Son dakika bilim insanı haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan bilim insanı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan bilim insanı haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 4.688 bilim insanı haberi bulunmuştur.
Yöntemi FBI'ı bile ayağa kaldırdı! 'Bitki' deyip geçmeyin, zihin okuyup şahitlik ediyorOdanızda duran bir bitkinin duyguları ve hisleri, yaşanan her şeyi kaydeden bir hafızaları olduğunu hatta cinayet vakalarında şahit olarak kullanıldıklarını söylesek... Kulağa oldukça ilginç geliyor ancak bitkiler de yaşanan olaylara tepki verebilir, onları fil gibi akıllarında tutabilirler. İşte bir döneme damga vurup FBI bile ayağa kaldıran bilim insanı Backster'ın bitkilerle ilgili ilginç buluşu.
Ünlülerden Muazzez İlmiye Çığ'a veda! 'Son Sümer kraliçesi'Sümeroloji alanında dünyaca tanınan bilimsel çalışmalara imza atan Muazzez İlmiye Çığ, Mersin'de tedavi gördüğü hastanede 110 yaşında yaşamını yitirdi. Çığ'ın vefatının ardından ünlü isimler art arda başsağlığı mesajları yayınladı.
Küresel ısınmayı bahane edip güneşimizi çalıyorlar! Dünya’nın dengesini bozuyorlarYaklaşık 4 yıl yıl önce Bill Gates’in de desteklediği, Harvard Üniversitesi’nin Güneş’i engelleme projesi ticari bir şirketle sürüyor. Hedef ise Güneş ışığını azaltarak Dünya’daki sıcaklık artışını geçici durdurmak. Ancak uzmanlar, böyle bir müdahalenin ekolojik dengeyi bozarak, tarıma zarar vereceği görüşünde.
Türk bilim insanı Canan Dağdeviren'den 'ilk ders': 'Bahaneler yerine hayalleriniz olsun'Dünya bilim camiasına, henüz 28 yaşındayken 'giyilebilir kalp pili' icadıyla imza atan, Harvard Üniversitesi Genç Akademi üyeliğine seçilen ilk Türk bilim insanı olan Doç. Dr. Canan Dağdeviren, BBC’nin ‘İlham Veren 100 Kadın’ listesinde de yer alıyor. Çalışmalarını The Massachusetts Instute of Technology (MIT) Media Lab’da sürdüren Dağdeviren, meme kanserini erken teşhis edebilecek giyilebilir elektronik sütyen çalışmalarına son hızla devam ediyor.
Uranüs'ü yanlış tanımışız: Gezegende ve uydularında yaşamı destekleyecek koşullar mevcut olabilirGüneş'e en yakın 7. gezegen olan ve 5'i büyük 28 uydusu bulunan Uranüs'ün, bilim insanlarının düşündüğü gibi "ölü bir gezegen" olmayabileceği tespit edildi. Uranüs'te yaşam için gerekli koşullara sahip olabilecek uyduları da bulunabilir. Hatta yüzeylerinin altında okyanuslar da mevcut olabilir. İşte detaylar.
En büyük kozmik soru: Evren ne kadar hızlı genişliyor?Evren'in genişlediğini biliyoruz. Ama ne kadar hızlı? Bu neden oluyor? Bu genişleme sonrası akıbetimiz ne olacak? Washington Post gazetesi bu soruların en güncel cevaplarını inceledi.
Bezmialem’de leptin hormonu sempozyumuBezmialem Vakıf Üniversitesi, 31 Ekim - 1 Kasım 2024 tarihlerinde leptin hormonunun keşfinin 30. yılına özel olarak düzenlenen Leptin ve Metabolizma Sempozyumu’na ev sahipliği yaptı.
Sanayi Bakanlığı'nın 2025 bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, hava savunma sistemi Çelik Kubbe'nin geliştirmesini hızla tamamlayacaklarını belirterek, "Uzun menzilli füze geliştirme kabiliyetlerimizi daha ileri düzeylere taşıyacağız. Ülkemizin istikbalini tehdit edecek planlara asla geçit vermeyeceğiz." dedi.
CHP Genel Başkanı Özel'den 'Ahmet Özer' açıklamasıCHP Genel Başkanı Özgür Özel, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'in gözaltına alınmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Özel, "Esenyurtlu seçmenlerin büyük teveccühü ile göreve gelmiş bir bilim insanı, kanaat önderi ve siyasetçiye yapılan muamele haksız, iddialar ise temelsizdir." ifadesini kullandı.
Marmara Denizi'nde sessiz tehlike! '24 metreye kadar yayıldı'Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nde 2021 yılında büyük zarara yol açan oluşumun yeniden ortaya çıktığını açıkladı. Prof. Dr. Sarı, 23 Ekim ve 25 Ekim 2024 tarihlerinde gerçekleştirdiği dalışlarda tehlikenin 10 metreden başlayarak 24 metre derinliğe kadar yayıldığını belirtti.
Marmara Denizi'nde sessiz tehlike! '24 metreye kadar yayıldı'Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nde 2021 yılında büyük zarara yol açan oluşumun yeniden ortaya çıktığını açıkladı. Prof. Dr. Sarı, 23 Ekim ve 25 Ekim 2024 tarihlerinde gerçekleştirdiği dalışlarda tehlikenin 10 metreden başlayarak 24 metre derinliğe kadar yayıldığını belirtti.
Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer gözaltına alındı! 'Kırmızı kategorideki teröristle 14 görüşme'CHP'li Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, "PKK/KCK silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan sabah saatlerinde evinde gözaltına alındı. Özer'in evinde ve belediye binasında arama yapıldı. Özer'in terör örgütü PKK/KCK yöneticisi Remzi Kartal ile 14 kez görüştüğü belirtildi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yargının en doğru kararı vereceğini söyledi. Gözaltı sonrası CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan da açıklama geldi.
Dünyayı kurtaracak keşfin patentini almadı! Japonların kadim sırrı çöpteki gıdaları yeniliyorMustafa Kemal Atatürk, "Geçmişini bilmeyen geleceğine yön veremez" sözüyle geleceğini inşa etmek isteyenlere en önemli ipucunu vermişti. Bugün gelişmiş ülkelerin başında gelen Japonya da tıpkı o sözdeki gibi kadim bir sırra sahip çıkıyor ve dünyanın geleceği için önemli bir projeyi 26 yıldır uyguluyor. Milyonlarca ton gıda çöpe gitmek yerine yeniden kullanılabilir hale getiriliyor. Üstelik bu keşfin sahibi, onu geleceğe armağan ediyor ve patent almayı reddediyor!
İsrail Gazze’de 17 bin 210 çocuğu öldürdüGazze'yi kana bulayan İsrail'in 386 günde 17 bin 210 çocuğu öldürdüğü bildirildi. 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 38 artarak 42 bin 885'e yükseldi.
Kurtulmuş: Büyük tarihsel birikimle, şimdi ikinci asra hazırlanıyoruzTBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Şimdiye kadar geçmiş dönemlerde 16 devlet kurmuş ve sonuncusu olarak da Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kurmuş olan milletimizin, tarihsel bir sürekliliği vardır. Bu devletlerin her biri birbirinin devamıdır. Başka bir milletin devleti değildir. Selçuklu da bizimdir, Osmanlı da bizimdir, Cumhuriyet de bizimdir. Bunların arasını ayıran da bizden değildir. Bu kadar açık söylüyorum.” dedi.
Cilt yaşlanmasını erteleyecek yeni keşif!Dünyanın en iddialı biyoloji projelerinden olan İnsan Hücresi Atlası çalışması kapsamında insan vücudunun kök hücrelerinden yeni deri hücreleri geliştirildi.
Bakan Memişoğlu: Hekimliğin hastayla ilişkisini bozarsak hepimiz kaybederizSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, hekimliğin etik değerleri ve adanmışlıkları olan bir meslek grubu olduğunu ifade ederek, "Eğer hekimliğin bu empati duygusu, özverisi, hastayla iletişim ilişkisini bozarsak hepimiz kaybederiz." dedi.
2024 Nobel Tıp Ödülü sahiplerini buldu2024 Nobel Tıp Ödülü'nü 'mikroRNA'nın keşfi ve gen düzenlemesi' çalışmalarından dolayı ABD'li Victor Ambros ve Gary Ruvkun kazandı.
2024 Nobel Ödülleri için geri sayım başladıAlanlarında yaptıkları çalışmalarla insanlığa hizmet eden kişi ve kuruluşlara 1901'den bu yana verilen Nobel Ödüllerinin 2024'teki sahipleri ekimin ikinci haftasında açıklanıyor.
Başkomser Nevzat entrikanın temelindeAhmet Ümit’in Başkomser Nevzat’ı “Yırtıcı Kuşlar Zamanı” ile sahalara döndü! Ümit, “Entrikanın temelinde bu kez Nevzat var. Nevzat akıl sağlığını iyi koruyor. Ben olsam koruyamazdım” diyor.
Türkiye'deki bu volkan uyanabilir: 5 kilometre derinlikten yukarıya doğru yükseliyor Türkiye'nin en genç volkanlarının yer aldığı Manisa'nın Kula ilçesinde yer kabuğunun farklı derinliklerinde 8 magma odası keşfeden bilim insanları, yüzeye yakın olan en büyük magma odasının deprem gibi etkenlerle püskürme riskinin bulunduğunu belirledi.
Türkiye'deki bu volkan uyanabilir: 5 kilometre derinlikten yukarıya doğru yükseliyorTürkiye'nin en genç volkanlarının yer aldığı Manisa'nın Kula ilçesinde yer kabuğunun farklı derinliklerinde 8 magma odası keşfeden bilim insanları, yüzeye yakın olan en büyük magma odasının deprem gibi etkenlerle püskürme riskinin bulunduğunu belirledi. Prof. Dr. Özgür Karaoğlu: "Özellikle bu bölgedeki jeotermal sistemi de ısıttığını düşündüğümüz bir magma kütlesi var, yüzeye 5 kilometre derinlikten yukarıya doğru yükseldiğini, sokulduğunu tespit etmiş durumdayız" dedi.
Bakan Bayraktar'dan CERN açıklaması: Her zamankinden daha önemliEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, dünyanın iklim kriziyle ve enerji arzındaki sorunlarla baş etmeye çalıştığı bir süreçte Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nin (CERN) yürüttüğü çalışmaların her zamankinden daha önemli hale geldiğini bildirdi.
Bilim İnsanı ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.