Son dakika bunama haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan bunama gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan bunama haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 597 bunama haberi bulunmuştur.
Binlerce çalışma değerlendirildi: İşte hafızayı keskin tutmanın en iyi yoluÇoğumuz zihnimizi keskinleştirmek için Sudoku, Wordle gibi zihnimizi çalıştıran uygulamalara yöneliyoruz. Ancak araştırmalar giderek hafızayı, odaklanmayı ve beyin sağlığını artırmanın en iyi yollarından birinin egzersiz olduğunu gösteriyor. İşte detaylar!
Dokuz saat uyku bunama nedeniBilim insanları çok fazla uyumanın da zararlı olabileceğini keşfetti. Araştırmacılar, günde dokuz saat uyumanın beyin yaşlanmasını hızlandırabileceğini ve bunun da ileride hafıza sorunlarına yol açabileceğini buldu. Teksas Üniversitesi’ndeki araştırma, günde dokuz saat uykunun katılımcıların beynini 6.5 yıl yaşlandırdığını keşfetti.
Kovid ile gelen demans riskiAğır kovid geçirenlerin 70 yaşına gelmeden demans hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Uzun süreli kovidin demans riskini beş kat artırdığı araştırmada belirlendi.
Demansa karşı zona aşısı mı?280 bin yaşlının incelendiği Stanford Üniversitesi’ndeki çalışmada, zona aşısı olanların önümüzdeki yedi yıl içinde bunama riskinin yüzde 20 daha az olduğu belirlendi.
Yeni bir dil, dinç bir beyin! ‘Bunama semptomlarını geciktirilebilir’Bilişsel rezervin, beynin yaşlanma sürecinde ve nörolojik hastalıklara karşı dayanıklılığını belirleyen önemli bir faktör olduğunu aktaran Uzman Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, yabancı dil öğrenmenin beyin sağlığına etkileri hakkında bilgi verdi.
Bunamanın işareti çene kasında gizli! İskeleti küçük olanlar risk altındaJohns Hopkins Tıp Fakültesi'nde yapılan yeni bir araştırmaya göre, kas kütlesi kaybının diğer adıyla sarkopeninin, demans riskini önemli ölçüde artırabileceğine dair veriler elde edildi. Bulgulara göre, belirli bir çene kasının demansla ilgili mesaj verdiği ortaya çıktı. İşte çalışmanın hayret verici detayları.
Bunamayı önleyen güveç tarifi! Deneyenler etkili olduğunu söylüyorBeyin cerrahı Dr. Jonathan J. Rasouli, annesinin beyin sağlığını destekleyen malzemelerle dolu güveç tarifinin hafıza kaybı, yorgunluk ve beyin sisi gibi sorunları ciddi derecede önlediğini söylüyor. İşte bunama karşıtı güveç tarifi!
Tembelliğin ağır bedeli: DemansAraştırmaya göre, insanın hedefinin olmaması, çalışmaması, boş gezmesi ve bir baltaya sap olamaması beyne zarar vererek demansa (bunamaya) yol açıyor.
Her gün bilmeden tüketiyoruz! Bir avucu bunamaya savaş açıyor, hafızayı besliyorOrta yaşlı ve yetişkin kişilerin bunama riskini önemli ölçüde azaltabilen bir yiyecek tespit edildi. Uluslararası bir araştırma ekibi, çoğunluğu 50'li yaşların ortasında olan 50 bin 300 İngiliz yetişkini, ortalama 7 yıl boyunca takip ederek bunama gelişip gelişmediklerini görmek için kuru yemiş tüketim alışkanlıklarıyla ilgili bir anket doldurttu ve sonuçlar bakın neye işaret etti.
1 yaşında bunayan kızın dramı! Parkta oynarken başladı: 'Birçok çocuk bu hastalıkla yaşıyor'Henüz 1 yaşındaki küçük kız parkta oynarken sendeledi. İlerleyen günlerde de önce dengesi bozulup ayakta duramadı, sonrasında da konuşma ve beslenme yetisini kaybetti. Dört koldan çare arayan doktorların ilk başta viral bir enfeksiyon sandığı bu olayın ardından ise demans çıktı! "Birçok çocuk ve ergen tedavisi olmayan bu hastalıkla yaşıyor" diyen Prof. Dr. Dilara Fisun İçağasıoğlu bilinmeyen gerçeği anlattı.
Alzheimer’a karşı sihirli yiyeceklerYeni araştırmalar sağlıklı beslenmenin sembolü olan Akdeniz diyetiyle sebze ağırlıklı MIND diyetinin Alzheimer’a karşı “koruyucu duvar olma” fonksiyonu gördüğünü ortaya çıkardı.
Demansla savaşta yapay zekâ silahıBunama (demans) riskini en erken dönemde tahmin eden yazılım araçları geliştirmek amacıyla 1.6 milyon beyin taramasını analiz etmek üzere yapay zekâ kullanılacak.
ESHRE’de neler konuşuldu?Dünyanın en büyük tüp bebek kongrelerinden olan Avrupa Üreme Tıbbı Kongresi 2024’de tüp bebekteki yenilikler konuşuldu, tartışıldı. Bu yenilikleri sizler için derledim…
Demansa karşı ‘yavaş dalga’“Yavaş dalga uykusu”nun diğer tanımıyla “derin uyku”nun beyni metabolik atıklardan temizleyerek demanstan koruyabildiği ve 60 yaş üstünün buna ihtiyacı olduğu bildirildi.
Bunama ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.