi. Henüz ergenlik çağındaki genç kız artık annesinden bile daha yaşlı görünüyor. Bunun sırrı da anne ve babasında saklı!
Genetik tanılı tüp bebekAnne adayının yaşı 38’den ileri ise, daha önce düşük yapmış kadınlarda düşüklerden gönderilen örnekte genetik bozukluk varsa, anne veya baba adayında genetik bozukluk öyküsü varsa genetik tanılı tüp bebek yöntemine başvurulabilir.
Genetik miras aileyi parçaladı! 2 kardeşimi ve 1 yavrumu kaybettimVan'da, Kevi-Ferhat Akkaya çiftinin 5 çocuğundan 3'ü kas hastası olarak dünyaya geldi. Can 15 yaşındayken 3 yıl önce hayatını kaybetti, İsa (3) ve Ender Akkaya (17) da genetik kas hastalığı nedeniyle, günden güne kemikleri eriyerek yatağa bağlı yaşıyor.
14 yaşındaki çocuğun kuyruk kabusu! Babası kesmeye çalıştıDoğuştan kuyruğa sahip olan 14 yaşındaki çocuğun görüntüleri dünya basınında kısa sürede gündem oldu. Yaşadığı sıkıntıları anlatan talihsiz çocuk hakkında doktorlardan açıklama geldi.
Fraser sendromlu Sevgi Hira için evdeki ışıklar hiç kapatılmıyorManisa'nın Salihli ilçesinde ender görülen bir genetik hastalık olan ‘Fraser sendromu’ nedeniyle gözleri görmeyen, kulakları duymayan, burun delikleri olmayan, ayakları ise içe dönük olan 6 yaşındaki Sevgi Hira Şahin, elinden kasnağı ve ışıklı oyuncağını bir an olsun bırakmıyor. Sevgi Hira’nın bir gözü ışığa duyarlı olduğu için ailenin evindeki ışık, bir an olsun sönmüyor.
Fraser sendromlu Sevgi Hira için evdeki ışıklar hiç kapatılmıyorManisa'nın Salihli ilçesinde ender görülen bir genetik hastalık olan ‘Fraser sendromu’ nedeniyle gözleri görmeyen, kulakları duymayan, burun delikleri olmayan, ayakları ise içe dönük olan 6 yaşındaki Sevgi Hira Şahin, elinden kasnağı ve ışıklı oyuncağını bir an olsun bırakmıyor. Sevgi Hira’nın bir gözü ışığa duyarlı olduğu için ailenin evindeki ışık, bir an olsun sönmüyor.
11 parmağı var! Görenler çok şaşırıyor...Elazığ'da polidaktili genetik hastalığına sahip olan ve 11 parmağı bulunan Bilal Dağ, dikkat çekiyor. Bir kızında da doğuştan 11 parmak olduğunu aktaran Dağ, oğlunun ise 13 parmaklı olarak dünyaya geldiğini söyledi.
Elazığ’da 11 parmaklı adam görenleri hayrete düşürüyorElazığ'da polidaktili genetik hastalığına sahip olan ve 11 parmağı bulunan Bilal Dağ, dikkat çekiyor. Bir kızında da doğuştan 11 parmak olduğunu aktaran Dağ, oğlunun ise 13 parmaklı olarak dünyaya geldiğini söyledi.
Hastalık kör etmeden önce Türkiye'yi karış karış gezdiler!Bir hastalık düşünün ki çocuk yaşlarda başlıyor, önce geceleri görmekte zorlanıyor, ardından 30 yaşına gelmeden kör oluyorsunuz. Altı kişilik Kanadalı aile, genetik hastalıktan muzdarip olduklarını öğrenince yollara düştü ve Türkiye'de ayak basmadık yer bırakmadı.
Kalıtsal hastalığı olan çiftler için tüp bebek tedavisiİnterfil çiftlerin bebek sahibi olmasına yardımcı olmak için yaygın olarak kullanılan tüp bebek tedavisi, ailelerin çocuklarına ciddi kalıtsal hastalıkları geçirmemesine yardımcı olan bir prosedürün parçası haline gelmiştir. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hediye Dağdeviren kalıtsal hastalığı olan çiftler için tüp bebek tedavisi hakkındaki görüşlerini anlattı.
Anne baba olmadan bu testleri yaptırınDoç. Dr. Ahmet Yeşilyurt, 7 binin üstünde gen hastalığı olduğuna dikkat çekerek, "Tüm genetik hastalıkları anne baba adaylarına yaptığımız testlerle tespit edebilmekteyiz" dedi.
Anne-baba olmadan önce hangi testleri, neden yaptırmalısınız?Son yıllarda genetik alanındaki hızlı gelişmeler sayesinde, daha önce tanı konulamayan birçok hastalığa günümüzde kesin tanı konulabildiğini biliyor muydunuz? Hatta sadece tanı konulmakla da kalınmıyor, birçok kalıtsal hastalığın tedavi ve takibinde de genetik testler büyük fayda sağlıyor.
13 yaşında 200 kilo! İdil için yeni umutKosova’da yaşayan 13 yaşındaki İdil Abazi’ye, yaklaşık 10 yıl önce Prader Willi Sendromu teşhisi konuldu. Yıllar içinde 200 kiloya ulaşan talihsiz çocuk, zamanla yatağa bağımlı hale geldi. Ülkesindeki hekimlerin ‘hayati tehlikesi var’ diyerek ameliyat etmemesi üzerine ailesiyle İstanbul’a gelen Abazi’ye Türk hekimler umut oldu. Tüp mide ameliyatı olan Kosovalı 13 yaşındaki İdil, 1 haftada 10 kilo verdi. Oldukça mutlu olduğunu söyleyen küçük çocuğun 1 yılda kilosunun yüzde 80’ini vermesi bekleniyor.
Aşı tereddüdü liseli Nehir'i hastanelik etti: Zor bir süreçten geçtimİzmir’de ailesinin tereddüt yaşadığı için Covid-19 aşısını yaptırmadığı MPS Tip 1 hastası 14 yaşındaki Nehir Dülgeroğlu koronavirüse yakalandı. Zorlu bir tedavi sürecinin ardından hastalığı atlatan Nehir, "Hastalık, kusma şikayetiyle başladı. Zor bir süreçten geçtim. Çok yoğun bir şekilde kol ve bacak ağrısı çektim" dedi.
Anne adayları gebelikten kaç ay önce check-up olmalı? Check-up Uzmanı Dr. Selda Üçüncüoğlu, gebelik planlanmadan 3 ay öncesinde başlayan jinekolojik muayene, değerlendirme ve check-up ile kadınların bu özel dönemi daha rahat geçirilebileceğini belirtti.
Tıbbi Genetik Nedir? Tıbbi Genetik Doktorları Hangi Hastalara Bakar? Tıbbi Genetik Tahlili Kaç Günde Çıkar?Tıp dünyasının ilerlemesi ile pek çok şeyi önceden bilme yetisine sahip olmaya başladık. Bunlardan biri de genetik testlerdir. Genetik testler bizim ve doğacak çocuklarımız hakkında çok şey söyleyebilir. Peki, Tıbbi genetik nedir, genetik testini kimler yapar, sonuçları kaç güne çıkar? İşte, merak edilen tüm detaylar.Tıbbi genetik, kalıtsal ve genetik faktörlerin bir hastalığa, doğum kusuruna ya da bir sağlık problemine kalıtsal yatkınlığa neden olmada nasıl rol oynadığıyla ilgilenen tıp dalıdır.
Otozomal Ne Demek? Biyolojide Otozamal Ne Anlama Gelir?Biyoloji dersinde kalıtım konusu bulunmaktadır. Kalıtım konusunda ise bilinmeyen yeni terimler kullanılmaktadır. Bu terimlerden bir tanesi “otozomal” terimidir. Otozomal terimi genel olarak kalıtım konusunda kullanılmaktadır. Biyoloji biliminde kullanılan kelimelerden biridir. Otozomal ne demek? Biyolojide otozamal ne anlama gelir? İşte özellikle biyoloji biliminin kalıtım konusunda kullanılan kelimelerden biri olan otozomal ile ilgili bilgiler.
Genetik Hastalık ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.