Son dakika arkeologlar haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan arkeologlar gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan arkeologlar haber sayfamızda...
Tarlayı sürerken bulundu! Kimse içinde ne olduğunu bilmiyorBursa’nın İznik’e bağlı Hocaköy’de, tarlasını süren bir çiftçi pulluğuna takıldı. Jandarma Komutanlığı tarafından koruma altına alınarak, İznik Müzesine bağlı arkeologlar tarafından incelenmeye alındı.
Tarlayı sürerken bulundu! Kimse içinde ne olduğunu bilmiyorBursa’nın İznik’e bağlı Hocaköy’de, tarlasını süren bir çiftçi pulluğuna takıldı. Jandarma Komutanlığı tarafından koruma altına alınarak, İznik Müzesine bağlı arkeologlar tarafından incelenmeye alındı.
Antik dünyanın sekizinci harikasıKyzikos Hadrian Tapınağı, döneminde görkemiyle herkesi büyüleyen birçok tapınaktan daha büyüktü. Tapınak öylesine muazzam bir yapıydı ki Marmara Denizi’nde yol alan gemiciler tapınağı gördüklerinde hayrete düşüyordu...
3 bin 200 yıllık sır! Yeni ipuçları gün yüzüne çıktıKütahya'nın Tavşanlı ilçesindeki Tavşanlı Höyük'te yapılan kazılar, esrarengiz detayları ortaya çıkardı. Uzmanlar, bölgedeki çalışmaların hem bilimsel hem de kültürel açıdan büyük önem taşıdığını vurguluyor.
3 bin 200 yıllık sır! Yeni ipuçları gün yüzüne çıktıKütahya'nın Tavşanlı ilçesindeki Tavşanlı Höyük'te yapılan kazılar, esrarengiz detayları ortaya çıkardı. Uzmanlar, bölgedeki çalışmaların hem bilimsel hem de kültürel açıdan büyük önem taşıdığını vurguluyor.
Arkeoloji halkla buluşuyorArkeologlar Derneği Çanakkale Şubesi tarafından düzenlenen Arkeoloji Söyleşilerinin birincisi Tenedos Kazısı Başkanı Prof. Dr. Turan Takaoğlu’nun “Tenedos- Bozcaada: Büyük Savaşlar Ortasında Küçük Bir Ada” başlıklı sunumuyla gerçekleştirildi.
Merak yaratan keşif kuyudan çıktı! Öldürüp taşla örttüler: Viking efsanesi gerçekmişArkeoloji camiasında büyük yankı uyandıran keşif, tarihi gerçeklerden birini daha yeniden gündeme getirdi. Vikinglerle ilgili gerçekleri gün yüzüne çıkaran iskelet, 800 yıllık İskandinav efsanesinde geçen ve 'Kuyunun Adamı' olarak bilinen efsanevi karaktere ait olabilir mi? İşte cevabı.
Arkeolojik eserlerin yaşı nasıl belirlenir?Arkeologlar tarafından yapılan bir kazıda ortaya çıkarılan eski bir çömlek ya da aksesuar, binlerce yıl öncesine ait bir medeniyetin ipuçlarını taşır. Peki, bu arkeolojik eserlerin ne kadar eski olduğunu nasıl öğreniyoruz? Aslında bu sorunun cevabı, bilim insanlarının geliştirdiği karmaşık ama bir o kadar da etkileyici yöntemlerde saklı. Arkeolojik eserlerin yaşının belirlenmesi ile yalnızca o döneme tarihî bilgilere ulaşmakla kalmıyor aynı zamanda geçmişle bugün arasında bir köprü de kurmuş oluyoruz.
Meksika ormanlarında tesadüfen kayıp şehir buldular!Arkeologlar ülkenin güneydoğu eyaletlerinden birinde amfi tiyatroları, piramitleri, spor sahalarını ve yerleşim bölgelerini birbirine bağlayan geçitler buldu.
Aizanoi aydınlatıldıUNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ve “İkinci Efes” olarak bilinen Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti’nde aydınlatma çalışmaları tamamlandı.
Domuztepe’de 7 bin 600 yıllık bir çocuk iskeleti bulunduKahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesindeki Domuztepe Höyüğü'nde yaklaşık 28 yıl önce yurt dışından gelen arkeologlar tarafından başlatılan ve 2013'ten bu yana Türk bilim insanlarınca devam ettirilen çalışmalarda, her geçen gün yeni bulgulara ulaşılıyor.
Antik Peru’nun kadın hükümdarıPeru’da arkeologlar, Moche Uygarlığı’na ait 1600 yıllık yerleşim alanı Pañamarca’da bir kadın hükümdara ait taht odasını keşfetti.
'Vampir' yüzyıllar sonra ortaya çıktı! ‘Kaçmasını önlemek için’Tarihi katedralin yakınında çalışma yapan işçiler tahmin dahi edemeyecekleri keşfe imza atmak üzereydi. Yüzyıllar öncesinden kalma kalıntılar iki çocuğa aitti ve birinde 'vampir gömütü' kanıtı bulunuyordu.
‘Taş Tepeler’in keşfi Göbeklitepe’yi geçti’Göbeklitepe Kazı Başkanı Necmi Karul, “Taş Tepeler Projesi’nde bugüne kadar Göbeklitepe’den elde ettiğimiz verinin çok daha fazlasına ulaştık. Bu veriler çok geniş tabanlı bilgiler sunuyor” diyor
Viyana’da bir ‘Anadolu’ müzesiEfes Antik Kenti’nden bazı eserler, ait olduğu topraklardan binlerce kilometre uzakta sergileniyor. Avusturya’nın başkenti Viyana’da bulunan Efes Müzesi’nde, Anadolu tarihine ait önemli eserler yer alıyor.
Muhteşem tanrıçanın muhteşem tapınağıYunan mitolojisindeki en önemli tanrılardandır Artemis. Zeus’u bile gölgede bırakır. Efesliler de Artemis’e adadıkları tapınağı, ona yakışır şekilde inşa etmiştir. Bugün birkaç mimari parçası görülebilen tapınak, Antik Çağ’ın harikalarından biridir.
Babil’in 3 bin yıllık sırlarıArkeologlar tarafından çözülen ve dünyanın en eski haritası olan, çivi yazılı Babil tableti Imago Mundi’de “Yaradılış Tanrısı” Marduk ve efsanevi yaratıklarla ilgili bilgiler yer alıyor.
'Hobbitler' 1 metreden de küçükmüş! İnsana çok yakınlar, kanıtı bu adada bulunduKadim bir insan akrabası, yazar Tolkien'in yarattığı Orta Dünya'nın kurgusal karakterlerinden olan Hobbitlere şaşırtıcı derecede benziyor. Üstelik yüzyıllar öncesinde Endonezya'da yaşayan Hobbitler, sandığımızdan da kısa olmakla birlikte adanın ücra köşelerinde hâlâ yaşıyor olabilirler! "Bu durum cücelikten çok daha farklı" diyen Arkeolog Erman Ertuğrul anlattı.
Göbeklitepe'den yükselen dut ağacının sırrı! 12 bin yıllık soruya cevap aranıyorİnsanlık, çok sayıda önemli keşfe tanıklık etti. Kimi keşifler bilim alanında çığır açıcı nitelikleriyle ön plana çıkarken, kimileri ise antik dillerin çözülmesi hakkında kritik bir rol üstlendi. Göbeklitepe ise insanlık tarihi hakkında bilinenlerin yeniden yazılmasını, birçok bilinmeze cevap bulunmasını sağladı. Üstelik bu serüvene Göbeklitepe'nin tam merkezinde bulunan dut ağacı da dahil.
Arkeologlar ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.